یکسال بعد از فشار حداکثری ایالات متحده برای توافق جدید با ایران، آمارهای منتشر شده از ایران حکایت از سقوط رشد اقتصادی جمهوری اسلامی ایران دارد.
رسانههای داخل ایران گزارش داده اند که نخستین گزارشهای رسمی از رشد اقتصادی امسال، یکشنبه شب و با تأخیر شش ماهه، توسط مرکز آمار منتشر شد. نرخ رشد اقتصادی در ۹ ماه نخست سال جاری با نفت، ۷.۶- درصد و بدون نفت، صفر است.
پیشتر مقاماتی چون وزیر اقتصاد ایران با استناد به آمار بانک مرکزی، مدعی شده بودند رشد اقتصادی غیر نفتی در ۹ ماهه امسال «مثبت ۹ دهم درصد» است.
از یکسال پیش دولت پرزیدنت ترامپ فشار حداکثری بر ایران را آغاز کرد. رئیس جمهوری آمریکا هفته پیش نیز در بخشی از گزارش سالانه به کنگره آمریکا به فشار بر جمهوری اسلامی اشاره کرد و گفته بود به خاطر تحریمهای قدرتمند ما، اقتصاد ایران در وضعیت خیلی بدی است. ما میتوانیم کمک کنیم تا در زمانی خیلی کوتاه این وضعیت بهتر شود. آنها شاید یا غرور بیش از حد دارند یا مرتکب حماقت میشوند ولی تصمیم با آنها است و ما حاضر به کمک هستیم. ما این جا هستیم. بگذارید ببینیم چه راهی اختیار میکنند. این کاملا در اختیار آنها است.
دولت پرزیدنت ترامپ با برشمردن ایرادات برجام، از توافق هسته ای خارج شد و تحریم ها علیه جمهوری اسلامی را بازگرداند. مقامات دولت آمریکا همچنین با اشاره به اقدامات مخرب جمهوری اسلامی در منطقه و حمایت از گروههای تروریستی، اعلام کردند فشار حداکثری بر رژیم جمهوری اسلامی تا هنگامی که مانند یک کشور عادی در منطقه رفتار نکند، ادامه خواهد یافت.
مقام های وزارت خارجه و وزارت خزانه داری آمریکا در آخرین اظهارنظرهای خود درباره تحریم های جمهوری اسلامی، آن را راهی برای پرهیز از جنگ با این رژیم در اوج تنش دو کشور دانستند.
همچنین برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، نیز در حاشیه نشست دو روزه دوحه قطر، در مصاحبه با شبکه خبری سی ان بی سی آمریکا، گفت که تحریمهای اقتصادی علیه ایران، رژیم جمهوری اسلامی را در بر سر یک دو راهی قرار داده است.
دولت آمریکا بارها اعلام کرده است که جمهوری اسلامی درآمد خود را به جای اینکه برای بهبود معیشت مردم ایران صرف کند، در راه حمایت از گروههای تروریستی منطقه و اقدامات مخرب در دیگر کشورها صرف میکند.