نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، گفت که ایالات متحده قصد ندارد پیش از رسیدن به توافق نهایی و فراگیر با ایران، تحریمهای کنونی را کاهش دهد.
برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، در گفتوگویی با تارنمای موسسه تحقیقات نفتی «اس اند پی گلوبال پلتس» که سهشنبه ۱۴ آبان ماه منتشر شده است، گفت: «ایالات متحده تا پیش از دستیابی به یک توافق نهایی با رژیم ایران - توافقی که طیف وسیعی از تهدیدات [جمهوری اسلامی] نسبت به صلح و امنیت را در بر بگیرد - قصد ندارد تحریمهای کنونی را کاهش دهد.»
به گفته آقای هوک ۱۲ شرط آمریکا برای رسیدن به توافق با ایران امروز هم به همان صورتی است که در ماه مه سال ۲۰۱۸ توسط مایک پمپئو، وزیر خارجه، اعلام شد.
اشاره نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران به راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران است که از سوی مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در اوایل خرداد سال گذشته اعلام شد. در واقع این شرطها فهرست خواستههای ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.
برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.
آقای هوک همچنین برخی گمانهزنی ها از جمله احتمال کاهش برخی از تحریمهای نفتی را رد کرده و تحریم های نفتی ایران را «یک موفقیت سیاسی آشکار» توصیف کرده است.
نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران افزود: «ما اطمینان زیادی داریم که استراتژی درستی را به اجرا گذاشتهایم، به نحوی که رژیم ایران از عوایدی که برای صدور دینسالاری انقلابی به آن نیاز دارد محروم شده است.»
او افزود: «ما همچنین میدانیم که لازم است که سازوکار تحریم ادامه یابد تا آنها را تحت فشار قرار داده و مجبور کنیم به پای میز مذاکره بازگردند؛ چون بدون روشی که در پیش گرفتهایم، دستیابی به این اهداف غیرممکن است.»
آقای هوک گفت که از زمان اعمال مجدد تحریم های نفتی در یک سال گذشته و با پایان دادن به لغو معافیت از تحریم نفتی در ماه مه، «سوریه تنها بازار خرید نفت خام ایران» شده است.
بنابر گزارش این وبسایت، صادرات نفت ایران تا قبل از لغو معافیتهای نفتی در ماه مه امسال، بیش از ۱.۷ میلیون بشکه در روز بود که پس از لغو این معافیتها در ماههای اوت، سپتامبر و اکتبر به ۵۰۰ هزار بشکه کاهش یافته است. این در حالی است که از این میزان نفت در ماه سپتامبر حدود ۲۰۰ هزار تا ۲۵۰ هزار بشکه به صورت روزانه به چین صادر شده است.
بنابر این گزارش در ماه سپتامبر امسال نیز وزارت خزانه داری ایالات متحده شش نهاد چینی و مدیران ارشد آنها را به دلیل نقض تحریمهای آمریکا تحریم کرد. این در حالی است که پیشتر نیز آمریکا یک شرکت دولتی به نام ژوهای ژنرونگ و مدیرعامل آنرا به خاطر تجارت نفت با ایران تحریم کرده بود.
آقای هوک در این باره افزود که چین حالا می داند «که ما هر گونه نقض تحریم به خصوص در رابطه با خرید نفت ایران را تحریم می کنیم. درباره سوریه هم ما تمام تلاش خود را می کنیم تا مسیر ارسال نفت ایران به این کشور را مختل کرده و از آن جلوگیری کنیم.»
او با بیان این که پرزیدنت ترامپ برای خاتمه دادن به تحریمها علیه ایران «عجلهای ندارد» گفت: «ما فکر می کنیم که فشار ما بیشتر از مقاومت آنها است.»
نماینده ویژه وزارت خارجه در امور ایران تاکید کرد که دولت آمریکا دقیق بوده و به همین دلیل عرضه جهانی نفت در سال ۲۰۱۹ از تقاضا پیشی خواهد گرفت که این موضوع، باعث کاهش تأثیر از دست رفتن نفت خام ایران در بازار جهانی می شود.
از زمان خروج ایالات متحده از برجام و اعمال دوباره تحریمها توسط پرزیدنت ترامپ، آمریکا به حدود هشت کشور اجازههای ۱۸۰ روزه برای خرید نفت و میعانات گازی داده بود تا در این مدت منبع دیگری به جای جمهوری اسلامی جایگزین کنند. این معافیت روز دوم مه به پایان رسید.
وزیر خارجه آمریکا دوشنبه ۱۴ آبان ماه همزمان با بازگشت همه تحریمهای ایران گفته بود که هشت کشور چین، هند، ژاپن، کره جنوبی، ترکیه، ایتالیا، یونان و تایوان از تحریمهای نفت و گاز ایران معاف شدند.
اواخر بهمن ماه گذشته اما برایان هوک نماینده ویژه آمریکا در امور ایران خبر داده بود که سه کشور از هشت کشوری که از ایالات متحده برای خرید نفت ایران معافیت گرفته بودند، خرید نفت خود را در حال حاضر به صفر رساندهاند.
پیش از آن نیز، برایان هوک در ۲۲ دی در نشستی در امارات هشدار داده بود که آمریکا معافیت از تحریم خرید نفت از ایران را تمدید نمیکند.
آقای هوک در شهریور ماه امسال نیز گفت که کارزار فشار حداکثری آمریکا به طور قاطع نشان داده است که هیچ مصونیت یا معافیتی در تحریمهای ایران در کار نخواهد بود و هرگونه اقدام قابل تحریم، تحریم خواهد شد.