واکنش تکراری قوه قضائیه به گزارش‌ها در مورد جان باختن یک زندانی سابق؛ «هیچ‌گونه آسیب جسمی ثبت نشده است» 

سارا دلدار زندانی سیاسی سابق

خبرگزاری میزان، ارگان رسمی قوه قضاییه جمهوری اسلامی در واکنش به انتشار گزارش‌های چند روز گذشته در مورد فوت یکی زندانی سیاسی سابق در رشت، همچون روال همیشگی به تکذیب ماجرا پرداخت و اعلام کرد که «سارا دلدار هنگام ورود به زندان و آزادی هیچگونه بیماری یا آسیب جسمی نداشته است.»

روز گذشته برخی از منابع مطلع از جمله «رسانه حقوق بشری هیرکانی»، خبری را منتشر کردند که حکایت از آن داشت که سارا دلدار، زندانی سیاسی سابق اهل رشت و از فعالان گیلانی، «پس از تحمل عفونت‌های ناشی از جراحات ساچمه‌ای» جان خود را از دست داده است.

بنا بر این گزارش‌ها خانم دلدار در جریان اعتراضات سراسری سال ۱۴۰۱ در رشت توسط نیروهای جمهوری اسلامی ایران و به دلیل کمک به مجروحین، مورد اصابت گلوله‌های ساچمه‌ای قرار گرفته بود.

او پس از بازداشت، به یک سال و سه ماه و شش روز زندان در زندان لاکان رشت محکوم شد و پس از گذراندن شش ماه و اندی به صورت آزادی مشروط آزاد شد.

او در آخرین پست اینستاگرامی خود در ۳۱ تیرماه امسال، از ابتلا به عفونت در بدنش پس از آزادی از زندان و بستری شدن در بیمارستان گفته بود. ضعف قوای جسمانی، کم‌خونی شدید، بزرگ شدن طحال، کلیه و تخمدان از جمله مشکلاتی بود که او در این پست به آن‌ها اشاره کرده بود.

همچنین خانم دلدار گفته بود که دیگر زندانیان آزاد شده از زندان لاکان رشت نیز پس از آزادی با بیماری‌های مشابه دست و پنجه نرم می‌کنند.

حالا اما خبرگزاری قوه قضاییه در گزارشی که منتشر کرده زندانی بودن او «برای گذران دوران مجازات» را تایید کرده اما به بازداشت او که منجر به این محکومیت شده اشاره‌ای نکرده است.

در خبر میزان آمده: «مرحومه دلدار در مرداد سال ۱۴۰۲ و حدود یک سال بعد از اتفاقات سال ۱۴۰۱، برای گذران دوران مجازات خود وارد زندان لاکان رشت می‌شود و اتفاقا پس از مدتی با استفاده از ارفاقات قانونی از زندان آزاد می‌شود.»

خبرگزاری قوه قضاییه برای اینکه ادعای خود را «ثابت» کند در بخشی از خبر منتشر شده به «صورتجلسه موجود» اسثتناد کرده و نوشته: «طبق صورتجلسه موجود در اداره کل زندان‌های استان گیلان خانم دلدار هنگام ورود به زندان لاکان رشت هیچگونه آسیب بدنی، جراحت و یا جای زخم‌های ساچمه روی بدن نداشته است و این مهم در صورتجلسه رسمی ثبت و ضبط شده است.»

این درحالی است که پیش از بارها مشخص شده که اسناد و مدارک ثبت شده در زندان بخصوص در مورد وضعیت سلامتی زندانیان به هیچ عنوان قابل استناد نیست و هیچ نهاد مستقلی اجازه راستی‌‌آزمایی آن را پیدا نکرده است.

قوه قضاییه گزارش منتشر شده در مورد این زندانی سابق را «برنامه‌ریزی کشته‌سازی معاندان برای ایجاد فضای ملتهب در جامعه» دانسته و نوشته: «مرحومه دلدار طی ماه‌های اخیر دچار بیماری کبدی شده بوده و در استان‌های رشت و تهران درمان خود را انجام می‌داده است.»

صدای آمریکا نمی‌تواند مستقلاً صحت این خبر را تأیید کند.

گزارش کشته شدن سارا دلدار بر اثر جراحت ناشی از خشونت ماموران حکومتی در حالی است که پیشتر در تهران نیز پنج تن از زندانیان سیاسی بند زنان زندان اوین - نرگس محمدی، محبوبه رضایی، پریوش مسلمی، وریشه مرادی، و پخشان عزیزی - در پی اعتراض به اعدام رضا رسایی مورد «ضرب و شتم» مقامات زندان قرار گرفته بودند.

رضا رسایی، جوان معترض پیرو یارسان بود.

وزارت امور خارجه ایالات متحده حمله مأموران زندان به نرگس محمدی و سایر زندانیان زن در اوین به دلیل اعتراض مسالمت‌آمیز به اعدام رضا رسایی را به «شدت ناراحت‌کننده» خواند و آن را محکوم کرد.