روحانی برای چندمین بار تغییر موضع داد! «نه» به گفتگوی دوجانبه با آمریکا

بخش انگلیسی صدای آمریکا - حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، می گوید کشورش با ایالات متحده گفتگوی دوجانبه ای برگزار نخواهد کرد.

این در حالی است که پیشتر روحانی گفته بود حاضر است با هر مقامی لازم باشد، دیدار کند.

روحانی سه شنبه در سخنانی در مجلس شورای اسلامی گفت مذاکرات تنها در شرایطی اتفاق خواهد افتاد که ایالات متحده تمام تحریم ها علیه ایران را بردارد و چنین گفتگوهایی شامل دیگر امضاء کنندگان توافق هسته ای بین المللی سال ۲۰۱۵ باشد.

پرزیدنت ترامپ که از منتقدان تند برجام بوده است، سال گذشته آمریکا را از آن خارج کرد.

پرزیدنت ترامپ هفته پیش برای ملاقات با روحانی ابراز آمادگی کرد و گفت «شانس واقعا خوبی وجود دارد» که آن ها گفتگو کنند. رهبر آمریکا می خواهد هر توافق جدیدی فراتر از برجام رفته و شامل نه تنها محدودیت بر فعالیت های هسته ای ایران بلکه منع آزمایش موشک های بالیستیک باشد.

روحانی سه شنبه تاکید کرد که ایران از کشورهای اروپایی می خواهد برای دور زدن تحریم ها خود را به خرید نفت متعهد کنند و در غیر اینصورت تهران از عمل به تعهداتش در توافق هسته ای خواهد کاست.

ایران به تازگی از سقف تعیین شده برای درصد غنی سازی اورانیوم و ذخیره اورانیوم غنی شده عبور کرد. تهران اعلام نکرده گام بعدی چه خواهد بود، اما گزینه های بالقوه می تواند غنی سازی در سطح بالاتر یا به کار انداختن سانتریفیوژهایی باشد که پذیرفته بود متوقف کند.

تردید در مورد صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای رژیم حاکم بر ایران از همان آغاز وجود داشت. روشن شدن زوایای بیشتری از فعالیت‌های پنهان جمهوری اسلامی در این زمینه، نگرانی‌ها از این بابت را افزایش داد و به اعمال تحریم‌های هسته‌ای بر ایران انجامید. هرچند بخش بزرگی از این تحریم‌‌ها با به نتیجه رسیدن توافق هسته‌‌ای برجام در سال ۱۳۹۴ لغو شد، اما ایالات متحده می‌‌گوید که توافق هسته ای با ایران و لغو تحریم‌ها در رفتار رژیم حاکم بر این کشور تاثیر مثبتی نداشته است.

نهایتا پرزیدنت ترامپ با خروج از توافق برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷، در دو مقطع در مرداد و آبان سال گذشته، دستور بازگشت تحریم‌های هسته ای علیه جمهوری اسلامی ایران را صادر کرد.

دولت پرزیدنت ترامپ در یکسال اخیر فشار حداکثری را بر ایران اعمال کرده و گفته است که رژیم ایران باید مثل یک کشور عادی رفتار کند و از تلاش برای دستیابی به جنگ‌افزارهای هسته‌ای، برنامه گسترده موشکی، کمک به تروریسم، و سایر اقدامات تنش برانگیز خود دست بردارد.