اروپا در جست‌وجوی گزینه‌های تازه برای حل بحران گاز

آژانس بین المللی انرژی هشدار داد که روسیه ممکن است صادرات گاز به اروپا را به‌طور کامل قطع کند و در نتیجه اروپا نیازمند طرح‌های اضطراری است. فاتح بیرول، مدیر اجرایی آژانس بین‌المللی انرژی به‌تازگی در بیانیه‌ای اعلام کرده که روسیه به دنبال بهانه‌گیری برای کاهش هرچه بیشتر تحویل گاز به اروپا و حتی شاید قطع کامل آن است.

بیرول می‌گوید گرچه این محتمل‌ترین سناریو نیست، اما به هر روی اروپا باید خود را برای این گزینه نیز آماده کند. از سوی دیگر، اتحادیه اروپا نفت و ذغال‌سنگ روسیه را تحریم کرده، اما به دلیل نیاز مبرم به گاز، از تحریم گاز روسیه خودداری کرده است.

جنگ روسیه با اوکراین بحران‌های بسیاری را به جهان تحمیل کرده که یکی از آن‌ها بحران انرژی است. روسیه تا این اواخر به عنوان یکی از بزرگترین صادرکنندگان نفت و گاز به اروپا شناخته می‌شد. اکنون حسب گمانه‌زنی‌ها، کرملین می‌کوشد که با قطع گاز مانع از پر شدن انبارهای اروپا شود.

هم‌زمان اروپا نیز به عنوان یک مصرف‌کننده‌ بزرگ وابسته به انرژی، به‌سختی در پی یافتن جایگزینی مناسب برای گاز مسکو است. اتحادیه اروپا اعلام کرده که تا پایان سال ۲۰۲۲ میزان واردات گاز و نفت از روسیه را به‌ترتیب ۶۶ و ۹۰ درصد کاهش خواهد داد. به نقل از یک مقام ارشد کمیسیون اروپا، با توجه به اقدامات پوتین، اروپا به‌طور موقت سوخت‌های فسیلی را جایگزین گاز کرملین خواهد کرد و با این روش فعلا از مشکل کمبود گاز و هزینه بالای آن رهایی می یابد.

در این بین، رقبای دیرین روسیه نیز پس از مدت‌ها فرصت خودنمایی یافته‌اند. اسرائیل برای بهره‌برداری از میدان گازی «کاریش» با لبنان بر سر میز مذاکره نشسته و بر سر میدان مورد مناقشه در حال گفت‌وگوست تا بتواند با استفاده از ذخایر گازی این میدان، بخشی از گاز اروپا را تامین کند. همچنین مذاکرات در پیش روی ایران و اروپا در قطر هم می‌تواند فرصتی را برای بهره‌برداری از مخازن گازی مشترک ایران و قطر در خلیج فارس فراهم کند.