نوبل فیزیک به پژوهش‌های مربوط به «سیستم‌های پیچیده» تعلق گرفت

عکس‌های برندگان جایزه نوبل فیزیک ۲۰۲۱ بر روی صفحه از راست: جورجو پاریسی، کلائوس هسلمن، و سوکیورو مانابی - استکهلم، سوئد - ۱۳ مهر ۱۴۰۰

سه دانشمند در روز سه شنبه ۱۳ مهر برای فعالیت‌شان در زمینه نیروهای پیچیده طبیعت که به درک و شناخت ما از تغییرات آب و هوایی کمک می‌کنند، به طور مشترک برنده جایزه نوبل فیزیک ۲۰۲۱ شدند.

به گزارش آسوشیتدپرس، سوکیورو مانابی، هواشناس و اقلیم‌شناس آمریکایی ژاپنی تبار، و کلاوس هسلمن، اقیانوس‌نگار و پژوهشگر مدل‌های اقلیمی از آلمان، به دلیل تلاش‌های‌شان در «مدل‌سازی فیزیکی آب و هوای زمین، اندازه گیری تغییرات و پیش‌بینی قابل اطمینان گرمایش زمین» جایزه نوبل فیزیک ۲۰۲۱ را دریافت کردند.

نیمه دوم جایزه نوبل به جورجو پاریسی، فیزیکدان نظری از ایتالیا، به دلیل «کشف تداخل بی‌نظمی و نوسانات در سیستم‌های فیزیکی از مقیاس اتمی تا سیاره‌ای» تعلق گرفت.

هر سه دانشمند دریافت‌کننده این جایزه روی آن چه به عنوان «سیستم‌های پیچیده» شناخته می‌شوند و آب و هوا تنها یک نمونه از آن است، کار می‌کنند.

به گفته هیئت داوران، مانابی ۹۰ ساله و هسلمن ۸۹ ساله «پایه و اساس آن چه را که ما از آب و هوای زمین می‌دانیم و این که چگونه فعالیت‌های بشر می‌تواند بر آن تاثیر بگذارد، ارائه کرده‌اند.»

پاریسی ۷۳ ساله نیز «یک مدل عمیق فیزیکی و ریاضیاتی ایجاد کرد» که درک سیستم‌های پیچیده در زمینه‌های مختلف مثل ریاضیات، زیست شناسی، علوم اعصاب، و یادگیری ماشینی را امکان‌پذیر کرده است.