باراک اوباما، ديدار خود با رائول کاسترو، رئیس جمهوری کوبا را در نشست سالانه سران کشورهای قاره آمریکا، چرخشی تاريخی در احيای مناسبات ديپلماتيک ايالات متحده و کوبا توصيف کرد. این نشست در پاناما برگزار شد و آقای اوباما شنبه شب به آمریکا بازگشت.
رئیس جمهوری آمریکا گفت وقت آن رسيده که آمریکا و کوبا با پشت سر گذاشتن اختلافات سابق به آينده فکر کنند.
از ديگر تحولات عمده اين نشست ديدار رو در رو رئيس جمهوری آمريکا با نيکلاس مادورو، رئيس جمهوری ونزوئلا، رقيب ايدئولوژيک و منتقد ديرينۀ آمريکا در آمريکای لاتين بود. دو رهبر آمریکا و ونزوئلا از نتيجه ديدار خود ابراز خوشنودی کردند.
باراک اوباما در مورد ديدار خود با رائول کاسترو، رئيس جمهوری کوبا گفت با همۀ اختلافات موجود، اين ديدار يک گام رو به جلو در مسيری درست و در جهت احيای مناسبات ديپلماتيک آمریکا و کوبا است.
آقای اوباما گفت با احتياط، اما خوشبينانه به اين رويداد نگاه می کند و افزود که به اعتقاد او يخ های باقی مانده از دوران جنگ سرد در روابط دو کشور در حال ذوب شدن است. آقای اوباما گفت وضعيت زندگی مردم کوبا بهبود خواهد يافت و چرخ های اقتصاد کوبا بار ديگر به حرکت درخواهد آمد.
آقای اوباما در مورد نگرانی های مخالفان و منتقدان احیای روابط با کوبا گفت: «من مسائل و نگرانی های کنگره را کاملاً درک می کنم. از نظر ما بعضی از مسائل بطور مشخص در مورد کوبا وجود دارد، مثل حفظ موازين حقوق بشر و انجام اصلاحات که کوبا بايد به آنها رسيدگی کند.»
تد کروز، سناتور جمهوریخواه که امیدوار است از جانب این حزب در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شرکت کند، در بیانیه ای گفت دولت اوباما این بار می خواهد با «دیکتاتوری کمونیست کوبا» به «یک توافق خیلی بد دیگر» برسد. تد کروز منتقد تفاهم اتمی آمریکا و ایران است.
در این بیانیه، تد کروز گفته رویکرد باراک اوباما، «دقیقا همان چیزی که کاستروها به دنبال آن هستند را به آنها می دهد، کمک های اقتصادی و مشروعیت در صحنه بین المللی...رئیس جمهوری گفت دیدارش با رائول کاسترو گامی به سمت آینده است. متاسفانه او مردم کوبا را در گذشته زندانی نگه داشته است.»
باراک اوباما که در پی دیدار و گفتگوی عصر شنبه با آقای کاسترو در يک کنفرانس خبری صحبت می کرد، گفت نتيجۀ برررسی های وزارت امور خارجه آمریکا در مورد حذف کوبا از فهرست کشورهای حامی تروريسم را بزودی مطالعه خواهد کرد.
آقای اوباما گفت: «بايد با خود صادق باشيم، ما می دانيم که کوبا تهديدی برای ايالات متحده محسوب نمی شود، البته اين به اين معنا نيست که اختلافی بين ما وجود ندارد.»
رائول کاسترو، رئيس جمهوری کوبا نیز گفت آماده گفتگو در مورد مسائل مورد انتقاد آمريکا از جمله وضعيت حقوق بشر و آزادی مطبوعات در کوباست.
رائول کاسترو گفت: «ما پيش از اين هم در موقعيت های مختلف اعلام کرده ايم که در مورد همه مسائل می توانيم صحبت کنيم، هم در مورد مسائلی که مطرح شده و هم هر موضوع ديگری که به کوبا، کشورمان، و ايالات متحده مربوط می شود. بله به نظر من در مورد همۀ اين مسائل می شود صحبت کرد.»