در آستانه دومین سالروز کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد که جنبش اعتراضی سراسری «زن، زندگی، آزادی» را در داخل و خارج از ایران رقم زد، بسیاری از چهرهها و نهادهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی بر اهمیت تداوم اعتراضات و اعتصابات سراسری تأکید کردهاند.
کانون نویسندگان ایران در بیانیهای ضمن اشاره به اینکه در این دو سال اخیر، روزی نبوده که خیابانهای ایران از «جلوههای مقاومت زنان» خالی باشد، افزوده که خواستههای زنان به «بخشی جداییناپذیر» از مطالبات دانشجویان، اصناف، کارگران، بازنشستگان و دیگر تشکلها بدل شده است.
کانون نویسندگان تأکید میکند که «هر تغییری تنها با نیروی مردمان، و نه با وفاق حاکمان، ممکن میشود.» و افزوده است که جنبش «زن، زندگی، آزادی»، «زنگ بیدارباش و بههوش بودن» است.
این نهاد فرهنگی در بخشی از بیانیه خود به ادامه تلاشهای حکومت جمهوری اسلامی به ارعاب، اختناق و سرکوب اشاره کرده است.
کانون نویسندگان با اشاره به «قانون برنامهی هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی» پس از انتخابات اخیر حکومتی، آن را«سندی برای تداوم سرکوب آزادی» و مجهز کردن بیشتر حکومت به قوانینی دانسته است که به گفته این نهاد، «دخل و تصرف» در زندگی مردم را ممکن، و «آزادانه زیستن» را ناممکن میکند.
این نهاد شناختهشده فرهنگی نوشته است که بند اول منشور خود، یعنی خواست آزادی بیان را به دستاوردهای جنبش «زن، زندگی، آزادی» پیوند میزند و بار دیگر حمایت خود را از خواستههای برحق مردم، دادخواهان و زندانیان سیاسی اعلام میکند.
شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل نیز در پستی در شبکههای اجتماعی خود، همراهی با اعتصابات سراسری در کشور را «کمترین اقدام» برای همراهی با خانوادههای دادخواه خوانده و تأکید کرده است که هریک از جانباختگان سالهای اخیر میتوانستند یکی از « عزیزان ما، بستگان ما، فرزندان یا خواهران و برادران ما» باشند.
خانم عبادی اشاره میکند که جمهوری اسلامی با استفاده از دستگاه پروپاگاندا و گروههای وابستهاش، در راستای «سفیدشویی» و «عادیسازی» شرایط تلاش میکند.
این برنده جایزه صلح نوبل در ادامه به کشته شدن فرزندان خانوادهها، حمله شیمیایی به مدارس دخترانه، زندانی کردن پدر یک جوان اعدامشده به جرم دادخواهی و بستن راههای منتهی به گورستان با باز کردن شد اشاره کرده و آنها را «فرای غیرعادی» توصیف میکند و میگوید با پیوستن به اعتصابات بر این موضوع که «هیچچیز در این کشور عادی نیست»
جنبش جمهوریخواهان دموکرات و لائیک ایران و حزب جمهوری خواه سوسیال دموکرات و لائیک ایران هم در بیانیهای مشترک تأکید کردهاند که در چهارچوب «حفظ نظام دیکتاتوری اسلامی»، هیچ تحول یا رفرمی جهت بهبود وضع اقتصادی و اجتماعی مردم ایران و گذار به سوی آزادی، دموکراسی امکانپذیر نیست.
آنها ضمن اشاره به «درسهای مهم» جنبش «زن، زندگی، آزادی» نوشتهاند: «کنشگران آزادیخواه ایران موظف هستند همراه با شعارها و خواستهای سیاسی و اجتماعی نفیگرا و سلبی، شعارها و خواستهای سیاسی اجتماعیِ ایجابی و اثباتی خود را برای خروج از اوضاع کنونی مطرح کنند.»
در این بیانیه از همه کسانی که به دموکراسی باور دارند خواسته شده تا سالروز کشته شدن مهسا امینی را در داخل و خارج از کشور، به «روز جهانی همبستگی با مبارزات مردم و جنبشهای اجتماعی ایران علیه نظام جمهوری اسلامی» تبدیل کنند.