تهران پس از زلزله: نیازمند ۶۶۰۰ بیمارستان صحرایی و ۸۰۰۰ مرکز تأمین غذا

زلزله

یک زلزله شناس در ایران روز پنجشنبه ششم دی هشدار داد که تهران با وجود ۶ گسل اصلی و ۶۰ گسل فرعی، در معرض خطر زلزله‌ای بزرگ قرار دارد که می‌تواند خسارات و تلفات سنگینی به دنبال داشته باشد.

زلزله شناس دیگری نیز با ابراز نگرانی از جدی گرفته نشدن هشدارها توسط مقامات حکومتی، گفت که مدیریت پیامدهای زلزله با بزرگای ۷ درجه در تهران، به بیش از ۶۶۰۰ بیمارستان صحرایی و ۸۰۰۰ مرکز تأمین غذا نیازمند است.

فریبرز ناطقی الهی، استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله و مدیر پیشین پژوهشگاه زلزله‌شناسی کشور، به خبرگزاری حکومتی ایلنا گفت که «ایران به لحاظ علمی در زمینه مهندسی زلزله به یکی از پنج کشور برتر جهان تبدیل شده است، اما این پیشرفت‌ها بیشتر در سطح تئوریک و دانشگاهی باقی مانده و در عمل، نظارت و مقاوم‌سازی کافی بر ساخت‌وسازها انجام نشده است.»

او تأکید کرد که به دلیل گرانی مصالح و نیروی کار، کیفیت ساخت‌وسازها کاهش یافته و این مسئله بر آسیب‌پذیری ساختمان‌ها افزوده است.

آقای ناطقی الهی همچنین به تأثیر محدودیت‌های اینترنتی بر تحقیقات زلزله‌شناسی و مدیریت بحران اشاره کرد و افزود: «فیلترینگ اینترنت و محدودیت‌های دسترسی به اطلاعات جهانی مانع از دستیابی به داده‌های مورد نیاز در تحقیقات علمی و سامانه‌های هشداردهنده می‌شود.»

این زلزله شناس افزود که این محدودیت‌ها نه تنها تحقیقات را دشوار کرده، بلکه عملیات نجات و اطلاع‌رسانی در هنگام وقوع زلزله‌های بزرگ را نیز با کندی روبه‌رو خواهد کرد.

فریبرز ناطقی الهی تأکید کرد که برای دستیابی به فناوری‌های پیشرفته و اطلاعات جهانی در این حوزه، نیاز به تغییر سیاست‌های موجود است.

این استاد زلزله‌شناسی با اشاره به وجود ۶ گسل اصلی و ۶۰ گسل فرعی در تهران، هشدار داد که این شهر در معرض خطر جدی زلزله‌ای بزرگ قرار دارد.

او با اشاره به این موضوع که «آخرین زلزله بزرگ تهران در سال ۱۸۳۰ میلادی رخ داد و با توجه به دوره بازگشت زلزله‌های بالای ۷ ریشتر در این منطقه که حدود ۱۵۸ سال است، وقوع زلزله‌ای شدید در آینده نزدیک محتمل است.»

آقای ناطقی الهی با تاکید بر لزوم اقدام فوری برای مقاوم‌سازی زیرساخت‌ها و جدی گرفتن هشدارها، یادآور شد که بی‌توجهی به این مسئله می‌تواند خسارات جبران‌ناپذیری به دنبال داشته باشد.

در گزارش دیگری از روزنامه شرق، مهدی زارع، استاد پژوهشکده زلزله‌شناسی، درباره پیامدهای احتمالی زلزله‌ای با بزرگای ۷ درجه در تهران، گفت که حدود ۱۰ درصد از جمعیت تهران، یعنی یک میلیون تن، ممکن است به خدمات پزشکی نیاز داشته باشند.

این پژوهشگر زلزله تخمین زد که «برای پاسخگویی به این حجم از نیاز، حداقل ۶۶۰۰ بیمارستان صحرایی با ظرفیت پذیرش ۱۵۰ نفر در هر واحد لازم است.»

زارع با اشاره به تاریخچه زلزله‌های منطقه، احتمال وقوع زلزله‌ای مشابه را بر اساس آنالیزهای لرزه‌خیزی تهران مطرح کرد.

این زلزله شناس با تاکید بر اهمیت برنامه‌ریزی برای تامین غذا در شرایط اضطراری، گفت که ۲۰ درصد از جمعیت تهران، معادل ۲ میلیون تن، نیازمند کمک فوری خواهند بود.

او تخمین زد : «این نیاز به تامین ۶ میلیون وعده غذایی روزانه منجر می‌شود که مستلزم ایجاد حداقل ۸۰۰۰ مرکز تأمین غذا است.»

پیش از این، یک عضو مرکز تحقیقات وزارت راه جمهوری اسلامی گفته بود که نزدیک به ۱۰۰ برج بلندمرتبه در تهران «دقیقا بر روی گسل فعال» ساخته شده و ۱۶ بیمارستان و سه ایستگاه آتش‌نشانی در نقشه‌های گسلی قرار دارند.

همچنین یک کارشناس در همین رابطه به صدای آمریکا گفته بود که زلزله در تهران می‌تواند به دلیل سوءمدیریت، فاجعه‌بار باشد.

کارشناسان متعددی با اشاره به وجود گسل‌های عمده در تهران و همچنین بافت شهری پایتخت نسبت به عواقب قابل‌توجه وقوع زلزله در تهران هشدار داده‌اند.