شیرین عبادی برنده جایزه صلح نوبل و رئیس کانون مدافعان حقوق بشر، با اشاره به حمله نیمه شب شنبه جمهوری اسلامی به اسرائیل، میگوید این اقدام و همچنین دشمنی با غرب و کینهورزی با آمریکا «مسئله مردم و مطالبه آنها نیست.»
او روز یکشنبه با انتشار مطلبی در حسابهای کاربری خود در شبکههای اجتماعی نوشت، این «جنگافروزی که با میل و اراده یک شخص به این مرحله رسید، مردم ایران و منطقه را وارد مراحل جدید و بحرانیتری خواهد کرد.»
جمهوری اسلامی اواخر شنبه ۲۵ فروردین اقدام به حملات گسترده موشکی و پهپادی به اسرائیل کرد. حملاتی که میگوید در پاسخ به کشته شدن شماری از فرماندهان ارشد و اعضای نیروی قدس سپاه پاسداران در کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق سوریه انجام شده است.
تهران حمله هوایی ۱۳ فروردین به ساختمان کنسولی سفارت جمهوری اسلامی در دمشق، پایتخت سوریه، را به اسرائیل نسبت داده است. اسرائیل دخالت در آن حمله را نه تایید و نه تکذیب کرده است.
شیرین عبادی با اشاره به اعتراضات مردم ایران به سیاستهای جمهوری اسلامی افزود: «جنگ مردم در خیابان با حکومت ادامه دارد. یک روز در اعتراضات خیابانی، یک روز در مقابله با گشت ارشاد و روز دیگر با بحرانهای معیشتی و اقتصادی.»
به گفته برنده جایزه صلح نوبل، «جمهوری اسلامی جنگ واقعی را مدتهاست با مردم ایران آغاز کرده است؛ جنگی که غرب آن را تا امروز به رسمیت نشناخته است.»
او ضمن انتقاد از سیاستهای اسرائیل در غزه و آنچه عدم احترام آن کشور به حقوق بشر نامید، تصریح کرد که حکومت ایران با حمایت از تروریستهای حماس، به آتش جنگ در غزه نیز دامن میزند.
شیرین عبادی با تاکید بر این که مردم ایران جنگ طلب نیستند، اضافه کرد: آنها حامی جاهطلبیها و ماجراجوییهای جمهوری اسلامی در منطقه نیستند.
او نوشت: «در هیاهوی جنگافروزان و جنگ طلبان، آنچه باید شنیده شود، صدای مردم است؛ مردمی که با وجود فشار چکمههای استبداد، جامعه مدنی پویا و قدرتمند خلق کردند و صدای «زن زندگی آزادی» را به گوش جهانیان رساندند؛ صدایی که به گوش مردم دنیا رسید اما در میان دولتمردان خریداری نداشت.»
این حقوقدان ایرانی و برنده جایزه صلح نوبل، با اشاره به این که حمله موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی به اسرائیل میلیاردها دلار برای مردم هزینه داشت، خاطرنشان کرد که این سرمایه باید در کشور هزینه نظام سلامت و آموزش میشد، اما هزینه جاهطلبی جنگافروزی جمهوری اسلامی شد.
شیرین عبادی در پایان یادداشت خود، با بیان این که «جمهوری اسلامی این حمله را همزمان با شروع به کار مجدد گشت ارشاد و فشار دوباره بر زنان در خیابان انجام داد»، نوشت جنگ و سیاستهای جنگطلبانه جمهوری اسلامی با مردم خود و سایر ملتها محکوم است.
حزب چپ ایران: اقدام جمهوری اسلامی جنگافروزی آشکار و نافی منافع ملی مردم ایران است
شورای مرکزی حزب چپ ایران در بیانیه ای تاکید کرد که نباید از هیچ کوششی برای «پسنشاندن کابوس جنگ» باز ماند. در این بیانیه با اشاره به این که با هر درگیری نظامی، خطر جنگ افزایش مییابد، از سیاست های دهه ها و سالیان اخیر جمهوری اسلامی و اسرائیل انتقاد شد.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
شورای مرکزی حزب چپ ایران در بخشی از بیانیه خود نوشت: «حمله اسرائیل به کنسولگری در دمشق از نظر عرف بین المللی حمله به خاک ایران به حساب میآید و محکوم است. اما جمهوری اسلامی که مظلومنمایانه با استناد به چنین عرفی دم از تلافی میزند، در سالهای نخست حیات خود، خاک آمریکا در تهران را اشغال کرد و سه دهه بعد، اوباش آتش به اختیار خود را از در و دیوار چندین سفارت از جمله عربستان بالا فرستاد.»
در این بیانیه با انتقاد از عملیات نظامی اسرائیل در غزه که به توصیف این حزب «شکست خورده»، آمده است که دولت بنیامین نتانیاهو «مستعد آن است که با تدارک برای راهاندازی جنگی دیگر، مفری برای نجات از بن بست جنگِ باخته غزه بجوید.»
این حزب با اعلام آن که اقدام اخیر اسرائیل در دمشق، بههیچوجه جمهوری اسلامی را که خود در موضع دشمنی علیه مردم ایران قرار دارد، مجاز به ماجراجوئی و جنگافروزی نمیکند و مجوز هیچ جنگی را به آن نمیدهد تاکید کرد: هر اقدام نظامی، چه کنترل شده و چه در هر سطح از اقدام جنگی با توسل به نیروهای نیابتی، جنگافروزی آشکار و نافی منافع ملی مردم ایران است.
شورای مرکزی حزب چپ ایران با درخواست از «همه نیروهای دموکرات پایبند به اعاده صلح که مرزبندی قاطع با هرگونه جنگافروزی دارند»، برای همراهی و همکاری، نوشت: «ما هرگونه تلاش برای سوق دادن جمهوری اسلامی به جنگ را چه از جایگاه تشویق و چه از موضع تحریک آن صورت بگیرد، در مغایرت با منافع و امنیت ایران میدانیم.»
همبستگی جمهوریخواهان ایران: جمهوریاسلامی، امنیت ملی و ثبات کشور را در معرض خطر بزرگی قرار دادهاست
هیئت سیاسی-اجرائی همبستگی جمهوریخواهان ایران نیز در بیانیه خود نوشت: «جمهوری اسلامی که هیچگاه رفاه و معیشت مردم و حفظ حقوق و جان آنها برایش ارزش بالذات نداشته و با مرگگستری در پوشش فرهنگ شهادتطلبی پروژههای سیاسی خودش را جلو برده است، با تغییر رویکرد امنیتی- نظامی در برابر اسرائیل، امنیت ملی و ثبات کشور را در معرض خطر بزرگی قرار دادهاست.»
این نهاد سیاسی اشاره کرد «اکنون این نگرانی وجود دارد که واکنش متقابل اسرائیل منجر به زنجیرهای از عملیاتهای تلافیجویانه متقابل با چشماندازی ناروشن تبدیل شود.»
در ادامه بیانیه آمده است، «سناریوی ارتقاء منازعه از جنگ نیابتی به رویارویی محدود مستقیم و در ادامه به جنگی تمام عیار محتمل شده که پیامدهای مخرب سنگینی برای اقتصاد در حال احتضار ایران و امنیت ملی کشور داشته و جان و سلامت شهروندان ایرانی را در خطر جدی قرار میدهد.»
این سازمان سیاسی در بخشی از این بیانیه خود «ماجراجویی و ارتکاب اعمال پرخطر و واکنشهای نامتناسب از سوی جمهوری اسلامی و دولت اسرائیل» را محکوم کرد و خواستار «تنشزدایی پایدار در خاورمیانه و توقف فوری جنگ غزه به عنوان کنون اصلی افزایش سطح تنش بیسابقه بین ایران و اسرائیل» شد.
همبستگی جمهوریخواهان ایران به جمهوری اسلامی هشدار داد «برخورد امنیتی و تنبیه کسانی که با اقدامات نظامی و راهبردی جمهوری اسلامی علیه اسرائیل مخالفت فعال و علنی میکنند، را متوقف کند» و تاکید کرد که «شهروندان ایرانی مستقل از درستی و یا نادرستی نظراتشان در هر حوزهای، مجاز هستند که عقیده وباور خودشان را بدون نگرانی و هراس اعلام کنند. کما اینکه تشدید سختگیریها برای اعمال حجاب اجباری نیز بیارتباط با گسترش اعلام نشده فضای پلیسی جهت جا انداختن مانور تبلیغاتی حمله موشکی و پهپادی به اسرائیل نبوده است.»