ایران و قدرتهای جهانی روز پنجشنبه ۲۶ فروردین در شهر وین مذاکرات احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ را ادامه دادند و گیتا آرین خبرنگار اعزامی صدای آمریکا میگوید به نظر میرسد برآیند این دور از مذاکرات برای همه طرفین رضایتبخش بوده است.
از سوی دیگر به گزارش خبرگزاری رویترز، تصمیم تهران برای افزایش سطح غنیسازی اورانیوم که در پی وقوع خرابکاری در تاسیسات نطنز اعلام شد، تلاشها برای نجات برجام را می تواند پیچیدهتر کند.
تهران روز سه شنبه اعلام کرد که در واکنش به حادثه روز یکشنبه در بخش مهمی از تاسیسات نطنز، اورانیوم را در سطح ۶۰ درصد غنی سازی میکند. تصمیم اخیر ایران گام بزرگی در نزدیک تر شدن این کشور به غنی سازی اورانیوم در سطح ۹۰ درصد است که در ساخت بمب هسته ای کاربرد دارد. ایران حمله خرابکاری اخیر در نطنز را که گفته می شود به سانتریفیوژهای بسیاری آسیب زده، به اسرائیل نسبت داده است. اسرائيل رسما مسئولیت آن حمله را برعهده نگرفته است.
گیتا آرین خبرنگار اعزامی صدای آمریکا به وین به نقل از یکی از سخنگویان آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش داد که رافائل گروسی، رئیس آژانس روز ۱۴ آوریل تایید کرد ایران تقریبا کارهای مربوط به آغاز تولید اورانیوم غنی شده تا خلوص۶۰ درصد را در یک مرکز روی زمین تاسیسات نطنز تکمیل کرده است.
طبق این گزارش، ایران به آژانس اطلاع داده است که در حال نهایی کردن کارهای لازم است و سپس تزریق گاز هگزافلوراید اورانیوم یا یو.اف.۶ را به سانتریفیوژهای آی آر-۶ آغاز خواهد کرد.
آمریکا و کشورهای اروپایی طرف توافق برجام، تصمیم اخیر تهران برای افزایش سطح غنی سازی را «تحریک آمیز» خواندهاند و هشدار داده اند که این اقدام با تلاش ها برای احیای برجام که واشنگتن تحت ریاست جمهوری دونالد ترامپ از آن خارج شد، مغایرت دارد.
مخالفت ایران با گفتگوی مستقیم با نمایندگان آمریکا، باعث شده است که هیئت های اتحادیه اروپا میان هتل های مختلف در وین به عنوان میانجی میان ایران و آمریکا، حرکت کنند. آمریکا می گوید از انجام گفتگوی مستقیم استقبال می کند. گفتگوی غیرمستقیم می تواند سرعت مذاکرات را کاهش دهد.
در مذاکرات وین، بریتانیا، چین، فرانسه، آلمان، و روسیه که در برجام باقی ماندهاند نیز حضور دارند. ایران و کشورهای مختلف شرکت کننده در مذاکرات، دور اول گفتگوها را «سازنده» خوانده بودند.
به نوشته رویترز، وزارت امورخارجه ایران میگوید مذاکرهکنندگانش از مواضع خود دفاع کردهاند و نارضایتی خود را از «واکنش ضعیف» قدرت های اروپایی به حمله اخیر به نطنز، ابراز کردند.
این خبرگزاری درباره نگرانی های غربی ها نیز به نقل از یک دیپلمات ارشد نوشته است در حالی که تمایل به پیشرفت در مذاکرات وجود دارد، نمی توان نقض تازه تعهدات ایران را نادیده گرفت و پیشرفت در مذاکرات پیش از انتخابات ریاست جمهوری ایران دشوارتر شده است. این دیپلمات ارشد غربی گفته است که «جدی بودن تصمیمات اخیر ایران به این روند آسیب زده و تنش ها را افزایش داده است.» او گفته است که باید دید در روزهای آتی چطور می توان همزمان با داشتن انگیزه پیشبرد مذاکرات، به این تخلفات ایران رسیدگی کرد.
دو گروه از کارشناسان فنی بر سر مسائل هسته ای و اقداماتی که ایران باید انجام دهد و همچنین فهرستی از لغو تحریم ها، گفتگو می کنند تا در صورت موفقیت مذاکرات همه طرف ها با تعهدات خود در برجام منطبق شوند.
در همین حال به نوشته رویترز، امارات متحده عربی که از تصمیم دولت ترامپ برای خروج از برجام و بازگرداندن تحریم ها علیه ایران حمایت کرد، از واشنگتن خواسته است که برای یک توافق بهتر تلاش کند.