ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه از تصمیم خود برای لغو ممنوعیت صدور سیستم موشکی ضد هوایی اس - ۳۰۰ به ایران دفاع کرد.
رئیس جمهوری روسیه روز پنجشنبه در یک مصاحبه تلویزیونی گفت این تصمیم بر اساس اراده ایران برای رسیدن به یک توافق بر سر برنامه اتمی اش گرفته شده است.
ایران از تصمیم روسیه برای لغو ممنوعیت صدور سیستم اس-۳۰۰ استقبال کرده است، اما آمریکا و اسرائیل از این تصمیم انتقاد کرده اند.
فرانک والتر اشتانمایر، وزیر امورخارجه آلمان نیز روز چهارشنبه در مورد برداشتن ممنوعیت روسیه برای صدور سیستم پدافند هوایی اس-۳۰۰ به ایران گفت هنوز خیلی زود است که به ایران «پاداش» داده شود.
ایران و شش قدرت عضو گروه ۱+۵ روز سیزدهم فروردین ماه به تفاهمی سیاسی درباره اجزای اساسی توافق جامع بر سر برنامه هستهای ایران دست یافتند و تا پایان ماه ژوئن (۹ تیر ماه) فرصت دارند جزئیات آن را ثبت و نهایی کنند.
آقای پوتین با اشاره به مذاکرات اتمی اخیر قدرتهای جهانی با ایران گفت «شرکای ایرانی قابلیت انعطاف زیادی نشان دادند، و تمایل خود را برای رسیدن به یک مصالحه بر سر برنامه هستهای را صریحاً ابراز داشتند.»
وی در ادامه افزود «در واقع، همه دست اندرکاران این فرایند اعلام کردهاند که توافق قبلاً به عمل آمده است، و تنها پرسش باقیمانده، مربوط است به جزئیات فنی توافق، که آن هم تا ماه ژوئن سال جاری به فرجام میرسد.»
به گزارش نیلوفر پورابراهیم خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا، رئیس جمهوری روسیه با تاکید بر این که این موشک ها دفاعی هستند و خطری برای اسرائیل ندارند، گفت این سامانه به عنوان یک عامل بازدارنده در ارتباط با وضعیت یمن می تواند مورد استفاده قرار بگیرد.
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز در سخنانی در همین زمینه و با اشاره به تحولات منطقه گفته است توافق ایران و گروه ۱+۵ می تواند راه را برای مشارکت ایران در حل مسائل منطقهای هموار کند.
آقای لاوروف که در چهارمین کنفرانس بین المللی امنیتی مسکو سخنرانی می کرد، گفت ایران می تواند در فرایند بحران سوریه، یمن، در مسائل امنیتی لبنان و عراق، و در برقراری آشتی میان گروه های فلسطینی و کمک به حل مناقشه میان اسرائیل و فلسطینیان مشارکت کند.
آقای لاوروف اضافه کرد که حل مسأله افغانستان نیز مستلزم تلاش مشترک است، زیرا این کشور کانون و منشأ تروریسم و قاچاق مواد مخدر است که به کشورهای همسایه صادر می کند.
«مسیر دشوار توافق اتمی»
از سوی دیگر حسن روحانی رئیس جمهوری ایران، مسیر رسیدن به توافق جامع و نهایی هستهای با قدرت های جهانی را دشوار خواند.
به گزارش خبرگزاری های ایران آقای روحانی روز پنجشنبه در رشت گفت «در بخش بزرگی از مسائل با طرفهای مذاکرهکننده به تفاهم رسیدیم.» با این حال وی اضافه کرد «تا توافق نهایی مسیر و راه دشواری پیش رو داریم.»
رئیس جمهوری ایران افزود «حتی اگر به توافق نرسیم سازمان تحریم به نحو گذشته نمیتواند ادامه یابد و طرف مقابل هم به این نتیجه رسیده است، توافق نکردن به نفع کسی نیست و امیدواریم همه اطراف ماجرا با ارادهای که از خود نشان دادهاند به کار خود ادامه دهند.»
کاوه موسوی کارشناس حقوق بین الملل در دانشگاه آکسفورد در گفتگو بخش فارس صدای آمریکا، از نیت و توانایی ایران برای تعامل با جامعه جهانی ابراز تردید کرد و گفت «اگر حکومت ایران امروز دارد امتیازاتی میدهد، به این دلیل است که ستون فقرات آن در حال شکستن است ... و به جایی رسیده است که بطور جدی نسبت به بقای خودش تردید دارد.»
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
در مقابل، علیرضا نامور حقیقی تحلیلگر سیاسی از تورنتوی کانادا، میگوید جمهوری اسلامی ایران همیشه در ساختار قدرتش نظرات متفاوتی در ارتباط با تعامل با جامعه جهانی داشته و تحولات سالهای اخیر نشان میدهد که این گرایش هم در جامعه مورد حمایت قرار گرفته و هم در بلوک قدرت.
وین، محل مذاکرات آتی
از سوی دیگر، اتحادیه اروپا گفته است دور بعدی مذاکرات اتمی گروه ۱+۵ با ایران، در روز های دوم و سوم اردیبهشت ماه در وین برگزار می شود.
این اتحادیه می گوید مدیران سیاسی هفته آینده در وین گرد هم می آیند و عباس عراقچی، معاون وزیر امورخارجه ایران و هلگا اشمید، معاون هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار دو جانبه ای خواهند داشت.
به گزارش خبرنگار صدای آمریکا این نشست بین معاونان وزرای خارجه ایران و گروه ۱+۵ خواهد بود که پس از تفاهم لوزان، با هدف نگارش متن توافق جامع احتمالی صورت میگیرد.
این در حالی است که کمیته روابط خارجی سنا روز سه شنبه طرحی را به تصویب رساند که در آن نقشی برای کنگره در اجرای توافق احتمالی با ایران در نظر گرفته است. این طرح باید به تصویب سنا و مجلس نمایندگان، و سپس به امضای رئیس جمهوری برسد تا قابل اجرا باشد.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در سخنانی در پرتغال گفت فعلاً نمیتواند در مورد طرح کمیته سنا اظهار نظر کند، و در ادامه افزود باید طرح را مطالعه کرد تا بتوان در مورد تأثیر آن بر مذاکرات و توافق نهایی احتمالی نظر داد.
با این حال او در یک نشست مطبوعاتی، در پاسخ به پرسشی در همین زمینه گفت «ما دولت و رئیس جمهوری آمریکا را برای اجرای توافقهای بین المللیاش مسئول میدانیم ... اما آنچه را که (کمیته) سنا تصویب کرده نیز بررسی خواهیم کرد، تا ببینیم سدی در برابر عمل رئیس جمهوری به تعهداتی که به ایران خواهد داد، ایجاد میکند یا خیر.»
تبادلات سازنده ایران با آژانس
در همین حال، آژانس بین المللی انرژی اتمی، روز پنجشنبه گفت در مورد مسائل مهم اتمی، تبادلات سازنده ای با ایران داشته است.
این بازوی نظارتی سازمان ملل متحد همچنین گفت با مقامات ایران توافق کرده است که بار دیگر به زودی دیدار و گفتگو کنند.
آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد فعالیت های گذشته ایران که گفته می شود تحقیقات در مورد تولید سلاح اتمی بوده، سوالاتی دارد که خواستار پاسخ های ایران شده است.
ایران می گوید برنامه اتمی اش صلح آمیز است، اما قدرت های غربی می گویند ایران باید این گفته خود را با اقدامات عملی اثبات کند.