وزارت خارجه ایالات متحده:‌ بندر چابهار ایران از تحریم‌های آمریکا معاف شد

بخش عمده فعالیت های اجرایی پروژه بندرچابهار در دست شرکت های هندی است.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که بندر چابهار ایران از تحریم‌های اخیر آمریکا معاف شده است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، هدر ناوئرت، هدف از خارج شدن بندر چابهار از تحریم‌های آمریکا را کمک به توسعه اقتصادی افغانستان اعلام کرده است.

بندر چابهار ایران که در ساحل شمالی دریای عمان و در امتداد تنگه هرمز قرار دارد، براساس موافقتنامه سه جانبه هند، افغانستان و ایران قرار است به مسیر ترانزیتی جدیدی از آب های آزاد به آسیای میانه تبدیل شود.

این اقدام می‌تواند دیگر بنادر منطقه، به ویژه بندر کراچی پاکستان را تحت تاثیر قرار داده و آن‌ها را به حاشیه ببرد. انگیزه‌های سیاسی مشترک هند، افغانستان و ایران برای دور زدن رقبای منطقه‌ای مانند پاکستان که از طریق عربستان و امارات متحده عربی حمایت می‌شوند عامل دیگری در جدیت در توسعه بندر چابهار و ایجاد یک منطقه اقتصادی و دالان ترانزیتی جدید محسوب می‌شود.

بخش عمده فعالیت‌های اجرایی پروژه بندر چابهار در دست شرکت‌های هندی است و پروژه بندرچابهار با سرمایه‌گذاری ۵۰۰ میلیون دلاری هند تسریع شده است.

همچنین ببینید: گزارشی نشنال اینترست: رقابت شدید چین و هند برای نفوذ بیشتر در ایران

پیش از این دهلی نو خواسته بود که فعالیت های این بندر از تحریم های آمریکا معاف شود. از جمله خواسته های دولت ترامپ از دهلی نو نیز، حضور اقتصادی بیشتر در آسیای مرکزی است.

هدر ناوئرت سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سه‌شنبه دریک بیانیه به خبرگزاری رویترز اعلام کرد: تصمیم برای معافیت بندر چابهار از تحریم‌ها از سوی مایک پامپئو، وزیرخارجه آمریکا امکانی برای پیگیری روند ساخت خطوط راه‌آهن چابهار به افغانستان و ادامه انتقال کالاهای تحریم‌نشده همچون غذا و دارو به این کشور است.

همچنین آمریکا ممنوعیت واردات تولیدات نفتی ایران توسط افغانستان را نیز برداشته است.

پیش از این مقامات آمریکایی اعلام کرده بودند به خاطر همراهی در کاهش خرید نفت و گاز از جمهوری اسلامی، هشت کشور و حوزه از جمله چین، ژاپن، ترکیه، یونان، ایتالیا، کره جنوبی، تایوان و هند برای ادامه خرید نفت از تحریم های آمریکا علیه جمهوری اسلامی فعلا معاف شده اند.

دور دوم تحریم‌های آمریکا از روز دوشنبه ۱۴ آبان اجرایی شد. این تحریم‌ها صنعت نفت و گاز و پتروشیمی، کشتیرانی، و نظام بانکی ایران را هدف قرار داده است. دور اول تحریم‌های آمریکا، که ۱۵ مرداد ماه بازگردانده شدند، دسترسی ایران به دلار، فلزات گرانبها، فولاد و آلومینیوم، و صنعت خودروسازی را شامل می‌شد.

مایک پمپئو وزیر خارجه و استیون منوشن وزیر خزانه‌داری آمریکا در نشستی مشترک در واشنگتن گفتند، تحریم‌ها تا وقتی تهران به خواسته‌های واشنگتن تن در ندهد، باقی می‌مانند.