مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که به ایران سفر کرده است روز سهشنبه در کنفرانسی خبری در اصفهان گفت در گفتگو با مقامات جمهوری اسلامی به آنها پیشنهاد کرده است بر اقدامات «واقعی، ملموس و عملی» که میتواند همکاریهای هستهای را تسریع کند تمرکز کنند.
رافائل گروسی با مقامات ارشد جمهوری اسلامی از جمله محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفتگو کرد.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت توافق سال گذشته با ایران برای گسترش بازرسی از برنامه اتمی جمهوری اسلامی «هنوز معتبر است» اما باید «مواد» بیشتری به آن اضافه شود.
جمهوری اسلامی متعهد شده است که مسائل پیرامون سایتهایی که بازرسان در رابطه با فعالیتهای احتمالی هستهای اعلامنشده مورد پرسش قرار داده بودند حل و فصل کند و به آژانس اجازه دهد «فعالیتهای راستیآزمایی و نظارت مناسب بیشتری» را انجام دهد.
در سال ۲۰۲۳، تهران به ناظر هستهای سازمان ملل تضمینهای گستردهای داد که به تحقیقات طولانی مدت در مورد ذرات اورانیوم یافت شده در سایتهای اعلام نشده کمک خواهد کرد و تجهیزات نظارتی حذف شده را مجدداً نصب خواهد کرد. اما گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی به کشورهای عضو نشان میدهد، از این تضمینها موارد اندکی انجام شده است.
جمهوری اسلامی ایران پس از خروج آمریکا از توافق هستهای موسوم به برجام و اعمال مجدد تحریمهای گسترده، به محدودیتهای مربوط به فعالیتهای هستهای خود که در چهارچوب این توافق تعیین شده بود پایبند نماند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ماههای اخیر از جمهوری اسلامی به دلیل عدم همکاری در زمینه پیشبرد فعالیتهای هستهای، ممنوعیت دسترسی بازرسان و غیرفعال کردن دستگاههای نظارتی آژانس در تاسیسات هستهای ایران انتقاد کرده است.
حکومت ایران در حال غنی سازی اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد است؛ میزانی که به حدود ۹۰ درصد مورد نیاز برای تسلیحات هستهای نزدیک است.
بر اساس معیار رسمی آژانس بین المللی انرژی اتمی، اگر این مواد بیش از این حد غنی شود، برای دو بمب هستهای کافی خواهد بود.
جمهوری اسلامی ایران منکر تلاش برای دستیابی به تسلیحات هستهای است، اما هیچ کشور دیگری بدون هدف تولید سلاح هستهای تا این حد اورانیوم را غنیسازی نکرده است.