شعار «مرگ بر خامنه‌ای» در تهران و استقرار «یگان ویژه» در میدان آزادی؛ درخواست شاهزاده رضا پهلوی از جو بایدن برای پشتیبانی از مردم ایران

تصویری از یک ویدیو از شب ششم اعتراض ها در خوزستان

ششمین شب پیاپی اعتراض ها در خوزستان در حالی با خشونت نیروهای نظامی علیه معترضان به پایان رسید که در تهران، از منطقه نارمک، صدای «مرگ بر دیکتاتور» و «مرگ بر خامنه ای» شهروندان در شرق این کلانشهر به گوش رسید.

همزمان، در میدان آزادی تهران، آنطور که برخی از کاربران توییتر گزارش کرده اند، نیروهای ویژه همراه با خودروها و تجهیزاتی که به نظر می رسد برای مقابله احتمالی با معترضان باشد، مستقر شده اند.

در نزدیکی تهران، در مترو گلشهر کرج، هم آنطور که یک فیلم ارسالی به صدای آمریکا نشان می دهد جمعی از مردم در حمایت از معترضان خوزستانی علیه سپاه پاسداران شعار داده اند: «سپاهی حیا کن، مملکت رو رها کن.»

روز سه شنبه هم تعداد زیادی از مسافران مترو در ایستگاه صادقیه تهران در حمایت از معترضان خوزستانی شعار «مرگ بر جمهوری اسلامی» سر داده بودند.

روز چهارشبنه ۳۰ تیر، شاهزاده رضا پهلوی در پیامی به جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، از او خواست که از مردم ایران حمایت کند. در این پیام که در توئيتر منتشر شده، شاهزاده رضا پهلوی از رئیس جمهوری ایالات متحده خواسته است که همانطور که «۳۵ سال قبل با جسارت و شجاعت خواهان همبستگی آمریکا با مردم آفریقای جنوبی» شد، امروز نیز همان گونه از مردم ایران پشتیبانی کند.

در تحولی دیگر، تقی رحمانی، همسر نرگس محمدی روز سه‌شنبه ۲۹ تیر و ساعاتی بعد از بازداشت خانم محمدی و گروهی از فعالان مدنی و مدافعان حقوق بشر در تهران اعلام کرد که «تمام بازداشتی‌ها» آزاد شدند.

این فعالان روز سه شنبه با برگزاری تجمعی در مقابل وزارت کشور از اعتراضات سراسری مردم خوزستان نسبت به بی‌آبی حمایت کرده بودند. تجمع آنها با برخورد خشن نیروهای امنیتی بر هم خورد و تعدادی از آنها بازداشت شدند. نرگس محمدی، آرش صادقی، جعفر عظیم‌زاده، رسول بداقی، آرش کیخسروی و پوران ناظمی در میان معترضان بودند.

در عین حال، برخی از تشکل های صنفی از جمله سازمان معلمان ایران، روز سه شنبه از سرکوب خشونت آمیز اعتراض ها در خوزستان انتقاد کرده و عملکرد حکومت را به چالش کشیده اند.

در بخشی از بیانیه سازمان معلمان ایران از «مجموعه حاکمیت» خواسته شده است از مردم خوزستان دلجویی کنند چرا که «مردم ۲۰ شهر و ۷۷۰ روستای این استان که همواره مصیبت‌ها، هزینه‌های سنگین و آسیب‌های فراوان ناشی از دفاع دلاورانه از میهن را در جنگ هشت ساله تحمل کرده‌اند، سزاوار این وضعیت نیستند.»

معترضان خوزستانی از سوی برخی از ورزشکاران و هنرمندان ساکن ایران نیز مورد حمایت قرار گرفته اند.

مازیار زارع، مربی تیم فوتبال ملوان، روز سه شنبه در یک کنفرانس خبری در پاسخ به این سوال که «آیا به تیم شما واکسن رسیده است یا نه»، پاسخ داد: «آب برسد خوزستان، واکسن نخواستیم.»

برخی از هنرمندان سینما و تلویزیون از جمله مسعود کیمیایی، نوید محمدزاده، و پگاه آهنگرانی نیز برای نشان دادن حمایت خود از معترضان در خانه هنرمندان تهران تجمع کردند.

همچنین حامد بهداد، بازیگر شناخته شده سینما، در استوری های اینستاگرام خود با حمایت از معترضان خوزستانی نوشت:«مردم شریف خوزستان، هم وطن های عزیزمان آب معدنی لازم ندارند....آنها جمع شدند تا از حقوق خودشون دفاع کنند.»

روز یکشنبه هم مستندسازان ایرانی با انتشار بیانیه‌ای سرکوب «مردمی که زندگی را جست و جو می‌کنند» را به شدت محکوم کرده و گفته بودند «در کنار تشنگان خوزستان» می‌مانند.

و در آمریکا، سناتور جمهوری‌خواه، مارکو روبیو، سه‌شنبه ۲۹ تیر، موضع خود را اینگونه اعلام کرد: «ملت ایران خواهان رهایی از رژیم حاکم تهران هستند. سناتور روبیو استفاده وحشیانه از زور برای متفرق کردن معترضین صلح‌طلب توسط رژیم را محکوم می‌کند. آمریکا به جای مذاکره با این رژیم شیطانی باید از معترضین حمایت کند»

وقایع شب ششم اعتراض ها در خوزستان ابعاد و ویژگی های تازه ای نسبت به روزها و شب های پیش از آن داشت. منابع محلي در ايذه درگفتگو با صدای آمريكا، خبر کشته شدن یک جوان را تاييد كرده اند.

گزارش ها و ویدیوهای ارسال شده به صدای آمریکا نشان می دهد ایذه در شب ششم اعتراض ها، همانطور که در یک ویدیو شنیده می شود، به «میدان جنگ» شبیه بود؛ میدانی که بارها صدای تیراندازی از آن به گوش می رسد.

یک ویدیو دیگر که وقایع کوت عبدالله را نشان می دهد، گویای تعقیب و گریز خیابانی نیروهای امنیتی و معترضان است.

و در سوسنگرد که ده ها نفر از معترضان به خیابان ریخته اند.

دیگر نقاط استان خوزستان نیز صحنه اعتراض ها، برخوردها، و شعار دادن مردم معترض به بی آبی بود؛ از محله العین در جاده اهواز-حمیدیه تا کوی لشکرآباد اهواز و کوی فیصلیه خرمشهر.

یک شب ناآرام دیگر در خوزستان در حالی به پایان رسید که مقامات جمهوری اسلامی ایران با ایجاد محدودیت‌های اعمال شده، خبر رسانی را دشوار کرده‌‌اند.

به گزارش منابع محلی، اینترنت تلفن های همراه از غروب روز سه شنبه در اهواز، شادگان، سوسنگرد، و شوش دچار اختلال شده و برقراری ارتباط کامل ممکن نیست.

از سوی دیگر، بنا بر گزارش رسانه‌های ایران، نیروی انتظامی از کشته شدن یک مأمور و زخمی شدن مأموری دیگر خبر داد و آن را به ناآرامی‌های سه‌شنبه شب در «شهرک طالقانی» ماهشهر نسبت داد.