داوطلبان نامزدای انتخابات ریاست جمهوری در ایالات متحده واکنش های متفاوتی به مبادله زندانیان میان ایران و آمریکا در آستانه لغو تحریم های ایران نشان دادند.
مارکو روبیو سناتور جمهوری خواه از ایالت فلوریدا روز شنبه دولت اوباما را به دلیل تفاهم مبادله زندانیان با دولت ایران، مورد انتقاد قرار داد.
روبیو در ایالت آیووا پس از شرکت در رویدادی که در چارچوب کمپین انتخاباتی او برگزار شد گفت: "ما نباید وارد تبادل افراد می شدیم."
او گفت: "واقعیت این است که این مسئله آنچه را لازم است درباره رژیم ایران بدانیم به ما می گوید، این که آن ها برای رسیدن به توافق افراد را گروگان می گیرند. و این واقعیت که آن ها توانسته اند با دولت فعلی آمریکا کنار بیایند به نظر من دولت های دیگر در جهان را به انجام کار مشابه تشویق می کند."
روبیو تبادل زندانیان ایرانی و آمریکایی را به عملکرد مشابه دولت اوباما در تبادل الن گراس زندانی آمریکایی در کوبا و بو برگدال در افغانستان مرتبط دانست.
روبیو گفت: "وقتی بر سر برگدال و دیگران مبادله می کنید، در واقع دارید افراد را به گروگان گرفتن و زندانی کردن شهروندان آمریکا تشویق می کنید حتی اگر گناهی نکرده باشند."
هیلاری کلینتون، نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز در یک بیانیه با استقبال از آزادی زندانیان آمریکایی، تاکید کرد نباید از ایران برای آزادی زندانیها تشکر کرد. چون آنها رژیمی هستند که همچنان صلح در خاورمیانه را تهدید میکند.
به نوشته خانک کلینتون، باب لوینسون هنوز آزاد نشده است. اشاره وی به افسر سابق اف بی آی است که هنوز معلوم نیست در ایران است یا خیر.
در عین حال دونالد ترامپ، دیگر داوطلب نامزدی حزب جمهوریخواه واکنش متفاوتی در قبال مبادله زندانیان از خود نشان داد. آقای ترامپ گفت: "آنها ۷ زندانی به علاوه ۱۵۰ میلیارد دلار از ارزهای بلوکه شده خود را به دست آوردند و ما در مقابل تنها ۴ زندانی را باز گرداندهایم."
کریس کریستی، فرماندار نیوجرسی و یکی دیگر از داوطلبان نامزدی انتخابات ریاست جمهوری از حزب جمهوریخواه اما به روشنی با اصل مبادله زندانیان مخالفت کرد و گفت: "ما نباید تبادل زندانیها با ایران را انجام میدادیم . آن افراد به طور غیرقانونی و با نقض قوانین بینالمللی بازداشت بودند و باید بدون هیچگونه شرطی آزاد میشدند."
از سوی دیگر سناتور دموکرات برنی سندرز، که می خواهد نامزدی حزب دموکرات در انتخابات آتی ریاست جمهوری آمریکا را بر عهده باشد از خبر آزادی زندانیان در ایران استقبال کرد.
آقای سندرز در توییتری اعلام کرد که "این خبر خوب نشان می دهد دیپلماسی حتی در این منطقه بی ثبات جهان می تواند کارآمد باشد."
تد کروز، داوطلب نامزدی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از حزب جمهوریخواه از آزادی چهار شهروند ایالات متحده از سوی ایران به ویژه کشیش سعید عابدینی، ابراز خرسندی کرد.
این سناتور ایالت تگزاس روز شنبه ۱۶ ژانویه در واکنش به آزادی این شهروندان آمریکایی در مبادله زندانیان میان ایران و آمریکا، گفت که برای آزادی کشیش عابدینی، جیسون رضائیان، امیر حکمتی و شهروند دیگر آمریکا از زندان ایران باید شکرگذار بود.
روز شنبه ۲۶ دی ماه، پیشاپیش اعلام اجرای برجام توسط نمایندگان ایران، آمریکا و اتحادیه اروپا، ایران و آمریکا در چارچوب یک تفاهم نامه تبادل زندانیان چندین زندانی طرف مقابل را آزاد کردند. در این چارچوب ایران چهار شهروند ایرانی –آمریکایی، و آمریکا هفت ایرانی که شش نفر آنها تابعیت آمریکایی نیز داشتند را آزاد کرد.