سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده بامداد جمعه به وقت ایران در پیامی در توئیتر رأی دادگاه انقلاب جمهوری اسلامی برای شش فعال محیط زیست ایرانی، که به شش تا ده سال زندان محکوم شدهاند، را محکوم کرد.
مورگان اورتگاس نوشت: «هیچ وکیل مدافعی (در دادگاه) حضور نداشت. تماما محرمانه بود. اتهامی که علیه آنها مطرح شد: همکاری با یک دولت متخاصم. جرمی که مرتکب شدهاند: تلاش برای نجات یوزپلنگ آسیایی.»
سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه اعلام کرد که احکام ۶ تا ۱۰ سال حبس برای شش نفر از فعالان محیط زیستی در ایران، که نزدیک به دو سال است در بازداشت به سر میبرند، صادر شده است.
هومن جوکار، طاهر قدیریان، مراد طاهباز، سپیده کاشانی، نیلوفر بیانی، امیرحسین خالقی، سام رجبی، و عبدالرضا کوهپایه از جمله فعالان محیط زیست بازداشتی در ایران هستند. پوریا سپهوند، کارشناس موسسه حیات وحش میراث پارسیان، نیز بهمن سال گذشته بازداشت شد. این متهمان نزدیک به دو سال است که در بازداشت موقت به سر می برند. جلسات دادگاه فعالان محیط زیستی بازداشتی در ایران از اوایل سال جاری متوقف شده بود.
کاووس سیدامامی نیز از جمله این بازداشتشدگان بود که دو هفته بعد از بازداشت، خبر مرگ او در زندان منتشر شد. مقامهای جمهوری اسلامی علت مرگ او را خودکشی عنوان کردند؛ اما خانواده سیدامامی این ادعا را رد کرده است.
سازمان عفو بین الملل چندی پیش، همزمان با روز جهانی محیط زیست، از مقامات ایران خواست به سرکوب فعالان محیط زیست پایان دهند.
بحران زیستمحیطی در ایران مدتها است که توجه جامعه جهانی را به خود جلب کرده است. مقامات ایالات متحده نیز بارها نسبت به سوء مدیریت منابع طبیعی ایران، جنگلخواریهای گسترده، و سدسازیهای غیرضروری و بیبرنامه، با هدف پر کردن جیب مقامات فاسد رژیم جمهوری اسلامی، هشدار داده و آن را از عوامل اصلی بروز بحرانهای زیست محیطی گوناگون، از جمله سیلهای ویرانگر و خشکسالیهای بیسابقه، برشمردهاند.
برای نمونه چندی پیش برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، با اشاره به اینکه پس از انقلاب در ایران ۶۰۰ سد «بدون هیچگونه ارزیابی محیط زیستی» ساخته شده است، اعلام کرده بود که رژیم جمهوری اسلامی در چهل سال گذشته منابع آبی کشور را با سوءمدیریت نابود کرده است.