لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۵۶

چهار کشته بر اثر «فروریزش‌های متعدد» در تهران


فرونشست زمین در تهران
فرونشست زمین در تهران

یک مقام دولتی در ایران اعلام کرد بر اثر «فروریزش‌های متعدد در تهران» چهار تن کشته شده‌اند. از جمله دو تن در فرونشست «میدان قیام» جان باختند و دو تن نیز در حادثه فروریزش در شهران جان خود را از دست دادند.

به گزارش روزنامه اعتماد در روز یک‌شنبه ۱۳ آبان، علی بیت‌اللهی، مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت که «یک آتش‌نشان و یک کارگر» در حادثه فرونشست میدان قیام، زیر تلی از خاک دفن شدند» و در حادثه مشابه در منطقه شهران نیز دو تن کشته شدند.

بنا بر تعریف یونسکو، پدیده «فرونشست زمین» عبارت است از «فروریزش و یا نشست سطح زمین» که به علت‌های متفاوت در «مقیاس بزرگ» روی می‌دهد.

به گفته این مقام رسمی، با وجود پررنگ‌تر شدن خطر فروریزش زمین در سال‌های اخیر، «هیچ بودجه‌ای برای سنجش این خطر و روش‌های پیشگیرانه و کنترل این خطر اختصاص نیافته است.»

او «وجود رشته قنات‌های متعدد رها شده در زیر سطح زمین تهران» و «آب شستگی‌های ناشی از نشت پرفشار آب از لوله‌کشی آب شرب» را از دلایل اصلی پدیده فرونشست زمین در پایتخت دانست و گفت که بر اساس نقشه موجود، «حدود ۶۰۰ کیلومتر» رشته قنات رها شده شناسایی شده است و «معادل همین طول نیز رشته قنات‌های ناشناخته در شهر تهران وجود دارد که «یک خطر بالقوه است.»

او همچنین با اشاره به این که «فروریزش اخیر در میدان ونک، فروریزش در ضلع شمالی میدان انقلاب و همچنین فروریزش خیابان مولوی روبه‌روی بیمارستان اکبرآبادی بر اثر نشت پرفشار آب از لوله‌های آب شرب اتفاق افتاد»، توضیح داد: «این نشت، موجب آب‌شستگی زیر سطحی و ایجاد حفره در زیرزمین می‌شود که این حفره‌ها با ترافیک و ارتعاشات محیطی ریزش می‌کند و ممکن است فروچاله‌های خطرزایی در زمین و در سطح معابر ایجاد کند.»

به گفته بیت‌اللهی، «تلفات انسانی در صورت وقوع فروریزش در زمان اوج ترافیک در منطقه یک بسیار زیاد خواهد بود.»

این اظهارات در حالی است که روز گذشته به دنبال وقوع فرونشست و ریزش بخشی از دیوار «امامزاده اسماعیل چیذر» و خیابان همجوار آن، خانه‌های اطراف این محل تخلیه شدند.

تخلیه خانه‌های اطراف «امامزاده اسماعیل چیذر» درپی فرونشست زمین
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

آقای بیت‌اللهی پیش از این نیز با هشدار نسبت به شدت گرفتن پدیده فرونشست زمین گفته تمام استان‌های ایران با این خطر روبه‌رو هستند و «برای نجات شهرها و روستاهایمان از همین الآن فقط پنج الی ۱۰ سال فرصت داریم.»

معصومه آمیغ‌پی، رئیس اداره ترازیابی دقیق و تداخل سنجی راداری سازمان نقشه‌برداری ایران نیز خرداد ماه سال جاری با اشاره به تهیه بانک جامع فرونشست زمین گفته بود که دامنه فرونشست زمین به ۱۶ کلان‌شهر ایران نفوذ کرده است و ۸۰۰ شهر نیز در پهنه فرونشست زمین قرار دارند.

به عقیده شماری از کارشناسان منتقد، سیاست‌های نادرست، عدم برنامه‌ریزی مناسب و سوءمدیریت جمهوری اسلامی در حوزه آب، از عوامل مهم فرونشست زمین و بحران زیست محیطی در ایران هستند.

ناصر کرمی، کارشناس، پیش از این به صدای آمریکا گفته بود که در پی افزایش فرونشست در ایران «گستره زیست در ایران کوچک‌تر و کوچک‌تر می‌شود.»

XS
SM
MD
LG