معتادان «ترنس» در بلاتکلیفی؛ شهرداری تهران می‌گوید سرپناه می‌دهیم

مراکز سرپناه برای معتادان در تهران

افراد «ترنس» در بین معتادان «متجاهر» و بی‌خانمان مشکلات متفاوت‌تری را نسبت به دیگر معتادان تجربه می‌کنند به‌طوری‌که شهرداری تهران اعلام کرده اگر سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت به عنوان متولی اقدامی نکنند، شهرداری «فضایی برای ترنس‌ها» درنظر می‌گیرد.

خبرگزاری «فارس» در گزارشی متفاوت از افراد ترنس که در دام اعتیاد گرفتار شده‌اند نوشت که هرچند ساماندهی معتادان متجاهر با شرایط خاص در مراکزی با عنوان «یاورشهر» انجام شده است اما «مشکل برای ترنس‌ها کماکان پابرجاست.»

این خبرگزاری نزدیک به نهادهای امنیتی به نقل از یک ترنس معتاد که از سوی خانواده طرد شده نوشته است: «این شب‌های سرد را در پارک‌ها، زیرپل‌ها یا خانه‌های برخی مردان هوسران به صبح می‌رسانم.»

این فرد تاکید کرده که «هیچگاه به دلیل ترنس بودنم نتوانستم به محل نگهداری معتادان متجاهر است بروم.»

آنطور که در این گزارش آمده است با وجود اینکه قانون، حمایت از این افراد را به بهزیستی سپرده اما معتادان متجاهر ترنس‌ و افرادی که دارای اختلالات هویت جنسی هستند را هیچ نهادی پذیرش نمی‌کند و وزارت بهداشت در سال ۹۶ اعلام کرده که ساماندهی این افراد «جزو برنامه‌های فعلی ما» نیست.

خبرگزاری فارس از روی دیگر پذیرش معتادان متجاهر در پایتخت پرده‌برداری کرده و نوشته است که تا پیش از این به غیر از ترنس‌ها، معتادان دارای زخم باز یا مبتلا به ایدز و هپاتیت و زنان معتاد نیز پذیرش نمی‌شدند و به خیابان‌ها برمی‌گشتند.

این خبرگزاری همچنین در پاییز سال ۱۴۰۰ کمپینی با ادعای «حمایت از افراد ترنس» در ایران سازماندهی کرده بود که طی آن خواسته‌هایی از جمله تاسیس مرکز ارائه خدمات پزشکی و درمانی با پوشش کامل بیمه به آنها، فرهنگ‌سازی در جامعه، برگزاری کارگاه‌های مشاوره خانواده، استعدادیابی، توانمندسازی و اشتغال‌زایی، و معافیت سربازی برای جامعه ترنس‌ها مطرح شده بود.

به باور کارشناسان نهادهای امنیتی با حمایت‌های رسانه‌ای در حال تلاش برای ایجاد اطمینان در بین افراد «ترنس» هستند تا از این رهگذر با شناسایی و شناسنامه‌دار کردن آنها اقدام به مدیریت و جدا کردن تدریجی آنها از جامعه کنند.

در سال‌های گذشته با تلاش فعالان جامعه ال‌جی‌بی‌تی‌کیو در سرتاسر جهان برخی از قوانین تبعیض‌آمیز علیه زنان و مردان همجنس‌گرا، دوجنس‌گرا، ترنسجندر، بیناجنس تغییر اما هنوز روابط میان دو همجنس در دستکم ۶۹ کشور جهان از جمله ایران، افغانستان، کویت و سوریه جرم محسوب می‌شود.

جامعه ترنس با آنکه در بسیاری از کشورهای جهان از حقوق برابری با دیگر افراد جامعه برخوردار هستند و همچون شهروندان دیگر پذیرفته شده‌اند، در برخی از کشورهای اسلامی از جمله ایران گاهی با آشکارسازی هویت خود از جامعه طرد و برای رسیدن به حقوق نسبتا برابر با افراد دیگر جامعه مجبور به تطبیق و بازتایید جنسیت می‌شوند.

ایران از معدود کشورهای جهان است که در آن همجنسگرایان با خطر محکومیت به اعدام روبرو هستند و براساس قانون مجازات اسلامی ایران، مجازات ارتباط جنسی بین مردها، که به اصطلاح فقهی «لواط» نامیده می‌شود، اعدام است.