وزیر خارجه آمریکا گزارش ها در مورد ممانعت طالبان از خروج آمریکاییان از مزار شریف را تکذیب کرد

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه امریکا. آرشیو

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، روز سه شنبه ۱۶ شهریور ضمن رد گزارش‌ها در مورد جلوگیری طالبان از خروج آمریکایی‌هایی که در یکی از شهرهای شمال افغانستان درصدد بیرون رفتن از آن کشور هستند، گفت طالبان به دلیل آن که برخی از مسافران فاقد اوراق معتبر مسافرت بودند به پروازهای چارتر اجازه ترک آن کشور را نداده است.

آقای بلینکن این اظهارات را در یک کنفرانس خبری در قطر عنوان کرد. او گفت واشنگتن آگاه است که تعداد «نسبتا» کمی از آمریکایی‌ها می‌خواهند از مزار شریف خارج شوند. بلینکن افزود یکی از چالش های اصلی مربوط به پروازهای چارتر این بوده که برخی مسافران فاقد اوراق معتبر مسافرت بودند و به همین دلیل بقیه مسافران این گروه هم نتوانستند افغانستان را ترک کنند.

وزیر خارجه آمریکا گفت: «درک من این است که طالبان مانع از خروج افراد دارای اوراق معتبر نشده است، اما آنها [طالبان] می گویند در حال حاضر افراد فاقد چنین اوراقی نمی‌توانند کشور را ترک کنند.»

بلینکن گفت: «همه این مسافران در یک گروه هستند، و بنابراین پروازها اجازه برخاستن ندارند.»

بلینکن افزود طالبان به تعهد خود برای اجازه دادن به آمریکاییان دارای اوراق معتبر مسافرتی به منظور ترک افغانستان متعهد هستند.

وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد: «ما اطلاع نداریم که کسی در مزار شریف در داخل هواپیما نگهداشته شده باشد و یا تحت شرایطی مانند گروگان‌گیری قرار گرفته باشد. بنابراین ما باید تحت مقتضیات متفاوتی کار کنیم، و همین کار را هم می کنیم.»

به نوشته رویترز گزارش هایی وجود دارد که نشان می‌دهد در چند روز گذشته حدود هزار نفر، از جمله شهروندان آمریکایی، در فرودگاه مزار شریف روزها است که در انتظار صدور اجازه پرواز چارتر و ترک افغانستان هستند.

وزیر خارجه ایالات متحده همچنین گفت تلاش‌ها برای انتقال امن شهروندان خارجی و افغانستانی‌‌هایی که خواستار ترک افغانستان هستند ادامه دارد.

آقای بلینکن روز سه ‌شنبه در این مورد در نشست خبری مشترک با لوید آستن، وزیر دفاع آمریکا و شیخ محمد بن عبدالرحمان الثانی، وزیر خارجه قطر در شهر دوحه سخن گفت.

آمریکا امور سفارت خود در افغانستان را از کابل به دوحه منتقل کرده است. وزیران خارجه و دفاع آمریکا برای گفت‌وگو با شماری از متحدان آمریکا در خاورمیانه به منطقه سفر کرده است.

وزیر خارجه آمریکا روز دوشنبه هم با شیخ عبدالله بن زاید آل نهیان، وزیر امور خارجه و همکاری های بین المللی امارات متحده عربی گفت وگو کرد و از او به خاطر حمایت سخاوتمندانه آن کشور در تلاش ها برای انتقال امن شهروندان آمریکا، کارکنان سفارت و شهروندان خارجی برای خروج از کابل قدردانی کرد.

از سوی دیگر، رادیو آزادی می گوید ذبیح ‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان، در مورد خروج شهروندان و افرادی که اسناد قانونی دارند به این رسانه گفته است که طالبان نمی‌گذارند کسی از «راه‌های غیرقانونی، یا خودسرانه، و یا بدون اسناد» خارج شود، و باید تا آغاز کار وزارت‌خانه‌های خارجه و داخله و کنترل ورودی و خروجی فرودگاه منتظر ماند و پس از آن «باز به آن‌ها اجازه داده می‌شود.»

وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه اعلام کرد چهار آمریکایی را از راه زمینی از افغانستان خارج کرده است. این نخستین عملیات خروج از زمان پایان عملیات نظامی و عملیات خروج آمریکا در افغانستان از ۳۱ اوت تاکنون است.

همچنین لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، در سخنانی در کنفرانس خبری که به همراه وزیر خارجه و همتایان قطری شان در دوحه برگزار شد، بهرفتارهای جمهوری اسلامی و آنچه وی بلند پروازی هسته ای ایران نامید اشاره کرد.

او گفت: «حمایت ایران از تروریسم و آمادگی اش برای ارسال سلاح های مرگبار به گروه های غیر دولتی، ثبات منطقه ای را که همه ما شاهد آن هستیم، تضعیف می کند. بنابراین ما متعهد به همکاری با یکدیگر برای تقویت دفاعی منطقه ای در برابر اقدامات بی ثبات کننده دولت از جمله بلندپروازی هسته ای ایران هستیم. وضعیت نیروهای ما در اینجا در منطقه فرماندهی مرکزی، سنتکام، به ما کمک می کند تا این کار را با هم انجام دهیم اما البته ما ترجیح می دهیم دیپلماسی در کاهش این تنش ها موفق شود. »

جمهوری اسلامی ایران، پس از شش دور مذاکرهدر روزهای پایانی دولت حسن روحانی هنوز به پای میز مذاکره غیر مستقیم با آمریکا بر سر احیای برجام بر نگشته است.