ادامه تبعات بحران گاز و برق؛ «سبزی و صیفی‌جات گلخانه‌ای» گران‌تر می‌شوند

رئیس انجمن صادرکنندگان محصولات سبزی و صیفی گلخانه‌ای اعلام کرد که قیمت گاز مصرفی گلخانه‌داران از هفته گذشته با افزایشی ۸/۳ برابری مواجه شده و این در حالی است که قطعی برق نیز به مشکلات آن‌ها افزوده است.

محمد بلاغی در گفتگو با خبرگزاری حکومتی ایلنا، گفت: «هرچند سوخت اصلی بخاری‌های گلخانه‌ها گاز است، اما روشن نگه داشتن این تجهیزات گرمایشی و همچنین تهویه گلخانه‌ها به برق وابسته است.»

او افزود که در صورت قطع برق، بخاری‌ها از کار می‌افتند و گلخانه‌داران مجبور می‌شوند با استفاده از ژنراتورهای اضطراری برق گلخانه را تأمین کنند. این در حالی است که سوخت این ژنراتورها، یعنی گازوئیل، باید با هزینه شخصی و بدون هیچ حمایتی از سوی دولت تهیه شود.

این مقام صنفی هشدار داد که در صورت بروز هرگونه اختلال در عملکرد ژنراتورها، محصولات گلخانه‌های مناطق معتدل و سردسیر در کمتر از دو ساعت نابود می‌شوند، به‌ویژه اگر این قطعی برق در ساعات سرد شب رخ دهد.

بلاغی تاکید کرد که افزایش چند برابری قیمت گاز به‌طور مستقیم بر هزینه‌های تولید تاثیر گذاشته و در نهایت باعث افزایش قیمت نهایی سبزیجات و صیفی‌جات مصرفی خانوارها خواهد شد.

در بخش دیگری از این گفتگو، رئیس انجمن گلخانه‌داران با اشاره به سیاست‌های دو دهه گذشته وزارت کشاورزی گفت: «در این سال‌ها تلاش شد تا کشاورزی از فضای باز به سمت گلخانه‌ها هدایت شود و سرمایه‌گذاران نیز به احداث گلخانه ترغیب شدند. با این حال، افزایش اخیر قیمت گاز مانع از مقرون‌به‌صرفه بودن تولید گلخانه‌ای می‌شود و می‌تواند به خروج سرمایه‌گذاران از این بخش منجر شود.»

محمد بلاغی تأکید کرد که رشد بخش کشاورزی در ایران کاملاً وابسته به سرمایه‌گذاری بخش خصوصی بوده است و افزایش هزینه‌های تولید می‌تواند این روند را مختل کند.

این مقام صنفی با اشاره به اهمیت محصولات گلخانه‌ای در ماه‌های آبان تا بهمن، افزود: «این محصولات نقش مهمی در تنظیم بازار صیفی‌جات دارند. به‌عنوان مثال، در آبان امسال قیمت گوجه‌فرنگی به ۵۰ هزار تومان در هر کیلو رسید و اگر تولیدات گلخانه‌ای در بازار نبود، این قیمت می‌توانست تا ۱۰۰ هزار تومان افزایش یابد؛ همچنین قیمت خیار نیز تا ۶۰ هزار تومان پیش می‌رفت.»

رئیس انجمن گلخانه‌داران تأکید کرد که حدود ۸۰ درصد صیفی‌جات تولیدشده در گلخانه‌های کشور در بازار داخلی عرضه می‌شود و مابقی آن به کشورهای حوزه خلیج فارس و روسیه صادر می‌شود.

او با اشاره به ضرورت مصرف گاز در گلخانه‌ها گفت: «گلخانه‌داران برای گرم نگه داشتن فضای گلخانه و تولید صیفی‌جات در فصل سرد به گاز نیاز دارند. این در حالی است که افزایش ناگهانی و بی‌سابقه قیمت گاز، که امسال برای اولین بار اتفاق افتاده، فشار سنگینی به این بخش وارد کرده است.»

محمد بلاغی افزود: این افزایش قیمت شامل تمام گلخانه‌های کشور می‌شود و دولت می‌بایست پیش از اعمال این افزایش، آن را چند ماه زودتر اعلام می‌کرد. در این صورت، گلخانه‌داران فرصت داشتند تا محاسبه کنند که آیا با چنین هزینه‌ای تولید برای آن‌ها مقرون‌به‌صرفه است یا نه و در صورت لزوم، از کشت صرف‌نظر کنند.

گزارش‌های مشابه از کارخانه‌ها و واحدهای تولیدی حاکی است که بحران تامین انرژی به ویژه با آغاز فصل سرما، چرخه تولید صنعتی و کشاورزی را مختل کرده و احتمال می‌رود به کاهش محصولات مصرفی و افزایش تورم منجر شود.

مشکلات انرژی علاوه بر افزایش مصرف، ناشی از سوءمدیریت و کاهش ذخایر انرژی است. گزارش‌ها حاکی از آن است که نبود برنامه‌ریزی کافی در بخش انرژی، تحریم‌ها، خشکسالی، کسری بودجه و حتی استخراج ارزهای دیجیتال، به کمبود گاز و برق دامن زده‌اند.