یک زن بریتانیایی که برای پیوستن به گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) به سوریه رفته بود و به «عروس داعش» مشهور شد، با رد آخرین درخواست تجدیدنظرش، تابعیت بریتانیا را از دست داد.
دولت بریتانیا در سال ۲۰۱۹، مدتی پس از پیدا شدن شمیمه بیگم در اردوگاهی در سوریه، تابعیت او را به خاطر خطر علیه امنیت ملی سلب کرد.
بیگم که اکنون ۲۵ ساله است این تصمیم را «غیرقانونی» خواند و استدلال کرد که مقامات بریتانیا این موضوع را که آیا او قربانی قاچاق بوده است یا خیر «به طور مناسب» بررسی نکردند ولی این استدلال او در فوریه سال ۲۰۲۳ در دادگاه بدوی رد شد.
دادگاه استیناف لندن نیز پس از درخواست تجدیدنظر در ماه اکتبر، این درخواست او را رد کرد.
قاضی دادگاه گفت که خانم بیگم خودش عامل بدبختی خودش است و افزود که تنها وظیفه دادگاه، ارزیابی غیرقانونی بودن حکم محرومیت شهروندی است که اینطور نبود.
دولت بریتانیا نیز از این حکم استقبال کرد.
سخنگوی وزارت کشور بریتانیا گفت: «اولویت ما حفظ ایمنی و امنیت بریتانیا است و ما از هر تصمیمی که در این زمینه گرفته شود دفاع خواهیم کرد.»
وکلای شمیمه بیگم از بریتانیا خواستند که او و سایر افرادی که در سوریه باقی ماندهاند را به کشور بازگرداند و امتناع از این کار را «شرم آور» خواندند.
گرت پیرس، وکیل بیگم، به خبرنگاران گفت که هر کشوری که در موقعیت مشابهی قرار دارد، متوجه شده که هیچ گزینهای جز بازگرداندن اتباع خود ندارد.
سازمان حقوق بشر و امنیت بینالملل اعلام کرده است که بریتانیا از دسامبر سال ۲۰۱۹ تاکنون ۱۷ نفر را به کشور بازگردانده است.
حکم روز جمعه، چهارم اسفند، آخرین تحول در یک نبرد حقوقی طولانی است ولی یکی دیگر از وکلای بیگم گفته است که او قبل از تصمیمگیری در مورد درخواست برای اجازه تجدید نظر به زمان نیاز دارد تا حکم را به درستی بخواند.
دادگاه استیناف در سال ۲۰۲۰ حکم داده بود که بیگم باید اجازه داشته باشد به بریتانیا بازگردد و در روندی عادلانه حذف تابعیت خود را به چالش بکشد. اما این تصمیم سال بعد توسط دیوان عالی کشور لغو شد.
پرونده خانم بیگم موضوع بحث های داغ بین کسانی بوده است که استدلال میکنند او با میل خود به یک گروه تروریستی پیوسته است و دیگرانی که میگویند او هنگلم خروج کودک بوده است و یا باید برای هر جرمی که مرتکب شده در بریتانیا با عدالت روبرو شود.
شمیمه بیگم در سال ۲۰۱۵ زمانی که دانشآموز بود و ۱۵ سال داشت لندن را ترک کردُ و به همراه دو دوست مدرسهای خود به سوریه رفت و در آنجا با یک عضو داعش ازدواج کرد و سه فرزند به دنیا آورد که همگی در نوزادی جانشان را از دست دادند.
بیگم از سال ۲۰۱۹ به همراه هزاران زن و کودک خارجی دیگر در اردوگاه الروج در سوریه مانده است.