یک شهروند سوئیس که با اتهام «جاسوسی» زندانی جمهوری اسلامی در ایران بود، صبح روز پنجشنبه ۲۰ دی در زندان سمنان به طرز مشکوکی جان باخت. وزارت خارجه سوئیس نیز در مکاتبهای اختصاصی با بخش فارسی صدای آمریکا، جانباختن یک شهروند این کشور در زندان سمنان را تایید کرد.
به گزارش رسانههای حکومتی در ایران، رئیس کل دادگستری سمنان بدون اشاره به نام این شهروند سوئیسی ادعا کرد که او در زندان «خودکشی» کرده است.
صدای آمریکا نمیتواند ادعای دادگستری سمنان را بهطور مستقل تایید کند.
محمدصادق اکبری، رئیس کل دادگستری استان سمنان، با بیان اینکه «این تبعه سوئیسی در یک سوئیت به همراه یک زندانی دیگر در زندان سمنان نگهداری میشد» مدعی شد که او «صبح امروز از همبندی خودش درخواست میکند که از بوفه زندان برای وی مواد غذایی تهیه کند» و «از مدت زمانی که در سوئیت تنها مانده بود» برای «خودکشی» استفاده کرد.
این مقام قضایی جمهوری اسلامی با طرح این موضوع که «تلاش مسئولان زندان برای نجات این فرد به نتیجه نرسید» ادعا کرد که «خودکشی محرز است.»
وزارت خارجه سوئیس در مکاتبهای اختصاصی با بخش فارسی صدای آمریکا، با تایید جانباختن یک شهروند این کشور در زندان سمنان افزود که سفارت سوئیس در تهران به منظور روشنشدن شرایط جانباختن این شهروند این کشور در زندان، با مقامات حکومت ایران در تماس است.
وزارت خارجه سوئیس بدون اشاره به هویت شهروند جانباخته خود افزود: محافظت کنسولی در اختیار بستگان او قرار میدهد و در این مرحله نمیتواند جزئیات بیشتری ارائه کند.
در پاسخ وزارت خارجه سوئیس حتی به جنسیت این شهروند اشاره نشده است.
بخش فارسی صدای آمریکا پاسخ دولت سوئیس به پرسشهایی همچون هویت فرد جانباخته، تاریخ بازداشت او، اتهامات مطرحشده علیه او، و واکنش دولت مزبور به جانباختن این شهروند خود را نیز جویا شده است و به محض دریافت پاسخ، آن را به اطلاع مخاطبان خود خواهد رساند.
در این حال، اعلام خبر جان باختن شهروند سوئیسی بازتاب گستردهای در رسانهها داشته است.
خبرگزاری رویترز در این مورد اشاره کرد: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سالهای اخیر، دهها شهروند دوتابعیتی و خارجی را عمدتاً به اتهامات جاسوسی و امنیتی بازداشت کرده است.
به نوشته این خبرگزاری، سوئیس به دلیل آنکه حافظ منافع ایالات متحده در ایران است، نقش مهم میانجیگری بین واشنگتن و تهران را ایفا میکند و پیامهایی را بین دو کشور رد و بدل میکند.
پیش از این، مقامات قضایی جمهوری اسلامی مرگ مشکوک برخی زندانیان سیاسی را به «خودکشی» نسبت دادهاند.
در ماههای گذشته، مقامات جمهوری اسلامی ایران پس از اعلام اجرای حکم اعدام جمشید شارمهد، زندانی سیاسی دوتابعیتی ایرانی آلمانی، مدعی شدند که او در زندان «سکته کرده» بود.
آنالنا بائربوک، وزیر خارجه آلمان پس از انتشار خبر اعدام آقای شارمهد به صدای آمریکا گفته بود که «به قتل رساندن» یک شهروند آلمانی برای جمهوری اسلامی عواقب جدی در پی دارد.
همچنین ببینید: قوه قضائیه ادعا کرد جمشید شارمهد پیش از اعدام «در زندان سکته کرد»یکی دیگر از موارد مرگ مشکوک زندانیان سیاسی در زندانهای جمهوری اسلامی، کاووس سیدامامی، زندانی دوتابعیتی و استاد دانشگاه ایرانی کانادایی، بود که دو هفته پس از بازداشت در زندان اوین جان خود را از دست داد و مقامات جمهوری اسلامی ادعا کردند که او خود را «حلقآویز» کرده است.
همچنین ببینید: گزارش روزنامه نیویورک تایمز درباره مرگ کاووس سیدامامی؛ مرگ با حلق آویز در تهرانخانواده آقای سیدامامی برای پذیرش روایت رسمی جمهوری اسلامی درباره مرگ مشکوک این زندانی دوتابعیتی «زیر فشار شدید سپاه پاسداران» قرار گرفته بودند.
روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی مرگ کاووس سیدامامی در زندان را «یک بیحرمتی و رسوایی برای جمهوری اسلامی» توصیف کرده بود.
جمهوری اسلامی بارها شهروندان خارجی و دوتابعیتی را بازداشت کرده و جان آنها را به خطر انداخته است. اقدامی که ناظران آن را «گروگانگیری» با مقاصد سیاسی دانستهاند.
آمریکا و دولتهای غربی بارها با هشدار به شهروندان خود از آنها خواستهاند که از سفر به ایران خودداری کنند.
در آخرین مورد از بازداشتها، می توان به چچیلیا سالا، روزنامهنگار ایتالیایی، اشاره کرد.
خانم سالا ۲۹ ساله که با روزنامه «ایل فولیبو» و «پادکست چورا مدیا» همکاری میکند، روز ۲۹ آذر سال جاری به دست نیروهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی بازداشت شده بود.
همچنین ببینید: فدراسیون روزنامهنگاران: حکومت ایران «سرکوبگر آزادی مطبوعات» استخانم سالا به طور رسمی و با دریافت ویزای خبرنگاری به ایران رفته بود و پس از سقوط حکومت بشار اسد در سوریه، گزارشهایی درباره تحولات اخیر در ایران منتشر کرده بود.
او روز چهارشنبه آزاد شد و به ایتالیا بازگشت.
پیش از این نیز یوهان فلودروس، شهروند سوئدی که برای سرویس دیپلماتیک اتحادیه اروپا در بروکسل کار میکرد و برای گردش به ایران رفته بود، هنگام بازگشت در فروردین ۱۴۰۱ در ایران بازداشت و به جاسوسی برای اسرائیل و «فساد فی الارض» متهم شد؛ جرمی که در قوانین جمهوری اسلامی مجازات اعدام دارد.
آقای فلودروس ۲۶ خرداد در جریان مبادله با حمید نوری، دادیار پیشین زندان گوهردشت و از دستاندرکاران اعدام گروهی زندانیان سیاسی در دهه ۶۰ که با حکم دادگاه عالی استکهلم به حبس ابد محکوم شده بود، را با دو شهروند خود که در ایران زندانی بودند، مبادله کرد.