نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در مورد سرنوشت برجام ابراز تردید کرد

رابرت مالی نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران - آرشیو

نماینده ویژه دولت ایالات متحده در امور ایران در مورد نتیجه گفت‌وگوهای وین برای بازگشت دوجانبه ایران و آمریکا به پیروی از توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ و سرنوشت این توافق ابراز تردید کرد.

به گزارش پولیتیکو، رابرت مالی در گفت‌وگو با خبرنامه امنیت ملی این نشریه در پاسخ به این پرسش که آیا فکر می‌کند می‌تواند در ماموریت خود برای احیای برجام موفق شود گفت: «این یک علامت سئوال بزرگ است.»

آقای مالی با اشاره به عدم شرکت ایران در مذاکرات گفت، پیوستن دوباره به این پیمان چندملیتی «چیزی نیست که ما بتوانیم به‌طور کامل کنترل کنیم.»

ایران و آمریکا از ماه آوریل گذشته مذاکرات غیرمستقیمی را در وین با حضور سایر اعضای برجام در وین آغاز کردند که بعد از شش دور، به دلیل انتخابات و تغییر دولت در ایران، متوقف شد.

هرچند گزارش‌هایی از تمایل ابراهیم رئیسی به ادامه مذاکرات وین منتشر شده است، اما بر فرض صحت، هنوز معلوم نیست آیا از نقطه‌ای که دولت حسن روحانی به آن رسیده ادامه خواهد داد یا قصد دارد از ابتدا مذاکره کند.

رابرت مالی در پاسخ به پولیتیکو برای ارائه «درصد شانس» موفقیت مذاکرات برای بازگشت دوجانبه به پیروی کامل از برجام خودداری کرد و گفت اگر از درصد حرف بزنم «کمک چندانی به شما نخواهم کرد.»

وی همچنین گفت: «درباره این که ایرانی‌ها چه خواهند کرد و چه نخواهند کرد متغیرهای نامعلومی وجود دارد» و با بیان این که «ما برای ازسرگیری مذاکرات آماده‌ایم» افزود که اگر توافق را ممکن نمی‌دانستیم اعلام آمادگی نمی‌کردیم.

سرپرست هیئت مذاکره‌کننده آمریکا در مورد این که اگر ایالات متحده و ایران نتوانند در چند ماه آینده به توافق برسند گفت تیم او برای رویدادهای محتمل آماده می‌شود: یکی این که واشینگتن و تهران یک توافق کاملا جداگاه را امضا کنند، و دیگری یک رشته واکنش‌های تنبیهی با هماهنگی متحدان اروپایی است.

رابرت مالی توضیح بیشتری ارائه نداداما با این حال تاکید کرد که موضوع بازگشت به توافق همچنان مطرح است، چرا که هم ایالات متحده و هم ایران، در دولت رئیسی، گفته‌اند این چیزی است که خواهان آن هستند.

وی اضافه کرد: «داشتن یک علامت سئوال بزرگ کاملا توجیه‌پذیر است، زیرا اگر هنوز (به توافق) نرسیده‌اید، مذاکرات به درازا خواهد کشید. اگر پیشرفت‌های هسته‌ای ایران تداوم یابد، و ایران به برداشتن گام‌های تحریک‌آمیز ادامه دهد، بدون حتی ذکر تحریک‌های منطقه‌ای آنها ... این به یک مسیر دیگر کشیده خواهد شد،» یعنی دور شدن از یک توافق.