محاکمه دو روزنامه نگار ترکیه به اتهام جاسوسی و کمک به یک سازمان تروریستی، روز جمعه پشت درهای بسته از سر گرفته شد.
جان دوندار سردبیر جمهوریت و اردم گول مسئول دفتر نمایندگی این روزنامه در آنکارا در حالی در استانبول به دادگاه رفتند که در صورت اثبات اتهامات، با حبس ابد روبرو خواهند شد.
این دو روزنامه نگار متهم هستند با چاپ تصاویری از کامیونهای دولتی در مرز با سوریه، از آن به عنوان سندی برای انتقال قاچاق اسلحه از ترکیه به سوریه یاد کردهاند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، این تصاویر در ژانویه ۲۰۱۴، هنگامی که پلیس محلی کامیونهای عازم سوریه را جستجو میکرد گرفته شد. جستجوی کامیونها به رویارویی پلیس محلی با مسئولان اطلاعاتی ترکیه منجر شد و در پی آن روزنامه جمهوریت در گزارشی نوشت که تصاویر ثابت میکند ترکیه به سوریه اسلحه قاچاق میکند.
با این حال رئیس جمهوری ترکیه گفت، این کامیون ها متعلق به آژانس اطلاعاتی کشور بوده و حامل کمکهای ترکیه به ترکمنهای سوریه بوده است. به گفته رجب طیب اردوغان ترکمنها در حال جنگ با رژیم اسد و داعش هستند.
دولت همچنین این دو روزنامه نگار را به کمک به جنبش اسلامی میانهرو به رهبری فتح اله گولن، از مخالفان رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری متهم کرده است و گزارشها را بخشی از تلاش برای سرنگونی خود میداند.
متهمان با شکایت شخصی رجب طیب اردوغان بازداشت شدند.
تجمع اعتراضی در مقابل دادگاه
دادگاه محاکمه این دو روزنامه نگاران روزنامه جمهوریت در حالی روز جمعه برگزار شد که همزمان دهها نفر از معترضان به این محاکمه مقابل دادگاه تجمع کردند.
تظاهرکنندگان با سردادن شعار "آزادی مطبوعات، آزادی جامعه است" و "مطبوعات آزاد نمیتوانند خاموش شوند" به محاکمه روزنامه نگاران اعتراض کردند. گروه دیگری از معترضان نیز با چسب دهان خود را بسته بودند.
از سوی دیگر، گروههای طرفدار حقوق بشر نیز انتشار گزارش درباره آن کامیون ها را پوشش اخبار طبق وظیفه ذاتی این روزنامه نگاران دانسته و خواستار رد اتهامات علیه آن دو شدهاند.
حامیان حقوق بشر و آزادی مطبوعات این پرونده را آزمون مهمی برای سنجش آزادی رسانهها در ترکیه، که طی چند سال گذشته شاهد سرکوب رسانههای مستقل و مخالف بوده است، میدانند.
مصادره چند رسانه، دستگیری روزنامه نگاران و محاکمه آنان طی ماه های اخیر با انتقاد طرفداران آزادی بیان مواجه شده است. ترکیه در میان کشورهایی است که بیشترین روزنامه نگاران زندانی را دارد.
با این حال رئیس جمهوری ترکیه که دولت او با انتقاد سرکوب آزادی بیان مواجه است یک روز پیش از محاکمه این دو روزنامه نگار در نشستی در موسسه بروکینگز در واشنگتن گفت که در ترکیه هیچ روزنامه نگاری به دلیل کارش در زندان نیست یا محاکمه نمیشود.