بعد از اعلام خروج ایالات متحده از توافق هسته ای ایران، «استیون منوچین» وزیر خزانهداری آمریکا درباره نحوه بازگشت تحریمهای ایران توضیح داد.
به گزارش خبرگزاری «رویترز»، وی خبر داد که تحریم های ایران در یک دوره تنفس سه تا شش ماهه دوباره اجرایی می شود تا روابط تجاری فعلی شرکتهای خارجی با ایران کاهش یابد.
دوره تنفس ۹۰ روزه
در اطلاعیه وزارت خزانه داری آمریکا آمده، دوره ۹۰ روزه، در ۶ آگوست به پایان می رسد که این تحریم ها احیا خواهد شد:
- تحریمهای مربوط به خرید دلار آمریکا توسط حکومت ایران
- تحریمهای مربوط به تجارت ایران در ازای طلا یا فلزات گرانبها
- تحریمهای مربوط به فروش، عرضه و تأمین گرافیت، فلزات مثل آلومینیوم و فولاد و صادرات یا نرمافزار فرآیندهای صنعتی به ایران
- تحریمهای مربوط به معاملات خرید یا فروش ریال ایران یا وجوه عمدهای که در خارج از ایران بر پایه ریال ایران حفظ می شوند
- تحریمهای مربوط به خرید، یا تسهیل معاملات دیون حاکمیتی ایران و
- تحریمهای بخش خودروسازی ایران
علاوه بر این، بعد از ۹۰ روز دولت آمریکا مجوز های صادر شده برای موارد زیر را لغو می کند:
- مجوز واردات فرش و مواد غذایی از مبدا ایران به آمریکا
- مجوزهای صادر شده برای صادرات و بازصادرات هواپیماهای تجاری مسافربری و قطعات و خدمات مربوطه به ایران
براساس اطلاعیه خزانه داری آمریکا افرادی که با ایران وارد معامله در موارد بالا شده اند باید تا ۶ آگوست فعالیت اقتصادی با ایران را کاهش دهند.
از جمله مهمترین قراردادهایی که در این فهرست لغو قرار می گیرد، فروش هواپیما به ایران است. پس از توافق هستهای، شرکت بوئینگ قراردادی به ارزش ۲۰ میلیارد دلار برای فروش بیش از ۱۰۰ فروند هواپیمای مسافربری با ایران امضا کرده بود.
دوره تنفس ۱۸۰ روزه
غیر از این دوره نود روزه، یک دوره ۱۸۰ روزه هم توسط خزانه داری اعلام شده که ۴ نوامبر ۲۰۱۸ به پایان می رسد. لیست تحریم هایی که در این دوره باید احیا شود:
- تحریم معامله با بخشهای کشتیرانی و کشتیسازی ایران و بنادر
- تحریم مربوط به معامله با شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی نفتکش ایران، شرکت بازرگانی نفت ایران (نیکو) و خریداری نفت، محصولات نفتی یا محصولات پتروشیمی از ایران
- تحریمهای مربوط به مبادلات موسسات مالی خارجی با بانک مرکزی ایران و موسسات مالی ایرانی
- تحریمهای مرتبط با ارائه خدمات پیامرسانی مخصوص مالی به بانک مرکزی و دیگری موسسات مالی ایران
- تحریمهای مربوط به بخش انرژی ایران
وزیر خزانهداری آمریکا گفته است هدف از بازگشت این تحریمها علیه ایران، دستیابی به توافقی تازه با ایران است.
روز سه شنبه ۱۸ اردیبهشت، پرزیدنت دونالد ترامپ در سخنانی رسما اعلام کرد ایالات متحده آمریکا از توافق جامع هستهای ۲۰۱۵ قدرتهای جهانی با ایران خارج میشود.
پرزیدنت ترامپ که از زمان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا منتقد این توافق بود، ۱۸ اردیبهشت ضمن انتقاد صریح از سیاستهای منطقهای ایران و حمایت آن کشور از تروریسم، گفت این رفتار بیثبات کننده ایران پس از توافق هستهای شدیدتر شده است و آمریکا گروگان این مسائل نخواهد شد.
وی ضمن اعلام خروج واشنگتن از توافق ۲۳ تیر ۱۳۹۴ بین شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ با ایران، خاطر نشان کرد که آمریکا با متحدان خود مذاکره می کند تا به یک تصمیم جدید برای جلوگیری از جاه طلبی مخرب ایران برسد.
پرزیدنت ترامپ پیش از این به کنگره آمریکا و کشورهای اروپایی فرصت اصلاح برجام را داده بود و گفته بود اگر این توافق اصلاح نشود، آمریکا از آن خارج میشود.
خروج آمریکا از توافق، احیای تحریمهای اتمی علیه جمهوری اسلامی ایران را به همراه خواهد داشت؛ تحریم هایی که از تیرماه ۱۳۹۴ لغو شده بود.
رئیس جمهوری آمریکا می گوید جمهوری اسلامی ایران به توافق پایبند نبوده است. بر اساس بندی از قطعنامه ۲۲۳۱ که بعد از توافق هسته ای در شورای امنیت تصویب شد، جمهوری اسلامی ایران از آزمایش موشک بالیستیک با قابلیت حمل کلاهک اتمی منع شده است. با این حال ایران در دو سال اخیر چندین آزمایش موشک بالیستیک داشته است و موشک های ایران در دست برخی گروه های تروریستی و شورشی منطقه دیده شده است.