ابراهیم رئیسی، رئیس دولت جمهوری اسلامی سهشنبه ۲۰ تیر به سه کشور آفریقایی کنیا، اوگاندا و زیمبابوه سفر میکند.
رسانههای داخلی این سفر که «نخستین سفر یک رئیسجمهوری اسلامی به قاره آفریقا در یازده سال اخیر» است را «در راستای تقویت همکاریها با کشورهای قاره آفریقا» میدانند.
سخنگوی دولت هم گفته: «هدف اصلی از این سفر ارتقاء روابط با کشورهای دوست و همسو، توسعه بازار محصولات دانشبنیان، همکاری در ایجاد و توسعه مراکز فناوری و نوآوری مشترک، صادرات خدمات فنی، مهندسی، کشاورزی و پزشکی و بطور کلی تنوعبخشی به مقاصد صادراتی جمهوری اسلامی است.»
بهادریجهرمی، همچنین با بیان این که «طی دو سال گذشته دولت سیزدهم تلاش کرده با ایجاد تعادل در سیاست خارجی، دیپلماسی خارجی را محدود به یک توافق خاص یا چند کشور نکند» اضافه کرد: «اگرچه حجم تجارت خارجی ایران با قاره آفریقا نسبت به سال ۹۹ جهش ۱۰۰ درصدی داشته است، اما به هیچوجه کافی نیست و روابط اقتصادی ما باید متناسب با بازار حدوداً ۶۰۰ میلیارد دلاری قاره آفریقا افزایش یابد.»
او اشارهای به میزان حجم تجارت خارجی ایران با کشورهای آفریقایی نکرد، اما خبرگزاری دولتی «ایرنا»، با انتشار جدولی از حجم صادرات کالا از ایران به کشورهای آفریقایی در دهه ۹۰ شمسی نوشت:«در دوران دولت یازدهم و دوازدهم، حجم مبادلات تجاری ایران با این قاره کاهشی بوده و به پایینترین میزان خود در دهههای اخیر رسیده است.»
در نشست خبری روز دوشنبه ۱۹ تیر، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، توصیفی دقیقتر از سفر ابراهیم رئیسی به آفریقا ارائه داد و آن را به عنوان «یک جهش جدید» در راستای تعاملات ایران و آفریقا مطرح کرد.
وی به ظرفیتهای اقتصادی قاره آفریقا اشاره و تأکید کرد که اقتصاد آفریقا به عنوان یک منطقه در حال رشد، توجه کشورهای بزرگ جهان را به خود جلب کرده است.
ناصر کنعانی گفت: «کشورهای منطقه آفریقا به گسترش روابط با ایران علاقهمند هستند و این سفر، همکاریهای سیاسی و اقتصادی را در بر خواهد داشت.»
به نوشته ایرنا :«حجم صادرات ایران به قاره آفریقا از ۸۶۰ میلیون دلار در سال ۱۳۹۲ به ۵۷۳ میلیون دلار در سال ۱۴۰۰ رسیده و میزان واردات کالا از قاره آفریقا نیز از ۱۲۷ میلیون دلار به ۳۷ میلیون دلار تنزل یافته است.»
این رسانه دولتی هم مدعی شد که میزان تبادلات مالی با برخی مناطق قاره آفریقا در سال ۱۴۰۱ بیش از ۱۰۰ درصد افزایش یافته است اما همچون سخنگوی دولت هیچ اشارهای به رقم مبادلات و کشورهای هدف نکرد.
پیش از رئیسی، هاشمی رفسنجانی، محمد خاتمی، محمود احمدی نژاد از اوگاندا دیدار کردهاند و در پاسخ به این سفرها نیز رئیس جمهور اوگاندا، یووری موسونی، چهار بار به ایران سفر کرده است.سطح روابط جمهوری اسلامی با کنیا، پس از سفر محمود احمدینژاد به این کشور افزایش یافت و ۴ میلیون تن نفت از ایران به کنیا صادر و پرواز مستقیم بین تهران و نایروبی ایجاد شد.
اولین سفر یک رئیس دولت جمهوری اسلامی به زیمبابوه هم مربوط به سال ۱۳۶۴ و دوران ریاست جمهوری علی خامنهای است. از آن زمان سه رئیس جمهور بعدی ایران نیز از زیمبابوه دیدار کردند. آخرین آن به سال ۱۳۸۹ برمیگردد. رابرت موگابه رئیسجمهور سابق زیمبابوه نیز پنجبار به تهران سفر کرد.