واکنش مقامات ایران به تحولات افغانستان؛ رئیسی از «حاکمیت اراده مردم افغانستان» ستایش کرد

آرشیو

تحولات در افغانستان با واکنش‌هایی تقریبا یک‌دست در میان مقامات جمهوری اسلامی ایران همراه بوده است.

ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، روز دوشنبه ۲۵ مرداد بدون نام بردن از طالبان گفت: «حاکمیت اراده مردم مظلوم افغانستان، همواره امنیت ساز و ثبات آفرین بوده» است. رئیسی مدعی شد: «شکست نظامی و خروج آمریکا از افغانستان باید به فرصتی برای احیای زندگی، امنیت و صلح پایدار در این کشور تبدیل شود.»

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، نیز روز دوشنبه در تهران با یوه شیائو یونگ، فرستاده ویژه وزارت امور خارجه چین در امور افغانستان، دیدار کرد. به گزارش خبرگزاری ایسنا، ظریف در این دیدار «موضوع بی جا شدگان در تحولات اخیر افغانستان و هجوم آنها به سوی کشورهای همسایه را یکی از مهمترین و ضروری ترین موضوعات برگرفته از تحولات افغانستان دانست.»

وزیر خارجه ایران روز یکشنبه در توئیتر نوشته بود: «ابتکار برادران در شورای هماهنگی و دیگر رهبران افغانستان می‌تواند زمینه ساز گفت‌وگو و انتقال مسالمت آمیز به صلح پایدار باشد.» ظریف نوشت جمهوری اسلامی ایران «به کوشش خود برای مصالحه در افغانستان ادامه می دهد.»

سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران هم روز دوشنبه گفت: «ایران خواستار توجه جدی به مصونیت دیپلمات‌ها واماکن دیپلماتیک در چارچوب کنوانسیون های بین المللی» است.

همچنین، علی شمخانی دبیر شورای‌عالی امنیت ملی ایران روز دوشنبه با اشاره به تحولات افغانستان در توئیتی نوشت: «‌پشتیبان مردم افغانستان و خواست و اراده آنها هستیم.»

از سوی دیگر مقامات ایران می‌گویند آماده اسکان موقت آوارگان افغانستانی هستند.

حسین قاسمی، مدیر کل امور مرزی وزارت کشور روز یکشنبه با بیان اینکه طرح اسکان موقت اتباع افغانستانی در سه استان مرزی ایران و افغانستان اجرا خواهد شد گفت: «از دو ماه قبل احتمال می دادیم که با موج‌آوارگان مواجه شویم به همین منظور در سه استان هم مرز با افغانستان یعنی خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان طرح اسکان موقت آوارگان را با همکاری اداره کل امور اتباع و سایر دستگاه‌های مرتبط مانند نیروی انتظامی و وزارت اطلاعات» تهیه کردیم.

خبرگزاری ایسنا دوشنبه ۲۵ مردادماه در یک گزارش تصویری، جمعی از زنان افغانستانی در قم را نشان داد که در اعتراض به تصرف شهرهای این کشور تجمع کردند. بر اساس این گزارش اعتراض آنها به ناکارآمدی دولت افغانستان، بازگشت دوباره طالبان به قدرت و حمایت برخی کشورها از جمله پاکستان از این گروه بود.

روز یکشنبه هم آسوشیتدپرس تصویری را منتشر کرد که صف طولانی مردم افغانستان برای دریافت ویزا و بیرون از سفارت ایران در کابل را نشان می‌داد.