رای گیری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران که از ساعت هفت صبح روز جمعه ۲۸ خرداد در حوزههای انتخابیه داخل و خارج از کشور آغاز شده بود، ساعت ۲ بامداد روز شنبه به پایان رسید. تا ساعت ۱۱ صبح شنبه ۲۹ خرداد نتایج انتخابات اعلام نشده بود اما عبدالناصر همتی، محسن رضایی و امیرحسین قاضی زاده هاشمی سه رقیب ابراهیم رئیسی در پیامهای جداگانه، پیروزی رئيسی را تبریک گفتند.
عبدالناصر همتی در پیامی در اینستاگرام خود، به ابراهیم رئيسی به عنوان رئیس جمهوری منتخب تبریک گفت. او ابراز امیدواری کرد که رئيسی «با تدابیر و اقدامات خود» تحت «زعمات حضرت آیت الله خامنهای»، موجب سرافرازی جمهوری اسلامی و رفاه ملت ایران شود.
محسن رضایی هم صبح شنبه در یک پیام در توئیتر منتسب به او، «حضور حماسی ملت ایران» را به رهبر جمهوری اسلامی و «رئیس جمهوری منتخب تبریک گفت و نوشت: «ان شاالله انتخاب قاطع برادر ارجمندم آیت الله دکتر سید ابراهیم رییسی، نویدبخش استقرار دولت قوی و مردمی برای حل مشکلات کشور است.»
این تبریکها قبل از اعلام رسمی نتایج انتخابات است. حتی نتایج اولیه اعلام نشده است.
ستاد انتخابات کشور اعلام کرده است «ممکن است اعلام نتایج انتخابات به دلیل تجمیع آرا با تاخیر» صورت گیرد.
خبرگزاری ایسنا با اشاره به شمارش آرای انتخابات ریاست جمهوری و عدم اعلام آمار رسمی نوشته است «آمار غیررسمی حکایت از اختلاف زیاد آرای ابراهیم رئیسی با سایر نامزدهای انتخابات دارد.» همچنین برخی از خبرنگاران ایرانی مستقر در وزارت کشور در شبکه های اجتماعی اعلام کرده اند نرخ مشارکت در این دوره از انتخابات بسیار کمتر از دوره های قبل و نزدیک به ۵۰ درصد بوده است.
به رغم تلاشهای تلویزیون دولتی ایران برای نشان دادن فضای «پر شور» در انتخابات، خبرگزاریهای خارجی از جمله آسوشیتدپرس نیز کم رونق بودن انتخابات در ایران را تایید کردهاند و اشاره داشتهاند که تلویزیون دولتی در بسیاری از گزارشهای تصویری خود سعی کرده است که فضای مراکز اخذ رای را به طور کامل به تصویر نکشد و با اشاره به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، سعی داشت مشارکت پایین را کم اهمیت جلوه دهد.
درحالی که روایتهای مردمی حاکی از کاهش محسوس مشارکت در انتخابات ۱۴۰۰ بود اما ستاد انتخابات کشور در پی تقاضای برخی کاندیداها از جمله ابراهیم رئیسی و عبدالناصر همتی اعلام کرد که شعب اخذ رای شهرهایی که دارای مراجعه کننده هستند، میتوانند حداکثر تا ساعت ۲ بامداد شنبه به فعالیت خود ادامه دهند.
در این میان، خبرگزاری های نزدیک به سپاه پاسداران و اصولگرایان از نخستین ساعات رای گیری از «ناکارآمدی وزارت کشوردر ایجاد تمهیدات در روز رای گیری» انتقاد کردند. وزارت کشور اگرچه بروز اشکال در برخی از صندوق های رای گیری را پذیرفت اما آن را جزیی دانست و اعلام کرد رای گیری در همه حوزه ها ادامه دارد.
آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز جمعه پس از انداختن رای خود در صندوق، روز انتخابات را «روز ملت ایران» دانست.
او روز قبل از رای گیری در یک سخنرانی گفته بود «عدم حضور در انتخابات به معنی فاصله گرفتن مردم از نظام اسلامی است.»
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، هم پس از انداختن رای خود به صندوق از مردم خواست «گلایه ها را فراموش» کنند و در انتخابات شرکت کنند.
در این میان، ابراهیم رئیسی، رئيس قوه قضاییه و یکی از چهار نامزد باقی مانده در صحنه انتخابات، روز جمعه رای خود را در حوزه انتخابیه شهر رای به صندوق انداخت. رئيسی «از هر کسی که مشکلی دارد و ناامید است خواهش» کرد که «رای دهد.»
عبدالناصر همتی نیز در حسینیه ارشاد رای خود را به صندوق انداخت و گفت اگر رای بیاورد «به انزوای خارجی ایران پایان می دهم و اگر هم رای نیاورم پیگیر شعارهایم خواهم بود.»
همچنین محسن رضایی و امیرحسین قاضی زاده هاشمی، دیگر نامزدهای این انتخابات، رای خود را به صندوق انداختند. قاضی زاده ابراز امیدواری کرد «رئیس جمهور با رای بالای مردم انتخاب شود» و رضایی هم نسبت به پیروزی خود ابراز اطمینان کرد.
با این همه، فعلان مدنی و سیاسی در ایران و خارج از کشور بار دیگر از تحریم انتخابات دفاع کردند. به عنوان نمونه، گوهر عشقی که فرزندش ستار بهشتی در سال ۹۱ در بازداشتگاه پلیس کشته شد خطاب به کسانی که در پی رای دادن بودند گفت رای شما رای «به ویرانی بیشتر ایران» و «کشتار مردم بی دفاع» است.»
در ماه ها و هفته های گذشته شمار زیادی از فعالان مدنی و سیاسی، و نیز شهروندان ایرانی داخل و خارج از کشور اعلام کرده اند که انتخابات را در اعتراض به «نمایشی» بودن آن تحریم می کنند؛ رویکردی کم سابقه که باعث شده است فضای انتخاباتی نسبت به دوره های قبل سردتر و کم رونق تر باشد. ایرانیان خارج از کشور در همین روز نیز تجمعات اعتراضاتی را علیه روند انتخابات در ایران برگزار کردند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
حدود ۵۹ میلیون نفر در ایران واجد شرایط رای دادن در انتخابات ریاست جمهوری هستند.
روز جمعه همزمان با انتخابات ریاست جمهوری، انتخابات ششمین دوره شوراهای شهر و روستا و دومین میاندوره پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری برگزار شد.
صدای آمریکا رویدادهای انتخاباتی را در برنامه های تلویزیونی خود و همچنین در وبسایت و شبکه های اجتماعی به طور گسترده ای پوشش می دهد.