تاثیر اختلاف روسیه و آمریکا برسوریه و خاورمیانه

نمایندگان مجلس سوریه برای رای دادن به قانون جدید انتخابات در مجلس گرد امده اند. دمشق، سه شنبه ۱۱ مارس ۲۰۱۴

بازگشت به دوران جنگ سرد علاوه بر سوریه بر مسائل دشوار دیگر خاورمیانه مانند مذاکرات با ایران و مذاکرات صلح اسرائیل و فلسطینی ها تاثیر می گذارد
تحلیل گران مسائل خاورمیانه می گویند تیرگی روابط امریکا و روسیه بر سر اوکراین، بر خاورمیانه و بویژه بر اوضاع جنگ در سوریه تاثیرخواهد گذاشت. جنگ در سوریه وارد چهارمین سال خود می شود.

در سوریه صدها تن از هواداران بشار اسد در حومه دمشق گرد آمدند و در تجمعی که حال و هوای انتخاباتی داشت ارتش را ستودند و مردم سوریه را به اتحاد دعوت کردند.
محمد الغزالی، از حامیان اسد می گوید:« ما به اینجا امده ایم که نشان دهیم از رهبرمان دکتر بشار اسد حمایت می کنیم. ما آمده ایم به نا آرامی ها «نه» بگوییم. مردم سوریه با هم متحدند.»

و پس از آن رئیس جمهور، که در یک نمایش کم سابقه عمومی، به دیدار ساکنان پناهگاهی رفته که آوارگان سوری از جنگ داخلی به آن پناه برده اند، با فریادهای شادی مردم روبرو می شود.

مقام های سوریه می گویند در چندماه آینده انتخابات ریاست جهموری را برگزار خواهند کرد و اسد برنده آن خواهد بود.

اما اخضر ابراهیمی، میانجی بین المللی، درمورد آن هشدار می دهد و می گوید ممکن است این امر مذاکرات صلح را به خطر بیندازد. او می گوید: «اگر قرار باشد انتخاباتی برگزار شود، به گمان من مخالفان، یعنی همه گروه های مخالف، دیگر علاقه ای به مذاکره با حکومت نخواهند داشت».

آمریکا وروسیه برای حذف سلاح های شیمیایی سوریه با یکدیگر همکاری کردند. هرچند که در جنگ از جناح های مخالف حمایت می کردند.

اما اکنون این نگرانی وجود دارد که اختلاف های ناشی از بحران کریمه توجه را از سوریه منحرف کند و اسد فرصت یابد که مخالفان خود را سرکوب کند و بار دیگر در انتخابات پیروز شود.
جیمز جفری، سفیر پیشین آمریکا در عراق، می گوید: «ما باید نگاه مان به سوریه باشد. که به نوبه خود وضعیتی دشوار دارد. نگاه ما باید نه از زاویه روابط گسترده تر با روسیه، بلکه باید از زاویه اوضاع خاورمیانه باشد. از این نظر باید بسیار فعال تر و بسیار سریع تر عمل کنیم.»

نیروهای حکومتی سوریه اخیرا در میدان جنگ به پیروزی هایی دست یافته اند. مسکو به دمشق اسلحه می فرستد و او را در جنگ با شورشیان مسلح یاری می دهد.

با این حال در حالی که همه توجه دنیا به اوکراین دوخته است، برخی تحلیل گران می گویند سوریه دیگر برای روسیه از اولویت گذشته برخوردار نخواهد بود.

ادم ارلی، سفیر پیشین آمریکا در بحرین می گوید: «روسیه با مشکلاتی که در مرزهای خود دارد توجه کمتری به اسد و علاقه کمتری به تلف کردن وقت وسرمایه سیاسی خود برای او خواهد داشت».

بازگشت دوران جنگ سرد میان روسیه و آمریکا، علاوه بر جنگ داخلی سوریه، می تواند بر مسائل دشوار دیگر در خاورمیانه نیز تاثیر بگذارد. مانند مذاکرات مربوط به برنامه اتمی با ایران و مذاکرات صلح اسرائیل و فلسطینی ها.

هردو مورد در برنامه وزارت خارجه آمریکا جایی بالاتر از سوریه دارند.

پرفسور کیت داردن استاد دانشگاه آمریکایی در واشنگتن می گوید: « به نظر من نزاع دیپلماتیکی که در حال حاضر شاهدش هستیم اگر ادامه یابد بر همه عرصه های سیاست بین المللی تاثیر خواهد گذاشت».

آخرین بار که اسد بار دیگر در انتخابات برنده شد در سال ۲۰۰۷ بود. بنا بر آمارهای رسمی بیش از ۹۷ درصد رای دهندگان به اورای داده بودند. تحلیل گران می گویند نظیر همین نتیجه را این بار هم می توان انتظار داشت.