سناتور کریس کونز: آمریکا باید ۱۰میلیون دلار برای نظارت بر توافق هسته ای ایران به آژانس بدهد

سناتور کریس کونز، سناتور دمکرات و عضو کمیته مناسبات خارجی سنا است.

یک قانونگذار ارشد آمریکایی می گوید برای موفقیت چالش جلوگیری از کاربرد تسلیحات اتمی، باید بر حمایت از آژانس بین المللی انرژی اتمی افزوده شود. این سناتور ایالات متحده می گوید آمریکا باید ۱۰ میلیون دلار برای نظارت بر توافق هسته ای ایران به آژانس بین المللی انرژی اتمی بدهد.

در حالی که چهارمین اجلاس بین المللی امنیت اتمی در واشنگتن تشکیل شده است، کریس کونز، سناتور دمکرات و عضو کمیته مناسبات خارجی سنا، در مقاله ای در نشریه هیل می نویسد با سازمان های تروریستی و کشورهای یاغی که به بی ثباتی در سراسر جهان دامن می زنند، و در حالی که قدرت های عمده جامعه جهانی برای اجرای توافق اتمی با ایران کار می کنند، چالش جلوگیری از استفاده از تسلیحات اتمی دیگر یک مقوله آکادمیک نیست.

ا می گوید "ما بعنوان جامعه جهانی باید گام های محسوسی برای برخورد با این چالش برداریم. نخستین گام می تواند حمایت از آژانس بین المللی انرژی اتمی باشد."

سناتور کونز با اشاره به این که قدرت های جهانی از سال ۱۹۵۷ آژانس را مامور جلوگیری از گسترش تسلیحات اتمی ساخته اند، می گوید با توافق بین ایران و شش قدرت، مسلم ساختن این که آژانس بتواند کارش را انجام دهد هرگز چنین مهم نبوده است. توافق امکانات بی سابقه ای جهت نظارت بر کوشش های اتمی ایران برای آن فراهم می آورد، اما قدرت های جهانی نیز مسئولیت دارند مسلم سازند این نهاد منابع لازم در اختیار دارد.

سناتور کونز به نقل از برنت اسکوکرافت، مشاور امنیت ملی در دولت های فورد و جرج هربرت بوش، در مقاله ای در واشنگتن پست می گوید کنگره "باید دسترسی آژانس بین المللی انرژی اتمی، و دیگر نهادهای مربوط، به منابع لازم برای انجام بازرسی ها و نظارت بر رعایت توافق اتمی را مسلم سازد."

او می گوید بدون حمایت آمریکا آژانس نمی توانست کارها و وظایفش را انجام دهد، و یاد آور می شود تعهد دانشمندان و مالیات دهندگان آمریکا به آژانس از زمان معامله اتمی با ایران اهمیت حتی بیشتری پیدا کرده است. با این حال، بودجه پیشنهاد رئیس جمهوری، ۱۰ میلیون و ۶۰۰ هزار دلاری را که آژانس گفته است برای اجرای موثر توافق نیاز دارد، در بر نمی گیرد.

سناتور کونز، پشتوانه های مالی معتبر را درافزایش توانایی آژانس برای جذب بهترین دانشمندان و استفاده از فناوری های پیشرفته جهت انجام وظایفش ورای توافق اتمی با ایران اساسی می داند و می گوید این افزایش و تامین منابع کافی به آژانس اجازه خواهد داد کاربردهای امن، مطمئن و صلحجویانه دانش و فناوری اتمی در سراسر جهان را مسلم سازد و اجرای برجام را در کوتاه مدت عملی کند.

سناتور کونز می گوید اگر آمریکا قرار است رهبری کوشش های جاری را برعهده بگیرد، دمکرات ها و جمهوریخواهان باید برای اجرای شرایط توافق اتمی متحد شوند؛ تامین منابعی که آژانس بین المللی انرژی اتمی نیاز دارد، می تواند نقطه آغاز باشد.