اعتراض کارگران خطوط ریلی به عدم دریافت «مزایای تشویقی»؛ ادامه اعتراضات کارگری در ایران

کارگران راه آهن زاهدان

کارگران فنی راه‌آهن جنوب و شرق با اعتراض به نداشتن امنیت شغلی، می‌گویند هنوز موفق به دریافت مزایای عرفی و مناسبتی سال گذشته و جاری خود نشده‌اند.

به گزارش خبرگزاری حکومتی ایلنا، کارگران تحت مسئولیت برخی شرکت‌های پیمانکاری در واحد نگهداری خطوط ریلی در مناطق جنوب و شرق، افزایش ناچیز دستمزدها در ابتدای سال را «در بهبود معیشت کارگران» به دلیل افزایش سرسام آور هزینه‌های زندگی، بی‌تاثیر خواندند.

یکی از کارگران با اعلام مطالبه جدید کارگران و عدم دریافت «مزایای عرفی و مناسبتی» مانند روز کارگر یا حمل و نقل؛ گفت که «از سال‌ها پیش در شرکت‌های تابعه راه‌آهن همانند واحد تعمیرات و نگهداری» این پرداخت‌ها برای تشویق کارگران انجام می‌شد.

او درباره مطالبه دیگر کارگران برای «حذف شرکت‌های پیمانکاری از راه آهن» گفت که «موضوع پیمانکاری‌ها همچنان پابرجاست و زیانِ واگذاری امور ریلی به پیمانکاری‌ها به کارگران می‌رسد.»

این کارگر پیمانکاری راه آهن با اظهار نگرانی از این‌که «بسیاری از کارگران خطوط ریلی مستاجر هستند» افزود: «کارگران در روزهای مناسبتی و عرفی چشم به دست کارفرما دوخته‌اند تا به نحوی بخشی از معاش‌شان تامین شود.»

او با یادآوری اعتراضات کارگران راه آهن در استان‌های مختلف به منظور «وصول مطالبات عقب افتاده» و مکاتبات با مقامات جمهوری اسلامی و کارفرمایان گفت که این تماس‌ها «هنوز به نتیجه‌ای نرسیده است.»

بلاتکلیفی حقوق و دستمزد کارگران در حالی است که شنبه دوم تیر ماه، شورای سازماندهی اعتراضات کارگران غیر رسمی نفت (ارکان ثالث) اعلام کرد که «بیش از ۸ هزار کارگر پروژه‌ای نفت در بیش از ۶۰ شرکت پیمانکاری» در مناطق مختلف در اعتصاب کامل هستند.

پیش‌تر شورای سازماندهی اعتراضات کارگران پیمانی نفت با اعلام این که «در برابر کار یکسان باید مزد یکسان و شرایط کاری یکسان» وجود داشته باشد، نوشته بود: «حق همه ما کارگران ارکان ثالث، قرارداد موقت، حجمی، روزمزد، قرارداد معین و پیمانی و پروژه‌ای است که مانند کارگران رسمی از همه مزایای شغلی صنعت نفت برخوردار باشیم.»

خبرگزاری ایلنا نوشت: «با فرارسیدن فصل تابستان، دور جدیدی از اعتراضات نیروهای پروژه‌ای و پروژه مستمر جنوب کشور در حوزه نفت، گاز و ارکان ثالث آغاز شده که مطالعه تغییر زمان‌های کار و حذف پیمانکاران، اصلی‌ترین مطالبه آنان است.»

در این حال، به نوشته ایلنا، همزمان با انتشار خبر کارزار اعتراضی کارگران پروژه‌ای، علیرضا میرغفاری، از اعضای هیات مدیره کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگری، از ارسال پیامک‌های تهدیدآمیز در حمایت از پیمانکاران به کارگران معترض فعال خبر داد.

کارگران پروژه‌ای در سالیان اخیر بارها در اعتراض به شرایط معیشتی خود دست به اعتصاب زده‌اند. همچنین شمار اعتراض‌های کارگری مانند اعتصاب و تجمع در مناطق مختلف ایران طی سالیان گذشته روندی رو به رشد داشته است. این اعتراض‌ها به طور عمده متوجه پرداخت نشدن به موقع دستمزدها، پایین بودن دستمزدها، اخراج نیروی کار از کارخانه‌ها و شرکت‌ها و همچنین روند ناکارآمد خصوصی سازی بوده است.