شیرین عبادی، رییس کانون مدافعان حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل، با اعلام این موضوع که «تفاوتی ندارد چه کسی رئیسجمهور، چه کسی رئیس قوه قضائیه و چه کسانی نمایندگان مجلس شورای اسلامی باشند» نوشت: «رویکرد جمهوری اسلامی به تمام چالشها و معضلات، چیزی جز حذف فیزیکی و سرکوب نیست و سال به سال آمار اعدام بالا و بالاتر میرود چرا که مرگ، هویت واقعی حکومت است.»
خانم عبادی روز پنجشنبه ۱۹ مهر در صفحه خود در اینستاگرام افزود: «شهروندان ایران در مقابل حکومتی قرار گرفتهاند و با وجود تمام خطرات و هزینهها مبارزه میکنند که از ابتدای سال جاری میلادی ۵۳۸ تن را اعدام کرده است. این بدان معناست که جمهوری اسلامی به طور متوسط هر روز دو زندانی را زندانهای کشور با اجرای حکم اعدام به قتل رسانده است.»
همچنین کمپین حقوق بشر در ایران روز پنجشنبه اعلام کرد که همزمان با روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام، روز دهم اکتبر، جمهوری اسلامی طی ۲۴ ساعت حکم اعدام دستکم ۱۲ تن را در زندانهای مختلف ایران به اجرا درآورد.
کمپین حقوق بشر در ایران در بیانیه خود با انتقاد از رویکرد نظام در دادرسی در جمهوری اسلامی، نوشت: «مجازات اعدام قتل حکومتی محسوب میشود و مانند شکنجه با کرامت انسانها در تضاد است.»
همچنین ببینید: یک سازمان حقوق بشری از پیامد درگیری جمهوری اسلامی با اسرائیل، برای زندانیان سیاسی و مردم ابراز نگرانی کرداین نهاد حقوق بشری با اشاره به این که «در کشورهایی استبدادی مانند ایران، عموم متهمان از حق دادرسی عادلانه و حق دفاع مطلوب محروم هستند» تاکید کرد که «مبارزه با مجازات اعدام در چنین رژیمهای کیفری فاسد و ناکارآمد ضرورت بیشتری دارد.»
این بیانیه می افزاید: در نظام جمهوری اسلامی، مجازات اعدام به طور نامتناسبی علیه اقلیتها یا گروههای بهحاشیه رانده شده بهکار میرود که نشانگر اهداف سیاسی-امنیتی حاکمیت است.
علاوه بر این، «تشکل دانشجویان پیشرو» نیز در بیانیهای اعلام کرد: «در روز جهانی علیه اعدام فریاد میزنیم: حکومت اعدامی را نابود خواهیم کرد»
در این بیانیه آمده است: آمار اعدامهای ثبت شده در دنیا به خوبی نشان میدهد که چرا در ایران انقلابی با نام و شعار محوری «زن زندگی آزادی» آغاز شده و در حال ادامه مسیر خود تا رسیدن به پیروزی است.
این تشکل دانشجویی تاکید کرد که «زندگی» حقی است که در حکومت اسلامی حاکم بر ما، بیشتر از هر حکومت دیگری روی این کره خاکی، از ما مردم سلب میشود و افزود: اعدام کودکان، اعدام مبتنی بر اعتراف تحت شکنجه، اعدام زندانیان مواد مخدر، اعدام زندانیان سیاسی و عقیدتی، اعدام در ملاء عام، اعدام به دلیل روابط یا گرایش جنسی خارج از عرف حکومت و اعدام با تکیه بر اتهاماتی که در اکثر نقاط دنیا حتی جرم هم محسوب نمیشوند؛ تنها بخشی از قتلهای عمد جمهوری اسلامی علیه جان انسانها در ایران است.
پیشتر شاهزاده رضا پهلوی به مناسبت روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام تاکید کرد که در این روز همه نگاهها باید به جمهوری اسلامی باشد.
همچنین ببینید: شاهزاده رضا پهلوی: در روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام همه نگاهها باید به جمهوری اسلامی باشداو در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: رژیم جمهوری اسلامی «به عنوان بخشی از جنگ خامنهای علیه مردم ایران، سالانه صدها تن، شامل کودکان و زندانیان سیاسی را بدون روند دادرسی عادلانه، به قتل میرساند و بالاترین سرانه اعدام را در جهان دارد.»
مای ساتو، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، هم روز چهارشنبه ۱۸ مهر در پیامی ویدئویی اعلام کرد که از آغاز سال میلادی جاری تاکنون، «دستکم ۵۰۰ اعدام در ایران گزارش شده است» و خواستار پایان دادن به اعدامها توسط جمهوری اسلامی در ایران شد.
او یکی از نگرانیهای عمده را «استفاده هدفمند» حکومت ایران از مجازات اعدام علیه فعالان زن و حامیان جنبش «زن، زندگی، آزادی» در پی کشته شدن ژینا مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد در شهریور سال ۱۴۰۱ خواند.
روز دهم اکتبر روز جهانی مبارزه با مجازات مرگ نام گرفته است. این روز نخستین بار در سال ۲۰۰۳ از سوی «ائتلاف جهانی علیه مجازات مرگ» برای حمایت از لغو مجازات اعدام و افزایش آگاهی از شرایط زندانیان محکوم به اعدام، معرفی و نامگذاری شد.