بیکاری در کمین زنان کشاورز جنوب؛ کارفرمایان ترجیح می‌دهند «اتباع غیرمجاز» را استخدام کنند

زنان کشاورز در جنوب ایران

یکی از خبرگزاری‌های ایران از خطر بیکاری قریب الوقوع برای زنان کشاورز جنوب خبر داده و در توصیف شرایط آنها نوشته دستمزد پایین و مشکلات سلامت در کنار خطر خشکسالی و تمایل برخی کشاورزان به استفاده از اتباع، نگرانی‌ها را دامن‌زده است.

خبرآنلاین در گزارش خود تاکید کرده زنان کشاورز در مناطق جنوبی کشور سالهاست با مشکلات متفاوتی از جمله دستمزد پایین، ناامنی راه‌ها و بحران آب روبه‌رو هستند.

یک زن کارگر در بندر دیر به این خبرگزاری گفته «در برخی مناطق ممکن است در راه رسیدن به زمین‌های کشاورزی که مسیر شوتی‌ها نیز هست، جانشان را از دست بدهند.»

در این گزارش تاکید شده که اکثر زنان کشاورز، زنان خانه‌داری هستند که درآمد همسرانشان کفاف زندگی را نمی‌دهد.

مهتا بذرافکن، که این رسانه او را «پژوهشگر جامعه‌شناسی توسعه» معرفی کرده نیز درباره وضعیت زنان کشاورز در استان بوشهر گفته «تعداد اتباع افغان در این منطقه زیاد شده و بخشی از این مشاغل روزمزد به اتباع واگذار شده است.»

این پژوهشگر همچنین افزوده است: «کارفرمایان ترجیح می‌دهند اتباع غیرمجاز را استخدام کنند و جای کوچکی به آنها بدهند تا با دستمزد خیلی کم این کار را انجام دهند. تا جایی که برای ۱۵ ساعت کار روزانه به آن‌ها ماهانه ۱۲ میلیون تومان پرداخت می‌شود.»

به گفته بذرافکن، زنان عموماً این درآمد را برای فرزندان، سلامت و آموزش هزینه می‌کنند که با کاهش فعالیت زنان، این هزینه‌ها هم قطع می‌شود.

کارشناسان بر این باورند که بیکاری زنان به زودی به زنان کشاورز هم خواهد رسید و این می‌تواند موجب افزایش آمار بیکاری زنان شود.

روزنامه «دنیای اقتصاد»، فروردین ماه سال جاری در گزارشی به تحلیل شاخص‌های بازار کار و وضعیت اشتغال کشور پرداخته و مدعی شده بود که «۸۹ درصد از زنان ایران بیکار هستند.»

گزارشی که با واکنش ارگان خبری دولت مواجه شد و خبرگزاری ایرنا در پاسخ به این گزارش نوشت: « بررسی آمار مرکز ایران نشان می‌دهد فقط ۱۵/۶ درصد از جمعیت فعال زنان کشور بیکارند.»

البته روزنامه دنیای اقتصاد آمار «مرکز آمار» را نیز زیر سوال برده و نوشته بود «افراد تحصیل‌کرده‌ای که آنقدر به دنبال کار مناسب با تحصیلاتشان یا حداقل کمی نزدیک به آن گشته‌اند که دیگر رسما از جست‌وجوی آن دست کشیده‌اند» و دولت خروج این افراد از جمعیت فعال در حال جستجوی کار را در آمار اشتغال لحاظ می‌کند.

دنیای‌اقتصاد در گزارش خود نوشته بود بیش از ۴٠‌ درصد افراد بیکار کشور دارای تحصیلات عالی دانشگاهی هستند و تنها حدود ۱۱‌ درصد از نرخ مشارکت اقتصادی را زنان تشکیل می‌دهند و این یعنی حدود ۸۹‌ درصد از زنان بالای ۱۵سال ایران بیکار هستند.

وب‌سایت «اکو ایران» در تحلیل این شرایط نوشته است: «مسائلی مثل فرهنگ مردسالاری، هنجارها و ارزش‌های حاکم بر جامعه باعث شده است تا نرخ مشارکت زنان پایین باشد.»