هیلاری کلینتون، از رقابتی پرزحمت با برنی سندرز، رقیب دموکرات خود نجات یافته و دونالد ترامپ نیز همه قوانین در عالم سیاست را زیر پا گذاشته و رقبای هم حزبی جمهوریخواهش را از میدان به در کرده است.
سی ان ان چند نکته ای که می توان در رقابت های درون حزبی انتخابات ریاست جمهوری امسال به آنها توجه کرد را فهرست کرده که برخی از آنها از این قرار است:
کلینتون تاریخ ساز شد
برای اولین بار یک زن توانسته است احتمالا نامزد قطعی یک حزب عمده سیاسی در آمریکا شود.
امسال، سال ترامپ بود
ترامپ همه اصول جمهوریخواهان در مورد تجارت، مالیات، خدمات اجتماعی، افزایش حداقل حقوق را زیر پا گذاشت، جمهوریخواهان به او بی توجهی کردند و بعد به او خندیدند، اما او با همه آنها مبارزه کرد و برد.
منفی گرایی، امتیاز آور است
کارزار کاندیداهای جمهوریخواهان در رقابت های درون حزبی با توهین همراه بود که شدیدترین و مخرب ترین آنها را ترامپ انجام داد. او شماره تلفن لیندزی گرام را در برنامه زنده سراسری خواند، جب بوش را "بی حال" توصیف کرد، مارکو روبیو را "روبیو کوچولو" توصیف کرد و تد کروز را "کروز چاخان" نامید. همه این برچسب ها، به نامزدهای رقیب ترامپ چسبیده است!
ترامپ به هیلاری کلینتون نیز لقب کلاه بردار داده است اما کلینتون مصمم است که موثرتر از رقبای جمهوریخواه ترامپ با او مبارزه کند.
انقلاب سندرز
زمانی که سندرز در سال ۲۰۱۶ وارد رقابت های انتخاباتی شد، او خود را یک سوسیال دموکرات معرفی کرد که بیرون از ایالت ورمانت و کنگره، چندان شناخته شده نبود. اما زمانی که در ژوئیه ۲۰۱۵ حدود ۱۰ هزار نفر برای دیدن او در ویسکانسین تجمع کردند، رسانه های سراسری و ستاد انتخاباتی کلینتون مجبور شدند که به او توجه کنند. بی تفاوتی سندرز به این که یک کاندیدا چگونه باید عمل کند، باعث شد که طرفدارانش بیشتر از او خوششان بیاید. میراث سندرز حمایت عظیمی است که او بیشتر از جانب رای دهندگان جوان، یعنی ۱۸ ساله ها تا ۲۹ ساله ها کسب کرد.
"ایمیل های لعنتی"
وقتی برنی سندرز در اولین مناظره با هیلاری کلینتون گفت مردم از شنیدین درباره ایمیل های لعنتی او خسته شده اند" او مورد تشویق رای دهندگان دموکرات قرار گرفت. به راستی آنها از شنیدن درباره این ایمیل ها که جمهوریخواهان دائم به آن اشاره می کنند خسته شده اند. مقصود آنان موضوع جنجالی استفاده هیلاری کلینتون از ایمیل خصوصی به جای ایمیل کاری در زمان تصدی وزارت خارجه آمریکا است.
معنی حرف سندرز این بود که او در مبارزه با کلینتون، به سابقه وی در استفاده از ایمیل شخصی اشاره نمی کند و در عوض در موضوعات وال استریت، بازرگانی، انرژی و...کلینتون را به چالش خواهد کشید.
"سیستم با تقلب همراه است"
هم ترامپ و هم سندرز گفتند که سیستم انتخاباتی درون حزبی با تقلب همراه است. اما آیا آنها درست می گفتند؟ نویسنده سی ان ان می گوید: نه واقعا. قوانین انتخاباتی درون حزبی از قبل از آغاز رای گیری ها تعیین شده بود و هیچوقت نیز تغییر نکرد. اما به نظر می رسد دفاع از آراء "سوپر دلگیت ها" یا نمایندگان حزبی ویژه که آراء آنها در کنوانسیون ملی حزب برای انتخاب نامزد نهایی به نتایج ایالتی وابسته نیست، دشوارتر شده است.
ثروت خوشحالی نمی آورد
هر کدام از کاندیداها به جز ترامپ و سندرز از حمایت یک "سوپر پک" (کمیته سیاسی که از فعالیت های تبلیغاتی کاندیدای مورد نظر خود حمایت می کند) برخوردار بودند. تلویزیون ها برای تبلیغات انتخاباتی کاندیداها پول های زیادی می گیرند اما ترامپ، با خبرساز شدن خود، تقریبا مجانی و یا با هزینه اندکی خود را در رسانه ها به طور مرتب مطرح کرد.
"تی پارتی" جوان چپگرا
همه جوانانی که سندرز جذب خود کرد، نشان داد که حزب دموکرات شاهد شکوفایی یک پایگاه تندرو است که به سرعت حزب را به سمت "چپ" پیش می برد. البته این یک پدیده جدید نیست و پیشتر نیز در سال ۲۰۰۴ به وجود آمد اما در سال ۲۰۱۶ به سرعت رشد یافت. زنان مسن تر، آمریکاییان سیاهپوست، و دگرباشان جنسی (همجنسگرایان مرد و زن، دو جنس گرایان و تراجنسیتی ها) همچنان با کلینتون هستند، اما رای دهندگان جوان و فعالان جذب سندرز شدند.
انتخابات ۲۰۲۰
از همان لحظه ای که رقبای سابق ترامپ از میدان انتخابات امسال خارج شدند، به نظر می رسد که در حال آماده کردن خود برای انتخابات ۲۰۲۰ ریاست جمهوری هستند. آنها تصور می کنند که ترامپ در آن انتخابات می بازد.