تعرفه‌های درمانی در ایران؛ حق ویزیت «پزشک فوق‌تخصص» در کشور سه دلار است

آرشیو.

اعلام تعرفه‌های جدید پزشکی در ایران با انتقاد گسترده پزشکان و هشدار نسبت به فرو‌پاشی سیستم سلامت در کشور همراه شده است.

تعرفه‌های جدید ویزیت پزشکان عمومی را ۹۰ هزار تومان، ویزیت پزشک متخصص را ۱۳۵ هزار تومان و ویزیت یک فوق‌تخصص را ۱۷۲ هزار تومان تعیین کرده است.

افزایش ۲۵ درصدی ⁧‫تعرفه پزشکان در شرایطی است که منابع رسمی تورم را بالای ۵۰ درصد عنوان کرده‌اند. ‏بسیاری می‌گویند این ارقام با توجه به هزینه‌های موجود و تورم، «غیرمنطقی» هستند.

رئیس جامعه پزشکان متخصصان داخلی در گفتگو با «خبرآنلاین» ایران را با چند کشور همسایه مقایسه کرده است.

ایرج خسرونیا می‌گوید: «یک پزشک فوق تخصص در ایران برای ویزیت ۳ دلار درآمد دارد در حالی که در افغانستان، عراق، پاکستان و سوریه درآمد پزشک بیش از ۱۰ دلار است.»

شماری به این مسأله اشاره کرده‌اند که در تعیین تعرفه‌ها، به «خدمات انسانی طب» توجهی نشده است و تعرفه‌ها صرفا بر اساس «زمانی که فکر می‌کنند صرف ویزیت می‌شود» مشخص شده‌اند.

برخی این موضوع را عنوان کرده‌اند که با توجه به تعرفه‌های پایین، پزشک باید با افزایش تعداد پذیرش بیمار، هزینه‌های مطب را جبران کند.

رئیس نظام پزشکی نجف‌آباد اصفهان به «خبر آنلاین» گفته است که در این شرایط «یک پزشک به جای ۳۰ بیمار، ۷۰ بیمار در روز می‌بیند تا بتواند هزینه‌ها را جبران کند و این اتفاق حتما کیفیت ارائه خدمات را کاهش می‌دهد.»

شماری از اعضای کادر درمان این اتفاق را لطمه‌ به حرفه پزشکی در کشور و ایجاد خلاء در درمان‌های حیاتی می‌دانند.

کاربری در توییتر با اشاره به تعرفه‌های جدید نوشته است: «امسال سال مرگ طبابت به شیوه علمی و سال قدرت گرفتن طبابت مرگ آفرین شیادانی با عناوین طب اسلامی و سنتی و ایرانی و غیره خواهد بود.»

نایب رئیس سازمان نظام پزشکی کشور در گفتگو با روزنامه «هم‌میهن» می‌گوید «دست زدن به درمان‌های حیاتی برای بیماران با توجه به ریسک‌های خطرناکی که برای پزشک وجود دارد قابل مقایسه با تعرفه‌های پایین نیست.»

به گفته محمدرضا اسدی، «درمان‌های حاشیه‌ای به ویژه درمان‌های زیبایی مورد توجه جامعه قرار گرفته است.»

نایب رئیس سازمان نظام پزشکی می‌گوید شور و شوق برای تحصیل در تخصص‌های تاپ پزشکی میان رزیدنت‌ها و فارغ‌التحصیلان پزشکی کمرنگ شده است و بسیاری از آنها به سمت زیبایی متمایل شده‌اند.»

از سوی دیگر مسأله افزایش مهاجرت پزشکان نیز از مدتها پیش زنگ خطر کمبود پزشک در ایران را به صدا درآورد. دی‌ماه امسال، سازمان نظام پزشکی ایران اعلام کرد که سالانه حدود ۳ هزار درخواست مهاجرت دریافت می‌کند.

نایب رئیس سازمان نظام پزشکی می‌گوید علاوه بر مهاجرت عده زیادی از فارغ‌التحصیلان پزشکی هم به سراغ کارهایی می‌روند که «درآمدزاتر» از پزشکی باشد.

رضا لاری‌پور، سخنگوی نظام پزشکی نیز در توییتی به همین موضوع اشاره کرده و نوشته است: «در سرزمین پارس مردمانی زندگی می‌کنند که در چند سال آینده چهره و اندام‌هایی زیبا دارند ولی از آپاندیسیت و سنگ کیسه صفرا جان به جان‌آفرین تسلیم می‌کنند. پزشکانی زبردست اما در موارد غیرضروری

او پیشتر نیز در مورد انصرافی‌های رزیدنتی هشدار داده و گفته بود: «وقتی می‌گوییم سه سال دیگر باید گدایی پزشک‌ کنید حرف بی‌ربطی نزده‌ایم

در مورد سرانه پزشک در ایران آمار متفاوتی وجود دارد. شماری از رسانه‌های ایران ‌ سرانه پزشک در کشور را ۱۱.۷ پزشک به ازای هر ۱۰ هزار نفر تخمین زده‌اند.

کارشناسان می‌گویند با توجه به اینکه تهران ۱۱ درصد از سهم جمعیت کل کشور را دارد و ۳۴ درصد کل پزشکان و ۴۵ درصد پزشکان متخصص در تهران هستند، سرانه پزشک در دیگر نقاط کشور به مراتب کمتر است.

سازمان بهداشت جهانی، سرانه پزشک متخصص در ایران، را کمتر از ۶ نفر به‌ازای هر ۱۰ هزار نفر برآورد کرده است.

در حالی که بسیاری از کشورهای توسعه یافته و حتی کشورهای منطقه جمعیتی بیش از ۲۰ متخصص در هر ۱۰ هزار نفر دارند.

بنابراین تعداد پزشکان متخصص در ایران، حدود یک‌ ششم استاندارد جهانی است.

تراکم پزشک، پرستار و ماما در کشورهای منطقه - سال ۲۰۱۸

سازمان بهداشت جهانی در گزارشی تأکید کرده است که کشورهایی که کمتر از ۲۳ پزشک، پرستار و ماما در هر ۱۰ هزار نفر جمعیت دارند، عمدتا در پوشش کافی برای مراقبت های بهداشتی شکست می خورند.