وزارت خزانه داری آمریکا روز جمعه خبر روزنامه وال استریت جورنال مبنی بر خرید آب سنگین تولیدی ایران توسط ایالات متحده را تایید کرد.
سخنگوی این وزارتخانه به صدای آمریکا گفت، امروز میتوانم تایید کنم که برنامه ایزوتوپ انرژی وزارتخانه ۳۲ تن آب سنگین از ایران خریداری میکند.
وزارت خارجه آمریکا نیز صدور مجوز این معامله را برای وزارت انرژی ایالات متحده تایید کرد و گفت این قرارداد خرید، با سازمان انرژی اتمی ایران امضا شده است.
آب سنگین یکی از عناصر مهم در تولید بمب اتمی است و خرید آب سنگین تولید شده در ایران توسط آمریکا به منظور اطمینان یابی از اجرایی شدن توافق هسته ای ۵+۱ با این کشور است.
برجام تعهدات چندگانه ای بر دوش ایران گذاشت تا پس از اجرای آنها، عملا تحریم های هسته ای برداشته شود. از جمله، پیش از این ایران در ازای خروج ذخایر اورانیم غنی سازی شده، ۶۰ تن کیک زرد از قزاقستان تحویل گرفت تا به عنوان سوخت هسته ای استفاده کند.
روزنامه وال استریت جورنالی به نقل از مقامهای آمریکایی نوشت، خرید قریب الوقوع آب سنگین ایران از سوی وزارت انرژی ایالات متحده، ناشی از این نگرانی آمریکاست که ایران هنوز توانایی "کاهش سریع" ذخایر آب سنگین خود را طبق برنامه ندارد.
علی اصغر زارعان معاون سازمان انرژی اتمی ایران نیز اواخر دی ماه گذشته گفته بود که ۴۰ تن آب سنگین تولید شده در رآکتور اراک، "از طریق یک کشور واسطه" به آمریکا فروخته خواهد شد.
از آب سنگین در پژوهشهای پزشکی و نیز در صنایع و ساخت نیمه رساناها استفاده میشود. تقاضا برای آن در بازار آمریکا وجود دارد و خرید این محصول از ایران بخشی از نیازهای پژوهشی آمریکا را تامین میکند.
بر اساس برجام، که از دی ماه گذشته رسما اجرایی شد، میزان ذخایر آب سنگین ایران در سالهای آغازین اجرا باید زیر ۱۳۰ تن باشد و در سالهای پس از آن پائین تر از ۹۰ تن. با این حال ایران برای یافتن مشتری مناسب برای فروش آن با مشکل روبرو بوده است.
به گفته منابع وال استریت جورنال، واشنگتن امیدوار است با این خرید، سایر کشورها نیز اطمینان یابند که با خرید آب سنگین تولید شده ایران، با مشکلی روبرو نخواهند شد.
یکی از تعهدات ایران پیش از اعلام رسمی اجرای برجام، تغییر کاربری رآکتور آب سنگین اراک بود، که پلوتونیم حاصل از فعالیت های آن می توانست در رسیدن تهران به توانایی ساخت سلاح هسته ای، کمک کند.
پس از آن که ایران قلب رآکتور اراک را خارج و آن را با سیمان پر کرد، اعلام شد که طبق توافق وین، چین و آمریکا در بازطراحی آن رآکتور با تهران همکاری خواهند کرد.