نمایندگان شش کشور عرب عضو شورای همکاری خلیج فارس که در جریان نشست روز پنجشنبه کمپ دیوید در انتظار کسب تضمینهایی از رئیس جمهوری ایالات متحده در برابر توافق احتمالی هستهای با ایران بودند، با قول دریافت مجموعهای از کمکهای نظامی تجهیزات نظامی متعارف به کشورهای خود بازگشتند.
برخی کشورهای منطقه از این نگران هستند که توافق جامع و نهایی اتمی غرب با ایران، و در نتیجه آن، لغو تحریمهای ایران که به آزاد شدن داراییهای مسدود شده آن کشور منجر خواهد شد، دست تهران را برای حمایت بیشتر از بشار اسد در سوریه و شورشیان شیعه حوثی در یمن، و در مجموع دخالت بیشتر در منطقه خاورمیانه، بازتر کند.
نشست روز گذشته کمپ دیوید که به ابتکار و میزبانی باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده برگزار شد، همانطور که خود او در پایان نشست گفت، سرآغاز فصلی جدید و بلندمدت از همکاریهای آمریکا و شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس است.
روزنامه آمریکایی واشنگتن پست، اساس این فصل جدید را افزایش تنش میان عربستان و ایران میداند؛ تنش ناشی از فعالیتهای ایران در کشورهای عرب منطقه، و همچنین نگرانی از آنچه ممکن است در توافق نهایی بر سر برنامه هستهای تهران حاصل شود.
بعد از تفاهم سیاسی سیزدهم فروردین ماه درباره چارچوب مذاکرات و اجزای اساسی توافق جامع اتمی بود که رئیس جمهوری آمریکا سران این شش کشور همپیمان واشنگتن در حوزه خلیج فارس را برای گفتگو به استراحتگاه ریاست جمهوری در ایالت مریلند دعوت کرد.
روزنامه بریتانیایی گاردین نیز در مقالهای در همین زمینه، پذیرفتن دعوت این کشورها را به این نسبت میدهد که آنها میخواهند به موازات گفتگوهای هستهای، آمریکا استراتژی گستردهتری را در پیش بگیرد، که شامل جلوگیری از گسترش نفوذ ایران در خاور میانه شود.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی که روزنامه واشنگتن پست آن را چاپ کرده است، به اظهارات رئیس جمهوری ایالات متحده پس از پایان نشست که گفت کشورهای عرب از دیپلماسی هستهای او حمایت کردهاند، پرداخته و نسبت به آن ابراز شک و تردید میکند.
استدلال نویسنده هم این است که ملک سلمان پادشاه عربستان سعودی، دو روز پیش از آغاز نشست کمپ دیوید، گفته بود که خود نخواهد آمد و نمایندهاش را اعزام میکند؛ و همینطور پادشاه بحرین نیز ترجیح داد در بریتانیا با ملکه الیزابت به یک مسابقه اسبدوانی برود.
هم کاخ سفید و هم ریاض، تفسیر روزنامه نیویورک تایمز را که میگوید تصمیم به شرکت نکردن ملک سلمان به معنای نارضایتی عربستان بود، رد کردهاند.
به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس، رئیس جمهوری آمریکا بر این باور است که با نهایی کردن پرونده هستهای ایران، میتواند ثبات را به منطقه بازگرداند، اما در این راه دو چالش پیش رو دارد ... حساسیست این کشورهای عرب و اسرائیل از یک سو، و کنگره آمریکا از سوی دیگر.
پرزیدنت اوباما باید به زودی مصوبه کنگره برای بررسی توافق احتمالی هستهای با ایران را امضا کند.
در حالی که آقای اوباما از واکنش کشورهای عرب به دیپلماسی هستهای او راضی است، وزیر امور خارجه عربستان سعودی گفته است «هنوز برای این قضاوت که ما چه چیزی را قبول خواهیم کرد و چه چیزی را قبول نخواهیم کرد، زود است.»
آسوشیتد پرس همچنین نوشته است، با وجودی که هنوز توافق نهایی نشده، عربستان و دیگر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، جنگ داخلی یمن را یکی از نتایج غیرمستقیم ناشی از مذاکرات جاری اتمی میدانند، زیرا معتقدند پشت سر حوثیها، ایران است.