وزارت امورخارجه آمریکا می گوید اولین گروه از آمریکاییان روز پنجشنبه ژاپن را ترک کردند. دولت های خارجی پس از زلزله و سونامی اخیر در ژاپن، شهروندان خود را از این کشور خارج می کنند.
پاتریک کندی، معاون وزیر امورخارجه می گوید یک پرواز به مقصد تایوان، با نزدیک به صد سرنشین که عمدتا اعضای خانواده مسئولان آمریکایی هستند، ژاپن را ترک کرد.
پرواز دیگری قرار است روز جمعه ژاپن را ترک کند.
وزارت امورخارجه آمریکا به شهروندان این کشور دستور ترک ژاپن را نداده است، اما این پروازها را برای کسانی که مایل به ترک ژاپن هستند، فراهم کرده است.
ایالات متحده درباره وخیم تر شدن وضعیت نیروگاه اتمی آسیب دیده در فوکوشیما هشدار داده و به آمریکاییان گفته است دست کم ۸۰ کیلومتر از این نیروگاه فاصله بگیرند.
در ایالات متحده، باراک اوباما رییس جمهوری این کشور روز پنجشنبه از توصیه ای که به شهروندان آمریکایی برای دور بودن از نیروگاه اتمی ژاپن داده شده دفاع کرد.
فاصله ای که آمریکا برای دور بودن از نیروگاه اتمی آسیب دیده توصیه کرده است، از آنچه مسئولان ژاپنی توصیه کرده اند، بیشتر است. آقای اوباما به خبرنگاران گفت این تصمیم آمریکا، بر اساس ارزیابی های دقیق علمی است.
بریتانیا، چین و فرانسه از دیگر دولت های خارجی هستند که برای خروج اتباع خود از ژاپن برنامه ریزی می کنند.
روند کند امدادرسانی به مناطق زلزله زده
از سوی دیگر، کمبود سوخت، خاموشی ها و هوای سرد تلاش های امدادگران ژاپنی را کند کرده است و امیدواری ها برای پیدا کردن افراد زنده از زیر آوار ناشی از زلزله ۹ ریشتری روز جمعه و سونامی پس از آن را کاهش داده است.
تیم های جستجو و امداد، به تدریج امکان می یابند به مناطقی برسند که دسترسی به آنها پس از زمین لرزه قطع شده بود. زمین لرزه اخیر، به جاده ها و زیرساخت ها آسیب سنگینی وارد کرده است.
نزدیک به یک هفته پس از این فاجعه طبیعی، پیدا کردن افراد زنده در زیر آوار بعید به نظر می رسد و شمار کشته شدگان نیز در حال افزایش است.
تا اواسط روز پنجشنبه، پلیس ژاپن شمار کشته شدگان را ۵۳۰۰ نفر و ناپدید شدگان را ۹۳۰۰ نفر اعلام کرد.
در شمال شرق، همچنین وضعیت پناهگاه های زلزله زدگان رو به وخامت است.
حدود ۳۰۰ هزار نفر در این پناهگاه ها اسکان یافته اند.
نبود سوخت و مواد خوراکی - دارویی کافی برای کمک رسانی به زلزله زدگان
مسئولان وزارت کشاورزی می گویند آنان قادر نیستند منابع فراوانی در دسترس زلزله زدگان قرار دهند.
صلیب سرخ ژاپن نیز می گوید بیمارستان ها و دیگر مراکز از ذخایر دارویی و پزشکی تهی می شوند.
یک پزشک در بیمارستانی در ۴۵ کیلومتری نیروگاه آسیب دیده فوکوشیما به یک روزنامه ژاپنی گفته است که مسوولان درآنجا، تنها امکان تامین ۵ روز غذا و ۳ روز داروی ۳۰۰ بیمار آنجا را دارند.
او گفته است بسیاری از کارکنان بیمارستان به دلیل کمبود بنزین، قادر نیستند سر کار بیایند و یا به دلیل نگرانی از تشعشعات رادیو اکتیو نیروگاه اتمی آسیب دیده، منطقه را ترک کرده اند.
نیروی دریایی آمریکا، مستقر در سواحل شرقی ژاپن اعلام کرده است که هوای برفی و میدان دید کم، عملیات هلی کوپتر ها برای عرضه مواد خوراکی و آشامیدنی به مناطق امدادرسانی را محدود کرده است.