یک نظرسنجی حکومتی از نارضایتی ۹۲ درصدی مردم از وضعیت فعلی ایران خبر داد

جمعیت در تهران

دفتر طرح‌های ملی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات ایران اعلام کرده در پیمایشی که با عنوان «موج چهارم پیمایش ملی ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان» انجام داده، ۹۲ درصد ایرانیان به وضعیت فعلی ایران معترضند.

روزنامه هم‌میهن در شماره امروز خود با انتشار نتایج این نظرسنجی نوشته در این نظرسنجی سوال‌شوندگان مهمترین مساله کشور را گرانی و تورم با ۸۱/۹ درصد، بیکاری با ۴۷/۹ درصد، اعتیاد با ۲۶/۹ درصد، فساد اقتصادی و اداری با ۱۳/۱ درصد، مسئله مسکن با ۱۲/۱ درصد، مساله حجاب با ۱۱/۹ درصد، مساله ازدواج جوانان با ۱۰/۷ درصد، مساله طلاق با۷/۱ درصد، کم‌آبی با ۵/۷ درصد و رعایت نکردن قانون با ۴/۷ درصد عنوان کرده‌اند.

در مطلب منتشر شده در روزنامه هم‌میهن در مورد نحوه انجام این «نظرسنجی» که سال گذشته انجام شده و جامعه‌ آماری آن در کل کشور ۱۵ هزار و ۸۷۸ نفر اعلام شده، آمده است که نتایج براساس پاسخ‌های مجموع افراد بالای ۵۱ سال خانوارهای شهری و روستایی ساکن در ۱۵ استان کشور در زمان اجرای آن به دست آمده است.

شماری از کارشناسان بر این باورند نظرسنجی‌هایی که در سیستم جمهوری اسلامی برگزار می‌شود امکان راستی‌آزمایی ندارد و این مجموعه‌ها با هدف کم اهمیت نشان دادن برخی موارد، حاضر به پذیرش برخی از مشکلات و معضلات اجتماعی می‌شوند.

برهمین اساس در نگاه منتقدان این نظرسنجی هم با پذیرش تورم و گرانی و بیکاری عملا سعی دارد یکی از بزرگ‌ترین مطالبات دو سال اخیر مردم تحت عنوان حجاب اختیاری را به حداقل تقلیل دهد.

در بخش دیگری از این نظرسنجی ادعا شده که بین مردم، سه نظر درباره اوضاع فعلی کشور وجود دارد و ۶۱/۶ درصد معتقد بودند که «وضع موجود را باید با انجام اصلاحات» بهتر کرد، ۳۰/۲ درصد معتقد بودند «وضع کشور قابل اصلاح نیست» و ۸/۲ درصد پاسخ دادند که وضع فعلی «خوب و قابل دفاع» است.

این قسمت از نظرسنجی نیز در نگاه کارشناسان و فعالان سیاسی در راستای توجیه ناکارآمدی سیستم و اصلاحات اقتصادی مورد اشاره پزشکیان است و بخش قابل توجهی از جامعه که خواهان عبور از جمهوری اسلامی هستند نادیده گرفته شده‌اند.

گفتنی است جمهوری اسلامی در حال حاضر با مشکلات متعددی از جمله مشروعیت در داخل کشور، ناترازی‌ شدید بودجه و انرژی، عدم دسترسی به منابع کافی ارزی، تحریم‌ها و نفوذ امنیتی کشورهای دیگر طرف است.

با جانشینی پزشکیان به جای رئیسی، حکومت با شعار «وفاق ملی» سعی در همراه کردن مردم با سیاست‌های کلی نظام دارد تا بتواند از این بحران‌ها عبور کند. منتقدان و مخالفان بسیاری هستند که بحران‌های موجود در ایران را ناشی از نحوه حکمرانی در حکومت جمهوری اسلامی می‌دانند و تنها راه حل بسیاری از مشکلات جاری را تغییرات ساختاری در سیستم حکمرانی می‌دانند.