خبرگزاری هرانا از آزادی شش زن بهائی بازداشت شده با «قرار تامین» در همدان در روز پنجشنبه ۱۶ آذر، خبر داد.
زرین دخت احدزاده، ژاله رضایی، فریده ایوبی، نورا ایوبی، عاطفه زاهدی و ندا محبی یک ماه قبل، روز ۱۶ آبان به دست نیروهای امنیتی بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات همدان منتقل شده بودند.
براساس این گزارش، منزل برخی از آنها پس از بازداشت مورد تفتیش قرار گرفته بود.
به گزارش منابع حقوق بشری، در روز ۱۷ آبان، همزمان با بازداشت ۹ تن از شهروندان بهائیان ساکن همدان، منازل ۱۱ تن دیگر نیز مورد تفتیش ماموران حکومتی قرار گرفته بود.
در ارتباط با تداوم برخوردهای جمهوری اسلامی با بهائیان، جامعه جهانی بهائی در بیانیهای از «روشهای جدید و بسیار خشنتری که جمهوری اسلامی برای سرکوب بهائیان استفاده میکند» انتقاد کرد.
همچنین ببینید: جامعه جهانی بهائیان: حکومت در تلاش برای فقیر کردن و تضعیف بهائیان استدر این بیانیه که روز ۱۳ آذر منتشر شد، آمده است: «تغییر در نحوه رفتار حکومت ایران با بهائیان، نشانگر افزایش و تشدید سیاست سرکوب سیستماتیک علیه این جامعه است.»
جامعه جهانی بهائی اقداماتی مانند یورش به خانهها و تفتیش آنها، بازداشت، محاکمه، صدور حکم زندان، مصادره زمین و املاک، نفرتپراکنی، محرومیت از حق تحصیل، سلب حق تدفین و نقض حقوق پایهای شهروندی را نمونهای سرکوبهای اخیر بهائیان ایران از سوی جمهوری اسلامی اعلام کرد.
هدف از این اقدامات، ایجاد هراس و سردرگمی، محروم کردن از هرگونه حقوق شهروندی، به فقر کشاندن بهائیان، تداوم سرکوب و آزار افراد، القای احساس عدم اطمینان و در نتیجه سلب آرامش و امنیت زندگی روزمره بهائیان اعلام شد.
مرور گزارشهای منتشر شده و بررسی تحلیلهای آماری سازمانهای حقوق بشری، نشان میدهد که فشارها بر جامعه بهائیان ایران از ابتدای مهر سال جاری شدت گرفت و تا آذر ماه ادامه داشته است.
گزارشها همچنین نشان میدهد که در طول دو ماه مهر و آبان، دست کم ۴۰ شهروند بهائی به دست نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت و منازل دست کم ۶۶ تن مورد تفتیش نیروهای امنیتی قرار گرفت.
همچنین در مدت زمان مورد اشاره، ۳۸ شهروند بهائی در مراجع قضایی، در مجموع به بیش از ۱۳۳ سال و ۹ ماه حبس محکوم شدند.
در همین ارتباط، نماینده جامعه جهانی بهائی (بی.آی.سی) در سازمان ملل متحد روز ۲۹ آبان به صدای آمریکا گفته بود که حکومت جمهوری اسلامی سرکوب اقلیت بهایی را افزایش داده است.
رویکرد جمهوری اسلامی، انتقاد دولت های غربی را به دنبال داشته است.
رشاد حسین، سفیر کل ایالات متحده برای آزادی مذهبی بینالمللی، در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «آزار و شکنجه بهائیان در ایران باید پایان یابد. آزار و اذیت مذهبی غیرقابل قبول است و روند مقامات برای هدف قرار دادن زنان بهائی عمیقاً نگران کننده است.»
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران، هم در یک نشست سازمان ملل در نیویورک گفت که «افزایش قابل توجهی در حملات، هدف قرار دادن و آزار و اذیت» بهائیان ایران وجود داشته است.
آقای رحمان گفت: «از ژوئیه ۲۰۲۲ بیش از ۳۳۳ حادثه گزارش شده است، از جمله موارد بازداشت خودسرانه، بازجویی، دستگیری غیرقانونی، شکنجه، بدرفتاری، تخریب اموال، هتک حرمت قبرستان، محرومیت از حقوق آموزش و سایر اشکال فشارهای اقتصادی».