گزارش برخی از رسانهها در ایران حاکی از آن است که افزایش شدید قیمتها و کاهش قدرت خرید مردم، زمینه ساز «رونمایی از خرید قسطی» اقلام مصرفی در شب یلدا شده است، به شکلی که آنها از ساده برگزار کردن و حتی حذف مراسم این شب در برخی از دهکها خبر دادند.
وبسایت «اقتصاد ۱۰۰» نوشت که شرایط بد اقتصادی باعث شده است تا بسیاری از خانوادهها قادر به خرید میوهها و تنقلات ویژه شب یلدا نباشند.
در این گزارش آمده است: «چند سالی است که با افزایش تورم و کاهش قدرت خرید، بسیاری از اقشار جامعه به ویژه کارگران، حقوقبگیران و بازنشستگان، قادر به جشن گرفتن شب یلدا به شیوه سنتی نیستند.»
به نوشته این رسانه، بسیاری از مردم به خریدهای اقساطی روی آورده و یا حتی تصمیم به سادهتر برگزار کردن این شب گرفتهاند.
اقتصاد ۱۰۰ همچنین با اشاره به تاثیر گرانیها بر آداب و رسوم ایرانیان تاکید کرد که کمهزینه شدن جشنها و حذف برخی از عناصر سنتی مانند خریدهای ویژه و مهمانیهای بزرگ میتواند به یک روند غالب تبدیل شود.
روزنامه «دنیای اقتصاد» نیز نوشت حداقل هزینه سبد خوراکی شب یلدا با انتخاب ارزانترین اقلام به یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان میرسد، در حالی که حداکثر هزینه آن میتواند به ۴ میلیون تومان نیز برسد.
دنیای اقتصاد اشاره کرد که این شکاف قیمتی نشاندهنده فشار اقتصادی بر خانوادهها و تأثیر تورم بر سنتهای دیرینه است و تاکید کرد که بسیاری تلاش میکنند این شب را با هزینههای کمتری برگزار کنند چراکه افزایش قیمتها تهیه این سبد را برای برخی دشوار کرده است.
وبسایت «افکار نیوز» نیز با انتقاد از مدیریت بازار در ایران نوشت: «هنوز خبری از اصناف برای ورود به بازار نیست و تمام دغدغهها به نرخ بنزین، احتمال گرانی نان و کمبود اقلام اساسی مانند لبنیات باز میگردد، هیچ کس از جمله دولتمردان نگاهی به بازار شب یلدا ندارد.»
به نوشته این وبسایت خبری، در سالهای گذشته هیچ وقت مردم نتوانستند بر اساس قیمتهای اعلام شده در اخبار، برای خرید مایحتاج خود در شب یلدا برنامهریزی کنند و امسال هم به نظر میرسد شرایط بغرنجتر از گذشته باشد؛ برگزاری شب یلدا با دستان خالی آن هم زیر حجم سنگین آلودگی هوا.