بر اساس دادههای سازمان جهانی گردشگری، مجموع گردشگران ورودی به ایران در سال ۲۰۲۳، با کاهش ۳۷ درصدی نسبت به سال ۲۰۱۹، به رقمی کمتر از پیش از همهگیری کرونا رسیده است.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، بر اساس این گزارش، بالاترین آمار ورود گردشگر به ایران در ماه سپتامبر (حدود مرداد و شهریور ۱۴۰۲) با ۶۶۰ هزار نفر ثبت شده است. این رقم در ماه ژانویه (حدود دی و بهمنماه ۱۴۰۱) با ۱۸۱ هزار نفر به کمترین میزان خود در سال ۲۰۲۳ رسیده است.
دلایل متعددی از جمله نبود زیرساختهای خدماتی، ممنوعیتهای اجتماعی نامتعارف، قرار گرفتن ایران در لیست سیاه افایتیاف و نبود عزم حاکمیت برای حضور خارجیان در بخش جذب گردشگر خارجی، از جمله عواملی هستند که بر افول گردشگری ایران در سالهای اخیر تأثیرگذار بودهاند.
ابراهیم پورفرج، دوشنبه ۱۳ آذرماه در مصاحبهای، با بیان اینکه بهار و پاییز، دو فصل پرمسافر برای ایران است که امسال در هر دو فصل توریستی نداشتیم افزود با این روند به این زودیها رونق به گردشگری ایران برنمیگردد و هیچ مسئولی هم به این وضعیت رسیدگی نمیکند.
او مشکل اصلی صنعت گردشگری ایران را سفر نکردن گردشگران اروپایی و غربی به ایران حتی به صورت «مجانی» دانست و تصریح کرد: این روزها فقط توریستهایی با اهداف زیارتی از کشورهای همسایه به ویژه عراق وارد ایران میشوند.
بررسیهای یک وبسایت مرجع تحقیقاتی در صنعت سفر و گردشگری در تابستان ۱۴۰۲ نشان داد که سهم ایران از درآمدهای هنگفت صنعت گردشگری جهان، رقمی کمتر از یک درصد است.
در سالهای گذشته، چندین گردشگر خارجی نیز حین بازدید از سایتهای گردشگری یا در پایان سفر و زمان خروج از کشور در پایانه فرودگاهی، از سوی نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت شدهاند. این بازداشتها که در قالب یک فرایند گروگانگیری صورت میگیرد، با چانهزنی مالی و سیاسی کشورهای غربی بر سر آزادی گردشگران زندانی، پایان مییابد.