«احمد خرم» از وزرای دولت خاتمی پیشنهاد داده در انتخابات آینده در ایران، سه کشور اسلامی به عنوان ناظر حضور داشته باشند. وی به طور مشخص از دو کشور ترکیه و مالزی نام برده است.
انتخابات مجلس شورای اسلامی اسفند ماه امسال برگزار خواهد شد تا اولین انتخابات پس از انتخابات جنجالی سال ۸۸ باشد.
پیش از این قرار بود در سال گذشته انتخابات شوراهای شهر و روستا برگزار شود اما مسئولان ایران این انتخابات را به تعویق انداختند.
مخالفان دولت می گویند هنوز از نتایج انتخابات ریاست جمهوری قانع نشده اند و به همین دلیل برگزاری انتخابات جدید معنایی ندارد. میرحسین موسوی و مهدی کروبی بعد از انتخابات هرگز نتایج آن را نپذیرفتند.
در هفته های اخیر طیف سیاسی مشهور به اصلاح طلبان، شروطی را برای شرکت در انتخابات مطرح کرده اند. محمد خاتمی رییس جمهوری پیشین ایران «آزادی زندانیان سیاسی»، «آزادی فعالیت همه گروها» و «فراهم کردن زمینه برگزاری انتخابات سالم و آزاد» را سه شرط مهم برای شرکت در انتخابات اعلام کرده است.
پیشنهاد احمد خرم وزیر دولت او در مورد نظارت بین المللی بخش دیگری از شرط های اصلاح طلبان است که به گفته خرم، بدون تحقق حتی یکی از این شروط، انتخابات دیگر رقابتی نخواهد بود.
علیرضا نامور حقیقی، تحلیلگر مسایل ایران که در تورنتوی کاناداست، اعتقاد دارد این پیشنهاد احمد خرم از این نظر اهمیت دارد که پاسخگوی بخشی از دغدغه رهبران مذهبی ایران است. او می گوید: «آقایان اعتقاد دارند که نباید غیرمسلمانان راهی برای احاطه و کنترل مسلمانان داشته باشند و این پیشنهاد آقای خرم می تواند این دغدغه را برطرف کند».
با این حال آقای حقیقی می گوید قانون انتخابات ایران «در بخش های مختلف با چالش هایی روبروست» که باید اصلاح شود.
بحث نظارت در شرایطی مطرح شده که در گذشته هم بحث نظارت بین المللی در انتخابات ایران مطرح بود. در انتخابات مجلس هشتم ، ابراهیم یزدی از نهضت آزادی پیشنهاد نظارت بین المللی بر انتخابات ایران را مطرح کرد که با واکنش تند رهبر جمهوری اسلامی مواجه شد.
آيت الله علی خامنه ای، درخواست برای حضور ناظران بين المللی در انتخابات مجلس را «بی شرمی» خوانده بود. وی گفته بود: «در ۲۸ سال گذشته همواره انتخابات در اين کشور در سلامت کامل برگزار شده است، چرا برخی افراد با اين سخنان به حيثيت انتخابات خدشه وارد می کنند.»
هنوز مسئولان ایرانی به پیشنهاد جدید احمد خرم دایر بر نظارت کشورهای اسلامی بر انتخابات در ایران واکنشی نشان نداده اند.
در شرایطی که هنوز بسیاری از اصلاح طلبان و نیروهای نزدیک به موسوی و کروبی تصمیمی برای شرکت در انتخابات ندارند، طیف اصولگرایان، مبارزات انتخاباتی را شروع کرده اند. این اصولگرایان به دو دسته حامیان احمدی نژاد و منتقدان او تقسیم شده اند و خود را برای برگزاری انتخابات مجلس آماده می کنند.