انتخابات مناقشه‌برانگیز گرجستان: معترضان به خیابان آمدند؛ آمریکا خواستار انجام تحقیقات شد

حامیان احزاب مخالف گرجستان در تاریخ ۷ آبان ۱۴۰۳ در تفلیس گرد هم آمدند تا به نتایج انتخابات اخیر پارلمانی که با پیروزی حزب حاکم رویای گرجستان همراه بود، اعتراض کنند و آن را به چالش بکشند.

رئیس‌ جمهوری آمریکا روز سه‌شنبه ۸ آبان در واکنش به انتخابات مناقشه‌برانگیز در جمهوری گرجستان، از آنچه «عقب‌گرد دموکراتیک» در این کشور واقع در آسیای میانه خواند، ابراز نگرانی کرد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، جو بایدن با اعلام این که انتخابات اخیر در گرجستان با سوءاستفاده از منابع، فشار و ارعاب رأی‌دهندگان همراه بوده است، خواستار انجام تحقیقات در مورد آن شد.

دوشنبه شب، هزاران شهروند گرجستان در خیابان‌های پایتخت، تفلیس، تجمع کردند و به انتخاباتی که آن را تقلبی می‌دانند و باعث تمدید دوره حکمرانی حزب رویای گرجستان شده است، اعتراض کردند.

ده‌ها هزار نفر از مردم معترض در مقابل ساختمان پارلمان این کشور گرد آمدند و با در دست داشتن پرچم‌های گرجستان، ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا، خواستار برگزاری انتخابات تازه شدند.

این تجمع که رهبران مخالف آن را نمایش اعتراض توصیف کردند، تنها دو روز پس از اعلام نتایج اولیه انتخابات برگزار شد. طبق این نتایج، حزب رویای گرجستان با ۵۳.۹ درصد آرا پیشتاز بود، در حالی که ائتلاف تغییر، جنبش اتحاد ملی و دیگر گروه‌های مخالف به‌طور چشمگیری عقب ماندند.

سه هیات جداگانه نظارت بر انتخابات، شامل سازمان امنیت و همکاری اروپا، سازمان‌های غیرانتفاعی آمریکایی و یک نهاد گرجستانی – روز یکشنبه مجموعه‌ای از تخلفات انتخاباتی را گزارش دادند.

سالومه زورابیشویلی، رئیس‌ جمهوری گرجستان، با حضور در جمع معترضان گفت: «شما که اینجا هستید، در انتخابات شکست نخوردید. رأی شما دزدیده شد و آن‌ها تلاش کردند آینده شما را بدزدند.»

او اضافه کرد، «من قسم می‌خورم که تا پایان با شما خواهم بود، در این مسیر اروپایی، تا به دروازه اروپا برسیم؛ که این نه رویای ما، بلکه واقعیت ماست. ما هیچ آینده و گزینه دیگری نداریم.»

شالوا پاپواشویلی، رئیس پارلمان، می‌گوید «انتخابات به‌طور کامل مطابق با استانداردهای دموکراتیک برگزار شد. نتایج منعکس‌کننده اراده مردم گرجستان است و هرگونه ادعای تقلب گسترده بی‌پایه است.»

مخالفان ادعا می‌کنند که انتخابات دستکاری شده است، و در عین حال کشورهای غربی و ناظران بین‌المللی نیز نگرانی‌هایی در این باره ابراز کرده‌اند.