خبرگزاری رسمی روسیه از «تعلیق» پیگیری «توافق‌نامه همکاری جدید» بین این کشور با ایران خبر داد

خبرگزاری دولتی روسیه روز سه شنبه به نقل از یک مقام وزارت خارجه روسیه گزارش داد که توافق جدید بین مسکو و تهران در زمینه همکاری همه جانبه به دلیل مشکلاتی که «شرکای ایرانی» با آن مواجه هستند، به طور موقت به حالت تعلیق درآمده است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، ضمیر کابلوف، مقام وزارت امور خارجه روسیه گفت: «این یک تصمیم استراتژیک رهبری دو کشور است. این روند به دلیل مشکلاتی که شرکای ایرانی ما دارند متوقف شده است.»

در این ارتباط، به گزارش خبرگزاری دولتی «ایرنا» به نقل از خبرگزاری روسی «ریا نووستی»، دمیتری پسکوف، سخنگوی دفتر ریاست‌جمهوری روسیه، گفت: کار بر روی توافقنامه جامع راهبردی میان دو کشور ادامه دارد و اشاره کرد:«برگزاری انتخابات و فرایندهای داخلی دولت ایران ممکن است این فرایند را دچار تأخیر کند اما تغییری در اصل داستان ایجاد نخواهد کرد.»

پیشتر کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی در مسکو، در مصاحبه با خبرگزاری روسی «ودوموستی» با تأکید بر اراده تهران بر توسعه مناسبات دو جانبه گفته بود: «مقدمات امضای توافق‌نامه جامع و بلندمدت همکاری‌های راهبردی دو کشور، پس از انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران فراهم خواهد شد.»

روسیه و ایران در سال‌های اخیر روابط نزدیکی برقرار کرده‌اند و ادعا می‌کنند که برای برقراری آنچه «نظم جهانی چند قطبی عادلانه‌تر» علیه آنچه به‌عنوان «سیاست خارجی مخرب ایالات متحده» می‌دانند، در تلاش هستند.

کار بر روی یک «توافق بزرگ» جدید بین مسکو و تهران در سپتامبر ۲۰۲۲ در جریان دیدار ولادیمیر پوتین و ابراهیم رئیسی اعلام شد.

ابراهیم رئیسی ۲۴ شهریور ماه در دیدار با پوتین گفته بود که قرارداد بزرگ جدید بین جمهوری اسلامی ایران و روسیه منجر به «صعود روابط دوجانبه» می‌شود. وب‌سایت رسمی ریاست جمهوری نیز در گزارشی از این سفر در همان روز نوشت که هفته آینده یک هیات بزرگ از نمایندگان تجاری روسیه شامل ۸۰ شرکت عازم تهران می‌شوند.

رسانه‌های ایران حضور روسیه در پروژه‌های اقتصادی از جمله نفت و گاز را برنامه روسیه برای مهار ایران در بازارهای رقابتی عنوان کرده‌اند.

وب‌سایت «تجارت نیوز» در پنجم دی‌ماه سال ۱۴۰۰ و با مطرح شدن مذاکرات دو کشور برای توافق ۲۰ ساله نوشت که منافع اقتصادی روسیه از نزدیکی به ایران هم تا حدی روشن هستند. به نوشته این وب‌سایت اقتصادی در جریان اکتشاف «میدان گازی چالوس» گفته می‌شد این میدان ایران را به جایگاه نخست در زمینه منابع گاز طبیعی در جهان ارتقا داده است پس روس‌ها پا پیش گذاشتند و قول صادرات از این میدان گازی به اروپا را دادند تا به اصطلاح، «شیر صادرات» گاز ایران به اروپا دست خودشان باشد.

در این گزارش همچون سایر رسانه‌ها سیاست ایران پس از نزدیک به یک دهه، بازگشت به «نگاه به شرق» عنوان شده بود.