به گزارش خبرگزاری دولتی عربستان سعودی، محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی و جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز یکشنبه، ۳۰ اردیبهشت، دیدار کردند.
بنا به گزارش خبرگزاری رویترز، در نشستی در شهر ظهران عربستان «نسخه نیمه نهایی پیش نویس توافقنامههای راهبردی بین دو کشور که تقریباً در حال نهایی شدن است» بررسی شد.
منابع میگویند که دولت بایدن و عربستان سعودی در حال نهایی کردن توافقی برای تضمینهای امنیتی آمریکا و کمکهای هستهای غیرنظامی هستند، آن هم در شرایطی که توافق عادیسازی بین اسرائیل و عربستان که به عنوان بخشی از یک «معامله بزرگ» خاورمیانه تلقی میشود، هنوز در هالهای از ابهام قرار دارد.
یک مقام آمریکایی به «تایمز اسرائیل» گفت یکی از محورهای گفتکوی مشاور امنیت ملی کاخ سفید با ولیعهد سعودی تلاش طولانی مدت دولت بایدن برای عادیسازی روابط ریاض و اورشلیم است.
بنا به این گزارش سالیوان پس از عربستان به اسرائیل سفر خواهد کرد. این مقام آمریکایی گفت، سالیوان در اسرائیل با نخست وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو دیدار خواهد کرد تا او را در جریان مذاکرات خود در ریاض قرار دهد. بنا به این گزارش، تبادل نظر در باره عملیات نظامی برنامهریزی شده اسرائیل در رفح نیز بخشی از این گفتگوها خواهد بود.
خبرگزاری رویترز نیز گزارش داد که جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید، به خبرنگاران گفت سالیوان در گفتگوهای خود با مقامات اسرائیلی بر لزوم عملیات اسرائیل علیه شبهنظامیان حماس در غزه به شیوهای هدفمند و نه با حمله کامل به شهر جنوبی رفح تاکید خواهد کرد.
کربی گفت که سالیوان در گفتگوهای خود با سعودیها درباره موضوعات دوجانبه و منطقهای از جمله جنگ غزه و تلاشهای مداوم برای دستیابی به صلح و امنیت پایدار در منطقه گفتگو میکند.
کربی همچنین اشاره کرد که مذاکرات سالیوان با نتانیاهو و دیگر مقامات ارشد اسرائیلی شامل موضوع رفح هم خواهد شد. اسرائیل آماده یک حمله گسترده در رفح شده است، اما ایالات متحده به دلیل نگرانی از ایمنی صدها هزار فلسطینی که در آنجا پناه گرفتهاند، با عملیات گسترده در این منطقه مخالف است.
به گفته کربی، سالیوان برای رویکردی هدفمندتر علیه شبه نظامیان حماس در رفح تبادل نظر خواهد کرد. او همچنین گفت سالیوان درباره تلاشهای متوقفشده اخیر برای دستیابی به توافق با حماس درباره آزادی گروگانهای بیمار، سالمند و زخمی بحث خواهد کرد.
حماس، شبهنظامیان مورد حمایت حکومت ایران در حملات ۱۵ مهر به اسرائیل ۱۲۰۰ نفر را کشتند و حدود ۲۵۰ نفر را به گروگان گرفتند.
شماری از کشورهای جهان از جمله ایالات متحده، کانادا، بریتانیا، اتحادیه اروپا و اسرائیل حماس را به عنوان یک سازمان تروریستی معرفی کردهاند.