نظر «مردم» در مورد سن بازنشستگی در گزارش مرکز پژوهش‎‌های مجلس؛ زنان ۴۸ سال و مردان ۵۵ سال 

لایحه برنامه هفتم توسعه نگرانی بازنشستگان را افزایش داده است.

مرکز پژوهش‎‌های مجلس شورای اسلامی در جدیدترین گزارش خود نوشت که میانگین سن مناسب مردان برای بازنشستگی از نظر مردم ۵۵ سالگی و برای زنان ۴۸ سالگی برآورد شده است.

در این گزارش آمده است که ۶۲/۲ درصد از مردم «مستمری بازنشستگی» را به عنوان منبع درآمد خود در دوران سالمندی در نظر گرفته‌اند.

داده‌های این گزارش از ۱۷ تا ۲۷ دی ماه سال ۱۴۰۱ گردآوری شده و جامعه آماری پیمایش، همه افراد ۱۸ سال و بیشتر در کل کشور بوده‌اند.

بنابر همین گزارش، همچنین ۶۲/۲ درصد از مردم «مستمری بازنشستگی» را به عنوان منبع درآمد خود در دوران سالمندی در نظر گرفته‌اند. ۱۶/۷ درصد نیز «درآمد حاصل از سرمایه‌گذاری در ملک و بازار» را در نظر دارند و ۲۴/۴ درصد هم گفته‌اند هیچ منبع درآمدی را برای دوران سالمندی خود در نظر نگرفته‌اند.

از نظر ۳۱/۸ درصد از مردم وضعیت صندوق‌های بازنشستگی از لحاظ مالی «خوب یا بسیار خوب» است؛ در حالیکه ۲۲/۳ درصد وضعیت را «بد» و ۲۵/۶ درصد آن را «بحرانی» می‌دانند. ۲۳/۷ درصد از آنها علت این وضع «بد» و «بحرانی» را مدیریت ناکارآمد صندوق‌ها، ۲۲ درصد فساد مالی، ۲۰/۴ درصد بی‌ثباتی اقتصادی در کشور، ۱۹ درصد عملکرد نامناسب دولت و ۴/۴ درصد افزایش تعداد بازنشستگان می‌دانند.

مهم‌ترین دلیل اشتغال مجدد بازنشستگانی که پس از بازنشستگی در شغل دیگری فعالیت داشته‌اند، «کافی نبودن حقوق بازنشستگی» عنوان شده است.

این گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس در حالی منتشر شده است که سیزدهم خردادماه رئیس سازمان برنامه و بودجه جمهوری اسلامی گفت چون صندوق‌های بازنشستگی «ناترازی‌های شدید» دارند و «منابع و مصارف آن‌ها با هم سازگاری نداشته و دچار کسری هستند، تصمیم گرفتیم سن بازنشستگی را افزایش دهیم.»

خبرگزاری میزان به نقل از «داود منظور» نوشته بود: «در پیش‌نویس لایحه برنامه هفتم، اصلاحاتی پیش‌بینی شده که برخی از آن‌ها به سن بازنشستگی برمی‌گردد و تحت تدابیری، سن بازنشستگی تا پایان برنامه هفتم، به تدریج افزایش خواهد داشت.»

او تصریح کرده بود: «با توجه به محدودیت منابع صندوق‌های بازنشستگی، خدماتی که بازنشستگان انتظار دارند دریافت کنند، عملاً تحقق پیدا نمی‌کند که همین موضوع باعث نارضایتی می‌شود.»

خبرگزاری ایلنا نیز نوزدهم تیرماه به نقل از نعمت‌الله ترکی، مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری نوشت که «نرخ امید به زندگی ۷۶ سال است» و افزود که سن بازنشستگی باید با این رقم تناسب داشته باشد.

ترکی با اشاره به این که بازنشستگان تحت پوشش این صندوق یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن هستند، اضافه کرده که این صندوق به دلیل «‌عدم تعادل بین ورودی و خروجی و همچنین کاهش استخدام نیروی کار صندوق دچار ناترازی شده است.»

بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه در بخش بازنشستگی نشان دهنده شرایط سخت و نگران کننده پیش‌روی بازنشستگان و کارمندان فعلی است چراکه بر اساس این برنامه سن بازنشستگی ۵ سال افزایش یافته و در کنار افزایش سهم حق بیمه پرداختی توسط کارگران، کارفرما دیگر هیچ تعهدی برای پرداخت حق بیمه افراد دارای بیش از ۳۰ سال سابقه کار نخواهد داشت.

افزایش سن بازنشستگی یکی از موارد حاشیه ساز برنامه هفتم توسعه است و دولت مقرر کرده بدون هیچ استثنایی ۵ سال به سن بازنشستگی تمامی افرادی که مشاغل عادی یا سخت و زیان‌آور دارند افزوده شود.

ورود دولت به حوزه بازنشستگان به نظر می‌رسد تبعات بسیاری به دنبال داشته باشد و موج تجمعات اعتراضی این گروه در ماه‌های آتی شدت بیشتری پیدا کند. در همین رابطه پس از انتشار پیش نویس این لایحه کمیته فنی پیگیری مطالبات صنفی بازنشستگان کشوری و لشکری نیز در بیانیه‌ای نوشت که «منافع و مصالح بازنشستگان مظلوم، نجیب و شریف را به بوته فراموشی سپرده شده است.»