ست فرانتزمن در گفتگو با صدای آمریکا: افزایش گزارش‌های حملات دریایی به نوع جدیدی از رویارویی میان ایران و اسرائیل اشاره دارد

آرشیو

به دنبال گزارشات مربوط به حمله به یک کشتی باری در اقیانوس هند که در گذشته تحت مالکیت یک شرکت اسرائیلی بود، بخش فارسی صدای آمریکا، با ست جی. فرانتزمن یک مصاحبه نوشتاری انجام داد. آقای فرانتزمن، تحلیل‌گر مسائل خاورمیانه و نویسنده کتاب «جنگ‌های پهپادی: پیشگامان، ماشین‌های کشتار، هوش مصنوعی و نبرد برای آینده» است و نظرات و تحلیل‌هایش درباره مسائل خاورمیانه در روزنامه‌ها و خبرگزاری‌های مختلف منتشر می‌شود.

صدای آمریکا: سال گذشته، اسرائیل و امارات متحده عربی در چارچوب توافقات ابراهیم اقدام به عادی‌سازی روابط‌شان کردند و هفته پیش (روز ٨ تیر)، اسرائیل اقدام به افتتاح سفارت خود در ابوظبی کرد. از طرف دیگر گزارش‌ها حاکی از آن است شنبه ٧ تیر، کشتی باری سابقا تحت مالکیت یک تاجر اسرائیلی در مسیر خود به سوی امارات مورد حمله قرار گرفت. آیا ارتباطی بین این دو می‌بینید؟

پاسخ: از فوریه سال جاری، گزارش‌های مربوط به حملات علیه کشتی‌های تجاری مرتبط با مالکیت اسرائیل، یک الگو را نشان می‌دهند. نخست‌وزیر پیشین اسرائیل [بنیامین نتانیاهو] ایران را برای دست‌کم یکی از این حملات مقصر دانست. اینکه حملات در نزدیکی دریای عمان، یا خلیج فارس و یا در مسیر هندوستان و خلیج فارس انجام می‌شوند، نشان‌گر تلاش برای ضربه‌زدن به کشتی‌هایی است که در مجاورت ایران هستند و شاید تلاشی برای نشان‌دادن آسیب‌پذیری کشتی‌های تجاری در خلیج فارس باشند. مشخص نیست هدف از حمله، روابط امارات و اسرائیل است و یا اینکه صرفا به دلیل قرابت این مسیر کشتیرانی با ایران است.

صدای آمریکا: عکس‌العمل اورشلیم تا به حال چه بوده است؟ هیچ سخنی از عاملان و نیز عکس‌العمل احتمالی اسرائیل شده است؟

پاسخ: به استثنای اتهامات ماه مارس مبنی بر اینکه شاید ایران پشت حملات باشد، اورشلیم در برابر این رویدادها نسبتا ساکت بوده است. برای مثال، به دلیل تغییر مالکیت کشتی مورد بحث، از اهمیت این حادثه کاسته شده است. تاکید اسرائیل بر اهمیت این حملات می‌تواند موجب جسورکردن ایران شود زیرا می‌تواند تهران و گروه‌های نیابتی‌اش را به این نتیجه برساند که اسرائیل را از خود متاثر کرده‌اند.

صدای آمریکا: در ماه‌های اخیر، اسرائیل و ایران متهم به انجام حملاتی علیه کشتی‌های یکدیگر شده‌اند. به نظر شما، آیا احتمال افزایش تنش‌ها در دریا وجود دارد؟

پاسخ: بله. افزایش گزارش‌های مربوط به حملات دریایی نشان‌گر نوع جدیدی از رویارویی است که بر تنش‌های کنونی ایران و اسرائیل اضافه می‌شود. در سال‌های اخیر، تنش‌ها متمرکز بر توسعه سلاح‌های اتمی از سوی ایران و استفاده ایران از نیروهای نیابتی در سوریه، لبنان و غزه برای تهدید اسرائیل بود. گزارش‌های مربوط به تنش‌های دریایی نشان‌گر سطح جدیدی از تقابل بالقوه میان اسرائیل، ایران و شرکا و نیروهای نیابتی ایران است.

تاکنون گروهی مسئولیت حمله اخیر به کشتی باری در اقیانوس هند را برعهده نگرفته است.