وزارت خزانهداری آمریکا با صدور "مجوز عمومی" فروش هواپیمای مسافربری به ایران از سوی شرکتهای آمریکایی، مقدمات اجرایی شدن دستور باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا در این زمینه را فراهم کرد.
در سند وزارت خزانهداری آمریکا که در تاریخ ۲۴ مارس (پنجم فروردین ماه) امضا شده، آمده است: " اتباع ایالات متحده مجاز هستند که در تمامی تراکنشهای رایج مربوط به مذاکرات، و همچنین به قراردادهای مشمول «صدور مجوز فعالیتهای مرتبط با صادرات و بازصادرات هواپیماهای مسافری تجاری و قطعات و خدمات مربوطه به ایران» ورود کنند. با این شرط که اجرایی شدن هر یک از این قراردادها صراحتا مجوزی از دفتر کنترل داراییهای خارجی داشته باشد (قرارداد مشروط)."
پیش از این در دی ماه سال گذشته، باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا ضمن موافقت با فروش هواپیماهای مسافربری آمریکایی به ایران، به وزیر خارجه خود اختیار داد تا مجوز فروش هواپیماهای مسافربری به ایران را صادر کند.
در اسفند ماه سال گذشته شرکت بوئینگ اعلام کرد که فروش هواپیمای مسافری به ایران نیازمند موافقت رسمی دولت ایالات متحده در زمینههای متعدد و مشخص است، اما این شرکت مجوز مذاکره با ایران را دریافت کرده است.
سخنگوی شرکت بوئینگ به بخش فارسی صدای آمریکا گفت "مجوزی که از دولت آمریکا داریم به ما اجازه می دهد تا با شرکت های هواپیمایی مسافربری ایران که مورد تایید ایالات متحده هستند وارد مذاکره شویم. این مجوز فروش یا اجاره هواپیماها را شامل نمی شود. هر نوع ارتباط ما با ایرانی ها در چارچوب مجوز قانونی ما خواهد بود. ورای این، سیاست ما نیست که در رابطه با طرح هایمان در دیدارهایمان که با خطوط هواپیمایی مختلف داریم اطلاع رسانی کنیم."
اگرچه تحریمهای بینالمللی علیه ایران لغو شده اند، اما از سرگیری مبادلات تجاری، به ویژه بین شرکتهای آمریکایی و ایرانی، پروسهای زمانبر است که باید مقدمات حقوقی آن طی شود.
عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی ایران روز سیزدهم اسفند سال گذشته اعلام کرد که پس از "چراغ سبز دولت آمریکا به شرکت بوئینگ" از این شرکت برای مذاکره دعوت شده است.
در سالهای اخیر تحریمهای بینالمللی باعث افت شدید کیفیت پروازهای ایران شد و بنا به آمار رسمی، ۴۰ درصد هواپیماهای ایران زمینگیر شدند.
پس از لغو تحریمهای بینالمللی، دولت حسن روحانی تلاش گستردهای را برای نوسازی ناوگان هوایی ایران آغاز کرده است. سفارش خرید ۵۰ فروند هواپیمای مسافری از یک شرکت برزیلی و تفاهمنامه ۲۷ میلیارد دلاری با ایرباس برای خرید تدریجی ۱۱۸ فروند هواپیمای مسافربری از جمله این تلاشهاست.